Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Wie wordt de Triatlete van het Jaar 2019 – Ontdek de 5 genomineerde vrouwen
Nieuws

Wie wordt de Triatlete van het Jaar 2019 – Ontdek de 5 genomineerde vrouwen

Ook de dames lieten zich zien het voorbije jaar. Vanaf nu mogen we ook van certitudes spreken op het olympisch niveau nadat onze Hammers heel wat mooie ereplaatsen verzamelden binnen het circuit met op de koop toe een Europese medaille. Maar wat met iemand die na 2019 vier nieuwe Belgische kampioenentruien in haar kleerkast mag hangen of een atlete die een wereldtitel pakte op de lange afstand? Maak kennis met de vijf genomineerden voor Triatlete van het Jaar 2019…

Claire Michel brons op EK

Claire Michel moegestreden over de streep (foto 3athlon.be/Gert-Jan D’haene)

Jaar na jaar klimt Claire Michel verder omhoog in de rangorde op het internationale circuit. Haar voorbereiding op het seizoen begon dan wel niet vlekkeloos door een blessure in het tussenseizoen, met twee maal een 20ste plaats in de WTS van Bermuda en Abu Dhabi begon haar seizoen meer dan hoopgevend. Op het EK in Weert koesterde ze na haar vijfde plaats in 2018 hoge ambities en terecht: met een bronzen plak mocht ze mee op het podium.

In Canada bewees de Brusselse atlete helemaal tot de wereldtop te behoren door in Montreal als 6de en in Edmonton als 4de over de streep te komen waardoor ze op de WTS-eindranking knap op de 12de plaats prijkt. Eindigen deed ze haar seizoen met twee podiumplaatsen (3de Tongyeong en 2de Myazaki) in de World Cup. Volgend jaar mag ze dus zeker een eerste podiumplaats ambiëren in de World Triathlon Series of misschien zorgt Claire wel in Tokyo voor een absolute stunt!

Laura Swannet verzamelt titels

Laura Swannet groet het publiek (foto 3athlon.be/Gert-Jan D’haene)

In het jaar dat je twintig kaarsen mag uitblazen vier maal een Belgisch gouden medaille in ontvangst mogen nemen, het is volgens ons een unicum. Laura Swannet zal na 2019 de Brabançonne wellicht wel uit het hoofd kennen. Eind april begon ze aan haar verzameling door met haar team, Atriac, voor de zoveelste keer het BK ploegentriathlon te winnen. Met datzelfde Atriac sloot ze het Belgische seizoen in stijl af door het BK Mixed Relay te winnen.

Maar ook individueel stond er op Swannet tijdens de kampioenschappen geen maat. Op het BK Sprint mocht ze al voor de eerste keer proeven van het individuele goud en in augustus deed ze dat kunstje over in Wuustwezel wanneer ze na een indrukwekkende inhaalrace alsnog de gouden medaille weggraaide. Ook graaide ze in Mechelen nog de bloemen mee en internationaal tekende ze twee maal voor een 21ste plaats op de ETU cups van Kazan en Alanya.

Valerie Barthelemy sluit aan bij wereldtop

Vreugde bij Valerie Barthelemy na haar derde plaats in Japan (foto: ITU/Tommy Zaferes)

Dramatischer kon het pre-olympisch jaar voor Valerie Barthelemy niet beginnen. Nog voor haar eerste wedstrijd was ze al out nadat ze haar heiligbeen brak na een valpartij op training. Een revalidatieperiode diende zich aan terwijl ze net broodnodige punten wou verzamelen voor de Olympische ranking. In mei trad Val eindelijk terug in competitie in het Chinese Chengdu en hoe! Met een derde plaats tekende ze meteen voor een eerste podiumplaats op een World Cup. Een week later deed ze nog beter met een tweede plaats op de WC Cagliari.

