Subscribe Now

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
De ultieme wetsuit-test: welke wetsuit past het best bij jouw zwemstijl?
Extra

De ultieme wetsuit-test: welke wetsuit past het best bij jouw zwemstijl?

Wetsuits komen er in vele maten en soorten, net zoals er verschillende types triatleten zijn, met elk hun eigen zwemstijl en elk hun eigen onvolkomenheden in het zwemmen. De vraag is niet langer: wat is de beste wetsuit op de markt, maar wel, welke wetsuit past het beste bij jou? Onderzoekers testten 28 wetsuits van 13 merken en gingen op zoek naar de beste wetsuit per type zwemmer.

“Een triatlon kan niet gewonnen worden in het zwemmen, maar wel verloren.” Daarbij is een goeie wetsuit dus van groot belang. We kunnen alvast stellen dat iedereen anders zwemt en bijgevolg dus ook andere noden heeft. In de zoektocht naar de ideale wetsuit gingen Markus Nussbaum van BESTZEIT, Sebastian Weber van INSCYD en triatloncoach Roy Hinnen op zoek naar wie met welke wetsuit de beste resultaten kan behalen. Op basis van zwemefficiΓ«ntie en gevoel van fitheid bij het dragen van 38 verschillende wetsuits van 13 verschillende merken werden zes verschillende atleten getest. Tot nu toe de grootste wetsuit-test ooit uitgevoerd.

6 triatleten getest

In de eerste fase van het onderzoek gingen de onderzoekers op zoek naar de ‘baseline’ van de zes geteste atleten (drie vrouwelijke en drie mannelijke atleten). Dit wil zeggen dat alle atleten werden getest zonder wetsuit om zo achteraf de opkomende vermoeidheid tijdens de testing in te kunnen calculeren. Tijdens de testing zelf werden de verschillende atleten ingedeeld op hun (veelvoorkomende) fouten. 1. te weinig achterwaartse duwfase, 2. heupen te diep, 3. te weinig beenslag 4. arm te ver weg van het lichaam en 5. te diepe doorhaal.

Elke zwemmer werd met alle verschillende wetsuits getest op verbruikte energie, ademhalingpatroon en lactaat waardes tijdens en na elke zwemtest van vijf minuten. Elke atleet ging dus 38 keer zwemmen op dezelfde snelheid in een endless pool voor vijf minuten met een andere wetsuit.

Resultaten

De resultaten van het onderzoek zijn niet volledig verassend. De beste wetsuit is volkomen afhankelijk van het type zwemmer en zijn fouten en hoeft dus niet de duurste of meest kleurrijke op de markt te zijn. Onderstaand vind je een overzicht van welke wetsuit de beste resultaten oplevert bij de verschillende types atleten.

  1. Te weinig achterwaartse duwfase: HUUB Archimedes III 3:5
  2. Heupen te diep: Aquaman Cell Gold
  3. Te weinig beenslag: Blueseventy Sprint
  4. Arm te ver weg van het lichaam: Deboer Fjord 1.0
  5. Te diepe doorhaal: Aqua Sphere Racer

Wie het hele onderzoeksproces verder wil bekijken, kan terecht op deze youtube-link voor de volledige reportage.