Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Belgisch duatlon kampioen zet stap naar wielrennen
Jan Petralia tijdens het BK in Geluwe 2019 (foto: 3athlon.be/Mario Vanacker)
Duathlon

Belgisch duatlon kampioen zet stap naar wielrennen

Belgisch kampioen long distance duatlon Jan Petralia zet in 2020 de stap naar het wielrennen en gaat een aantal wedstrijden doen bij de elites zonder contract met CT Houtland-Westkust. Het fietsen was al het sterke onderdeel van de vice-Europese kampioen LD duatlon. “Ik wil nog beter worden in het fietsen, maar dit betekent niet dat ik wielrenner wil worden. Ik blijf het combineren met duatlon…”

Het duatlonseizoen van Jakke Petrol, zoals de Belgische kampioen in duatlonmiddens bekend staat, begon in mineur met een valpartij in de eerste Powerman duatlon in Portugal. Het was gelukkig allemaal zonder veel erg, al zorgde een geblokkeerde ketting ervoor dat zijn wedstrijd er vroegtijdig op zat. De wedstrijd stond sowieso in het teken van zijn eerste hoofddoel van 2020: het Europees kampioenschap long distance duatlon in de Powerman van Alsdorf.

“Eerst leren van echte wielrenners”

Jan Petralia Belgisch kampioen LD duatlon 2019 (Foto: 3athlon.be – Mario Vanacker)

“Ik koos voor Houtland omdat Ward Mercier daar al enkele jaren fietst, en het leek mij wel handig een ploeg te kiezen waar ik al iemand goed ken”, legt Petralia uit bij online wielersite Wielerverhaal.com. “Ik krijg bij Houtland de kans om in de zomer na de belangrijkste duatlons klimwedstrijden te gaan rijden, ik wil wel eens kijken wat ik kan. Het is wel moeilijk om specifieke doelen te plakken op dat koersen. Eerst moet ik wat snelheid en kms maken. Eerst wat leren van de echte wielrenners, en dan zien we wel wat er gebeurt. In de vlakke kermiskoersen ga ik het 1e uur veel afzien met de hoge snelheden bij het optrekken. De uithouding zal niet het probleem zijn, maar explosiviteit heb ik een stuk minder. Maar het blijft wel vooral in functie van het duatlon.”

WK korte afstand in Almere

Op Wielerverhaal.com geeft Jan ook aan dat hij naast de lange afstand ook mikt op het WK korte afstand in Almere in september. “Mijn hoofddoelen dit jaar zijn het WK en EK middellange afstand. Daar hoop ik op het podium en misschien zit er zelfs meer in. Ik wil ook graag starten op het WK gewone afstand in september, maar daarvoor moet ik eerst nog een selectie afdwingen. Verder zal ik met mijn Franse ploeg een aantal  wedstrijden in eerste divisie doen. Dit zijn hele korte wedstrijden. Die liggen mij iets minder. Ik ga ook enkele Powerman-wedstrijden doen, duatlons middellange afstand die als wereldbekermanche tellen. En ga ik op Alpe d’Huez in 3 dagen tijd de duatlon én de triatlon doen. Ik hoop daar telkens mee te strijden voor de eerste plaatsen. Het wordt dus een drukke zomer,” aldus Jan Petralia.

https://www.facebook.com/WielerVerhaal/posts/2833989676655899

Lees het volledige verhaal op Wielerverhaal.com