Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Angelo Vandecasteele tegen Alistair Brownlee op EK duatlon in Punta Umbria
Angelo Vandecasteele pakte in 2019 brons op het EK (foto: ETU)
Duathlon

Angelo Vandecasteele tegen Alistair Brownlee op EK duatlon in Punta Umbria

Belgisch kampioen duatlon Angelo Vandecasteele krijgt zaterdag stevige tegenstand op het Europees kampioenschap duatlon over de korte afstand, want niemand minder dan Alistair Brownlee komt aan de start in Punta Umbria. De Britse tweevoudige olympische kampioen triatlon besloot, na het uitstellen van de World Triathlon Series in Abu Dhabi, in laatste instantie naar Spanje te trekken. Ook de Belgische vrouwen krijgen stevige tegenstand met de Britse toploopster Beth Potter.

Vijf Belgen aan de start

Alistair Brownlee heeft een verleden in duatlon. Bij de juniores werd hij twee keer vice-wereldkampioen (in 2007 achter ene Richard Murray) en 1 keer Europees kampioen. Vorig jaar pakte hij nog de Europese titel triatlon in Weert. In principe kan Brownlee een bondgenoot worden van Angelo Vandecasteele omdat naar verwachting de Fransen en de Spanjaarden collectief sterk vooraan zullen zitten. Angelo krijgt in Punta Umbria overigens het gezelschap van Nicolas Tilman, Vincent Bierinckx, Laurens Verluyten en Simon De Cuyper. De andere grote favorieten zijn Yohan Le Berre, Benjamin Choquert en Emilio Martin.

Lotte en Maurine tegen Beth Potter

Bij de vrouwen is Beth Potter meteen de topfavoriete om de Oostenrijkse Sandrina Illes te onttronen. De Britse triatlete werd vorig jaar met een indrukwekkend loopnummer Europees kampioene triatlon in Weert, waar ze onder andere Claire Michel klopte. Potter staat bekend als een van de snelste loopsters in Europa. Naast Illes horen ook de Nederlandse Sophie Vander Most en de Franse Marion Legrand bij de favorieten, maar we kijken ook uit naar Lotte Claes en Maurine Ricour, die samen met Sandra Schenkel de Belgische eer bij de vrouwen verdedigen.

Dely en Swannet favoriet bij beloften

Arnaud Dely is een van de topfavorieten bij de beloften, samen met de Nederlander Thomas Cremers en de Fransman Krilan Le Bihan. Van de zes vrouwelijke beloften maakt tweevoudig Belgisch kampioene triatlon Laura Swannet een grote kans op een medaille en zelfs de titel. Bij de juniores brengt ons land twee debutanten aan de start. Jack Douglas is Belgisch kampioen cross duatlon bij de juniores en Simon Martin is ook een Waals talent die 4’06 liep op 1500 meter op de piste.

Live te volgen via Spaanse TV

De elite en belofte vrouwen starten zaterdag 7 maart om 16u45. De elite en belofte mannen gaan om 18u00 van start. De wedstrijden zijn live te volgen via de livestream van de Spaanse TV.