Subscribe Now

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Drie Belgische triatleten op podium 70.3 Ironman van Lanzarote
Pieter Heemeryck (2de) en Kenneth Vandendriessche (3de) op de foto met Koen Janssen en Hannes Callebaut (foto: ITZU Triteam)
Nieuws

Drie Belgische triatleten op podium 70.3 Ironman van Lanzarote

Met Alexandra Tondeur op twee en Pieter Heemeryck en Kenneth Vandendriessche op twee en drie kregen we zaterdag drie Belgische pro-triatleten op het podium van de 70.3 Ironman Lanzarote. Door de felle stroming en hoge golven werd het zwemmen geannuleerd. Maar in plaats van er een duatlon van te maken, werd er meteen gestart met fietsen en dat leverde een chaotische situatie op bij de start van de pro’s en veel drafting in het begin van de wedstrijd. Frederic Funk en Emma Pallant wonnen.

Tondeur knap tweede

Alexandra Tondeur maakte deel uit van een kopgroepje van drie vrouwen die al vrij vroeg in de 90 km fietsen er vandoor gingen. Eerst was Jeanne Cologne nog mee, maar na 30 km bleven vooraan Emma Pallant, Lucy Hall en Alexandra Tondeur over. De drie dames bleven samen en wisselden met 1’18 voor op Tessa Kortekaas en Jeanne Cologne. De rest van het veld, met onder andere ITZU-atlete Saleta Castro, verloor ruim twintig minuten en meer.

In het lopen bleek Emma Pallant al vroeg de snelste. Ze liep in de eerste vijf kilometer al anderhalve minuut uit op Hall en Tondeur. Iets voorbij halfweg moest Lucy Hall lossen. Pallant liep meer dan drie minuten uit maar in de slotfase kwam Alexandra The Great nog terug tot op twee minuten. Emma Pallant won de 90 km fietsen en 21 km lopen in 4u08’14. Tondeur werd tweede in 4u10’36. Hall werd derde in 4u11’23.

Chaotische beelden bij start pro’s

De pro’s waren bij de mannen met een pak meer en dat zorgde voor chaotische beelden bij de start. De atleten moesten een korte aanloop nemen om dan in de wisselzone hun bike bag te nemen en helm en anders benodigdheden voor de fiets op te zetten. Zoals blijkt uit de tweet van Mark Buckingham had een duatlon misschien toch een betere oplossing geweest:

“Met zwemmen een heel andere wedstrijd”

Dat vond ook Pieter Heemeryck, die ontgoocheld was na het missen van het enige slot voor het WK 70.3 Ironman in Taupo volgend jaar. “Ik zal me begin volgend jaar moeten kwalificeren voor Taupo, want er was maar 1 slot in Lanzarote. Met zwemmen erbij was het een heel andere wedstrijd geweest. Al was Funk best wel goed vandaag. Hij heeft het WK in Nice overgeslagen en zich blijkbaar gefocust op deze periode. Hij was al goed in Zell-am-See en nu ook. En ik had niet de loopbenen van Davos. Ik ben nog tot op een minuut gekomen, maar ik kreeg het gat niet dicht,” vertelt Pieter.

“Veel drafting in begin van het fietsen”

De triatleet van het Domo-Scott team was niet te spreken over de start. “Ironman heeft deze week inderdaad een paar steekjes laten vallen. De start was echt chaotisch en natuurlijk was er heel veel drafting, zeker in het begin van het fietsen. De groep was gewoon veel te groot. Ik heb me op kop gezet en toen ik achterom keek, was het echt erg om te zien. Kenneth en ik hebben veel werk opgeknapt, dus dat voelde wel goed. Funk heeft wat meer de kat uit de boom gekeken en van achteruit aangevallen. Maar hij fietste stevig weg op een stuk met stevige tegenwind. Dus uiteindelijk is hij wel de verdiende winnaar. Het is gewoon zuur van de gemiste kwalificatie voor Taupo,” aldus Pieter.

Frederic Funk wint

De Duitser Frederic Funk won de 90 km fietsen en 21 km lopen in 3u35’00. Pieter Heemeryck pakte op 1’39 de tweede plaats. Kenneth Vandendriessche werd in 3u41’10 derde voor Kevin Maurel en Felipe Azevedo. Pierre Balty werd knap zevende in 3u46’56. Hannes Callebaut werd 21ste in 4u12’28.

Koen Janssen van ITZU met Kenneth Vandendriessche (foto: ITZU Triteam)

Kris Marien 14de bij M50

Koen Janssen, CEO van ITZU, werd zesde in de M35 categorie. “Ik was blij met mijn wedstrijd en het ging best goed. Normaal zou ik hiermee een slot voor Taupo kunnen pakken,” aldus de Limburger. Bij de M40 werd Davy Reyniers knap vierde in 4u22’41. Paul Van Den Boogaert pakte de vijfde plaats bij de M45 in 4u41’26. Bij de M50 was er een vijfde plaats voor Christophe Scheire en een tiende plaats voor Marc De Ren. Levende legende Kris Marien werd 14de. Wouter Roose was op voorhand niet blij met het annuleren van het zwemmen, maar werd toch knap tweede bij de M55 in 4u52’47.

Goud voor Valerie, zilver voor Amber

Bij de vrouwen was er een schitterende tweede plaats voor Amber Rombaut in de F18 categorie in 4u46’54. Bij de F40 is Valerie Van Hauwaert aan een topseizoen bezig. De triatlete van het Marmotta Team pakte de overwinning in haar categorie met veertien minuten voorsprong.