In Antwerpen was Valerie gebrand op een nieuwe topnotering en dat liet ze meteen zien. Als eerste kwam ze uit het water en niet veel later ging ze er solo vandoor. Het mocht niet baten maar na een knappe race kwam ze als zevende over de meet. Ook op het hoogste niveau, de World Triathlon Series, presteerde Valerie Barthelemy als nooit tevoren. Een valpartij in Hamburg hield haar van een mogelijke topnotering maar twee weken later haalde ze een knappe 13de plaats in Montreal. Haar seizoen sloot ze af met een derde plaats in de World Cup Myazaki waar ze een olympisch kampioene net achter haar hield.

Sara Van De Vel drie keer op pro-podium

Sara Van De Vel in de Zwintriatlon (foto: 3athlon.be/Mario Vanacker)

Dit seizoen werd voor Sara Van De Vel haar debuutjaar op het hoogste niveau. Na het WK Ironman 70.3 in Zuid-Afrika in 2018, waar ze vooral zichzelf verraste, besloot Sara haar kans te wagen binnen het pro-circuit. Met een zesde plaats in haar debuutrace in de Ironman 70.3 van Dubai bewees ze meteen dat dit de goede keuze was. Het zou niet lang duren voordat we Sara voor het eerst op het podium zouden zien verschijnen.

Nadat ze haar LTTD-teamgenoten meenam in haar zog op het BK ploegentriathlon waar ze als tweede eindigden mocht Van De Vel voor het eerst het podium op bij de Pro’s. in Barcelona kwam ze als tweede over de streep. In Geraardsbergen waren dan ook vele ogen gericht op Sara waar naast de strijd om een Challenge-zege ook de Belgische titel werd beslecht. Als derde kwam ze over de meet in deze internationale race maar nog belangrijker is dat ze hiermee eerste landgenote was en zo even later de Belgische tricolore trui mocht aantrekken. In Cozumel mocht ze als Pro voor de derde keer het podium en bewijst daardoor helemaal haar plaats te hebben binnen het Pro circuit. Met de triatlon van Brugge en Knokke nam ze in 2019 ook nog eens de zeges in de grootste triathlons van ons land.

Alexandra Tondeur wereldkampioene

Gouden Alexandra Tondeur in Pontevedra (foto: ITU)

Er was een massa volk op het ITU WK multisport in het Spaanse Pontevedra en we zagen er heel wat topprestaties, met als kers op de taart de wereldtitel long distance triatlon van Alexandra Tondeur. Omdat het geen Ironman WK was, was de impact en de aandacht misschien wat minder, maar we mogen in ons land toch bijzonder trots zijn op de wereldkampioene.

Alexandra bevestigde nadien nog een paar keer dat ze bij de absolute top hoorde. En ze zorgde voor een geweldige sfeer door als wereldkampioene toch aan te treden op eigen bodem in de Ironlakes en meteen de nieuwe volledige triatlon in Belgie te winnen.

Nog een reeks toppers

Katrien Verstuyft spurt naar derde plaats in Ironman Barcelona (foto: Ironman)

Naast de vijf genomineerden vielen er nog straffe prestaties te noteren. Zo viel Katrien Verstuyft net naast de vijf nominaties, al begon ze met een vijfde plaats in Praag aan een sterke tweede seizoenshelft waar ze vervolgens in zowel Deinze (111) als Knokke (halve afstand) onklopbaar bleek op Belgische bodem. Vanaf dan lag de focus enkele weken verder want in oktober zou ze haar debuut maken op de Ironman. Het werd een beklijvende strijd in Spanje waar ze tot aan de streep zou meestrijden voor het podium. In een beklijvende eindsprint etaleerde ze haar olympische skills en mocht ze bij haar debuut meteen de als derde mee op het podium. Een toekomst op de Ironman lijkt dus ook verzekerd voor Katrien Verstuyft.

Verder zagen we sterke Europese prestaties van Cato Cassiers, bij de duatletes staken Lotte Claes en Maurine Ricour er boven uit, al klopte Jolien Vermeylen hen wel op het BK duatlon. En op de lange afstand bleef Tine Deckers een certitude met een tweede plaats in de Embrunman.

De komende dagen laten we alle genomineerden zelf nog even aan het woord en nadien is het aan jou om mee te stemmen voor de Triatleet en Triatlete van het Jaar.