Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
TBT: Belgische top triatleten in hun blootje
Marc Herremans op de cover van de 3athlon.be kalender in 2007 (foto: 3athlon.be/Jim De Sitter)
Throwback Thursday

TBT: Belgische top triatleten in hun blootje

Deze Throwback Thursday heeft weinig om het lijf… Bijna dag op dag 13 jaar geleden bracht fotograaf Jim De Sitter de 3athlon.be naaktkalender uit, waarop een mooie selectie top triatleten en duatleten uit de kleren ging voor het goeie doel. Wij spraken 13 jaar later met de fotograaf en toenmalig hoofdredacteur van 3athlon.be, die nog altijd trots is op de foto’s. “Ik fotografeerde toen een dertigtal wedstrijden per jaar, maar die triatleten en duatleten waren mijn eerste modellen. Of ik het nu opnieuw zou doen? Is dat een uitnodiging?…”

De kalender bevat mooie (en zedige) foto’s van Marc Herremans, Wim De Doncker en Kristel Laureyssen, Wim Van De Wielle, Alain Vervoort, Inge Van den Broeck, Bart Aernouts, Peter Croes, Celine Rositano en Chris Schepers, Marino Vanhoenacker en Elke Vanrenterghem, Heidi Veramme, Koen Maris, Rob Woestenborghs, Rutger Beke en Sofie en Tille Beke en Pieter Helin.

“Naaktkalenders waren populair”

“Het was een hele opgave om dat voor elkaar te krijgen. Al die atleten heb ik nooit op hetzelfde moment bij elkaar gekregen,” blikt Jim De Sitter terug. “Ik was me er zelf niet van bewust dat het al bijna 13 jaar geleden is. Ik weet dat in 2007 de naaktkalenders populair waren. In 2003 was er de film ‘Calendar Girls’ en in 2008 zou ‘De Naaktkalender’ met Saartje Vandendriessche op TV komen. Ik heb het destijds als een verjaardagskalender opgesteld, zonder jaartal erbij, zodat hij eigenlijk nog altijd universeel is. Ik heb hier nog een twintigtal exemplaren liggen overigens.”

“Marc tussen hamer en aambeeld”

Inge Vanden Broeck in de 3athlon.be kalender in 2007 (foto: 3athlon.be/Jim De Sitter)

De kalender was een succes. Er werden ruim 1.200 stuks van verkocht. “Ik heb hier zelfs nog de cheque liggen die we gemaakt hadden voor de overdracht van het geld aan het To Walk Again fonds van Marc Herremans. Die stond destijds op de cover. Het was een heel huzarenstukje om dat voor elkaar te krijgen. Marc deed de shoot rechtopstaand, met een moker van een paar kilo in zijn hand. Het was niet evident om hem in balans te krijgen en te houden, maar het resultaat mag er zijn,” legt Jim uit.

“Inge Van den Broeck was topmodel”

Voor Jim was het in 2006 en 2007 zijn debuut als modelfotograaf. “Ik maakte toen vooral foto’s op triatlonwedstrijden, zo’n dertig per jaar. Maar ik had nog nooit in een studio of met modellen gewerkt. Iedereen werkte vlot mee en uiteindelijk ben ik trots op het resultaat. Het gemakkelijkste model was Inge Van den Broeck en ook Marc Herremans was toen duidelijk gewend vaak voor de camera te staan. Het grappigste moment was toen ik mijn visagiste voorstelde aan Inge. Die heette namelijk ook Inge Van den Broeck, op dezelfde manier geschreven.”

“Minder te zien dan op zwemtraining”

Wim De Doncker en Kristel Laureyssen in de 3athlon.be kalender van 2007 (foto: 3athlon.be/Jim De Sitter)

De triatleten hadden toen weinig schroom om uit de kleren te gaan. “Er waren er een paar die niet durfden, maar ik ga geen namen noemen,” vertelt Jim. “En voor de rest werkte iedereen vlot mee. Ze hadden mee inspraak in welke foto wel of niet gekozen werd. Of dit in deze tijden nog zou kunnen? Waarom niet? Misschien dat er nu wat meer mensen nee zouden zeggen, maar op zich is er op de foto’s minder te zien dan bij de gemiddelde zwemtraining.”

“Heel wat toppers en kampioenen”

Jim is best wel trots op de kalender en op de modellen. “Het waren toen de toppers van het moment he. Sofie Goos zou bijvoorbeeld pas later doorbreken, maar met Beke, Vanhoenacker en Van De Wielle had ik toch mannen die in Hawaii sterk gepresteerd hadden. Rob Woestenborghs was wereldkampioen duatlon. En Bart Aernouts was toen nog piepjong. Ondertussen heb ik een pak meer ervaring en heb ik mijn eigen studio ingericht. Qua belichting en compositie zou ik het heel anders aanpakken, al blijf ik trots op deze foto’s. Nadien heb ik nog een paar shoots gedaan voor naaktkalenders, onder andere voor de Gentse rugby dames. Of ik nog een keer een naaktkalender van triatleten zou willen doen? Is dat een uitnodiging?” aldus Jim.

Maak zelf kans op de naaktkalender

Tijdens ons interview trok Jim De Sitter naar zijn zolder waar keurig in een doos nog een twintigtal exemplaren lagen van de bewuste naaktkalender. Aangezien er geen jaartal op staat, zijn ze nog altijd actueel. Wij geven met 3athlon.be tien exemplaren weg van de naaktkalender. Stuur een mailtje met je contactgegevens naar wedstrijd@3athlon.be en met het antwoord op de vragen “Wat was het goede doel waarvoor 3athlon.be in 2007 de kalender uitbracht?” en “Welke triatleet zou jij graag in een 2020 kalender zien?”. Uit de ingezonden emails selecteert onze onafhankelijke jury tien winnaars die hun 3athlon.be kalender thuisgestuurd krijgen.