Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Maarten Himpens klopt specialisten in King of the Beach, Birgit Wauters Queen
Maarten Himpens (centraal met nr 21) in de Ednine Beach Challenge (foto: Rigobert Buffel)
Multisports

Maarten Himpens klopt specialisten in King of the Beach, Birgit Wauters Queen

Kevin Van Hoovels en Seppe Odeyn hebben met beach-race topper Maarten Himpens een waardige opvolger gekregen in de King Of The Beach in Oostduinkerke zondag. Himpens werd 11de in de Ednine Beach Challenge 44 km op de mountainbike en 7de in de Sandman run van 10 km. Bij de vrouwen was Birgit Wauters de enige die zich tot Queen Of The Beach kon kronen. Ewout Vandorpe werd de Prince Of The Beach over de korte afstand.

De vijfde editie van de Ednine Beach Challenge, op het strand van Oostduinkerke, werd gekenmerkt door een supersnelle start. Op het lange rechte stuk van Koksijde naar Nieuwpoort hadden de mountainbikers de wind in de rug en vooral wegrenner Thomas Joseph liet zich daar gelden, maar in het lastige stuk tegen de wind in van Nieuwpoort naar Oostduinkerke kregen we telkens heel wat positiewissels.

In de slotronde van vier ronden, voor in totaal 44 km, leken ploegmaats Giorgio D’Hoore en Pieter Ghyllebert op weg naar een dubbelslag maar zeven achtervolgers kwamen nog terug in de laatste drie kilometers. Bij het opdraaien van het strand naar de dijk aan het zwembad van Oostduinkerke koos Giorgio D’Hoore de beste lijn. Hij pakte na winst in 2016 zijn tweede zege in de Ednine Beach Challenge in 1u28’16 voor Thomas Chamon (1u28’18) en Cedric Defreyne (1u28’25).

Maarten Himpens met 5 minuten voorsprong

Maarten Himpens werd 11de in 1u30’15 en pakte meteen meer dan vijf minuten voorsprong op de concurrenten in het King Of The Beach klassement. Kristof Declerck moest in de 10 km lopen zelfs 5’42 goedmaken. Robin Schuermans was nog een van de favorieten voor de King Of The Beach, maar ‘Bientje’ viel uit door een probleem met de versnellingen.

Verder zagen we nog sterke prestaties van Tim Van Daele, met een 26ste plaats in 1u33’48, en Troy Kiverijn, 52ste in 1u40’44. Belgisch kampioen cross-triatlon Yeray Luxem kreeg nog een stevige klop in de slotronde en werd 63ste in 1u41’26. “Ik had er niet op gerekend dat ik er zo lang over zou doen en had eigenlijk een gelletje te weinig mee en geen energie meer over in de slotronde,” aldus Yeray.

In de Sandman Run van 10 km won stratenloper Reinbert Van Acker in 35’17 voor triatleet Kaz Verstraete, die er 35’59 over deed. Kristof Declerck werd vierde, voor Robin Schuermans. Op 2’06 van Kristof kwam Maarten Himpens als zevende binnen, goed voor de eindzege in het King Of The Beach klassement. “Dit smaakt echt naar meer,” vertelde Himpens, “Ik ben van plan om wat meer cross duatlons te gaan doen omdat ik te weinig tijd heb om uitgebreid op het fietsen te trainen.”

Triatlete wint Ednine Beach Challenge

Winnares Bieke Trenson naast Marc Meulemeester (foto: Velokotje La Trappe Sur Mer)

Bij de vrouwen won triatlete Bieke Trenson de Ednine Beach Challenge. Door de concurrentie van het EK strandracen in Duinkerken waren er slechts drie vrouwen van de partij in Oostduinkerke. Bieke was na 1 ronde dan ook blij verrast dat ze aan kop lag. “Ik had totaal geen idee hoeveelste ik was, omdat ik redelijk achteraan gestart was. Maar ik heb er wel van genoten. Het was afzien vandaag en dat is wat wij triatleten graag doen, afzien…” aldus de triatlete uit Knokke-Heist. Ze won de Ednine Beach Challenge in 2u08’08.

Birgit Wauters in het wiel van Leslie De Cuyper in de Ednine Beach Challenge (foto: Roger Wauters)

Net geen negen minuten later pakte Birgit Wauters (in de kleuren van 3athlon.be partner BAIK) de tweede plaats. Bente Peeters, in oktober nog mede-organisator voor FROS Multisport van het BK duatlon in Herentals, werd knap derde. Birgit Wauters won in de namiddag nog de Sandman Run in 48’22 en pakte daarmee de eindzege in de Queen Of The Beach.

Kris Coddens 3de in Prince Of The Beach

Op de korte afstand werd er voor de titel van Prince Of The Beach gestreden, met na de 22 km mountainbiken ook nog 5 km lopen. Robban Vermeulen legde net zoals Maarten Himpens de basis voor zijn zege in het mountainbiken. De 18-jarige Vermeulen werd ’s ochtends tweede achter Jens Dalle. Hij begon in de namiddag aan de 5 km lopen met 52 seconden voorsprong op Ewout Vandorpe, 3’12 op Kris Coddens en 5’22 op Christopher Loose.

Kris Coddens was nog niet super op de mountainbike. “Ik heb nog een laatste kuur gedaan om alle gevolgen van die ziekte van Lyme uit mijn lichaam te krijgen en ik heb opnieuw last van een hernia in de nek. In het mountainbiken werd ik met de voetjes op de grond gezet. Er is nog werk aan. Maar het lopen ging wel goed,” aldus Kris. Hij won de 5 km lopen in 16’47 en klopte Ben Vyvey en triatleet Christopher Loose. In het eindklassement van de Prince Of The Beach werd Coddens derde, op tien seconden van Robban Vermeulen. Die moest in het lopen de eindzege laten aan Ewout Vandorpe.

Uitslagen Ednine Beach Challenge en King Of The Beach 2019

Reportage Focus WTV Ednine Beach Challenge

Foto’s Rigobert Buffel