Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
“We moeten alle 4 voor titel gaan” Odeyn en Petralia interviewen elkaar voor EK
De start van Powerman Alsdorf 2019 met winnaar Daan De Groot (3de r) naast Jan Petralia (2de r) (foto: John Raadschelders)
Duathlon

“We moeten alle 4 voor titel gaan” Odeyn en Petralia interviewen elkaar voor EK

Seppe Odeyn en Jan Petralia zijn op 19 april twee topfavorieten voor de Europese titel Powerman duatlon over de lange afstand. Woensdag waren de twee Belgische topduatleten aanwezig tijdens de persconferentie van het EK in Alsdorf. Onze door buikgriep gevelde hoofdredacteur moest afhaken en dus interviewden Jakke Petrol en Seppe Odeyn elkaar. En dat dezen ze als echte pro’s. Geniet van twee hilarische, maar ook geweldige interviews…

Jakke: “Eerst World Games, dan Zofingen”

In de Powerman van Portugal, die Seppe Odeyn won, kwam Jan Petralia ten val. “De schaafwonden liggen nog een beetje open, maar ik blijf gewoon doortrainen en negeer de pijn,” vertelt Jakke Petrol aan Seppe. “Ik loop over twee weken nog een 10 km, daarna een sprintduatlon in de Franse Grand Prix en daarna is het Alsdorf. Ik hoop dat ik 1 plaatsje beter kan doen dan vorig jaar. Seppe Odeyn won in Portugal, dus die is zeker in vorm. Daan (De Groot) is er bij gaan liggen om zeker niet in zijn kaarten te laten kijken. En dan waren er nog enkelen niet.”

“10 u. start en om 9u15 wakker geworden”

Vorig jaar haalde Petralia maar net de start. “De start was om 10 u. en ik denk dat ik op hotel in Aken rond kwart na negen wakker geworden ben. Ik heb heel snel mijn race kleding aangetrokken en ben naar de start vertrokken, nummer ogpeplakt, fiets klaargezet, 10 minuten voor de start een banaan gekregen van Armand Van der Smissen en dan vertrokken.”

“Wereldspelen in 2021”

Het EK in Alsdorf gaat over 10 km lopen, 60 km fietsen en 10 km lopen. Maar wanneer waagt Jakke zich aan het echte lange werk in Zofingen? “Ik denk dat Zofingen er ooit wel van komt, maar zeker nog niet de eerste twee jaar. Ik wil liever nu naar Almere gaan (waar het WK korte afstand in september plaatsvindt – redactie) gaan om in 2021 naar de Wereldspelen te kunnen,” aldus Petralia.

Seppe: “Gat in palmares opvullen”

Seppe Odeyn heeft ondertussen een indrukwekkend palmares, maar een Europese titel is er nog niet bij. “Ik blijf dat nastreven natuurlijk. Ik ben eens vice-Europees kampioen geweest. Het zijn niet de wedstrijden die mij het beste liggen. Ik ben niet bij de beste lopers en op 60 km fietsen kan er ook niet zo veel gebeuren op dit snelle parcours. Maar ik ga ervoor, zoals altijd. Elk jaar een nieuwe kans,” vertelt Seppe aan Jan Petralia.

“Guust De Smul kwam ons voorbijgezoefd”

Jan heeft het met Seppe over de favorieten en de andere Belgen. “Jakke Petrol en Daan De Groot zijn de grootste concurrenten. En Guust De Smul? Tja, die is mij, euh ons, vorig jaar in Halle voorbijgezoefd. Ik hoor net dat wij hier het grootste land vertegenwoordigd zijn buiten Duitsland. Dus we gaan hier wel met wat atleten aan de start zijn. Dat is wel leuk, zo’n wedstrijd in de nationale kledij. Ik ben wel benieuwd wat hij gaat doen, ja.”

“Vooral met 4 Belgen voor titel gaan”

De Belgen starten met 4 bij de elites, met naast Jan, Seppe en Guust ook nog Sander Heemeryck. Kunnen de Belgen het ploegenspel spelen? “Wel, de keer dat ik tweede was op het EK (in 2016 in Denemarken – redactie) toen had ik die medaille te danken aan Kenneth Vandendriessche, die me toen meegenomen heeft. Hij won en heeft even gewacht op mij om mij mee te pakken. Dus er is zeker wat mogelijk. Maar ik denk dat we gewoon alle vier voor die titel moeten gaan en dan zullen we wel zien.”

“Groter palmares nodig voor Podcast”

Naast zijn sportieve uitspattingen is Seppe Odeyn ook sterk bezig met de Jogclub Podcast, een wekelijkse show met Bobby Paesen waarin heel wat toppers voorbijkomen. Jan Petralia wil weten wanneer hij aan de beurt is. “Je bent niet de eerste duatleet die dat vraagt. Maar je moet wel een beetje mijn palmares overtreffen om in aanmerking te komen. Rijden zoals in Portugal, maar dan wel op mijn fiets blijven zitten,” lachen Seppe en Jakke.