Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Ben je een scherm-, natuur- of salon-sporter? Enquete over corona-sporten
Triatleet Geert Janssens was Zwift-ambassadeur in 2018 (foto: Be Movi)
Extra

Ben je een scherm-, natuur- of salon-sporter? Enquete over corona-sporten

Professor Jeroen Scheerder, triatleet en hoogleraar Bewegings- en Revalidatiewetenschappen aan de KU Leuven, vraagt zich af of we deze dagen de geboorte van de corona-sporter meemaken. Om in kaart te brengen hoe je op dit moment sport (niet) beleeft, vraagt Jeroen ons om de enquete van de KULeuven, UGent en VUB Brussel in te vullen. Zo kom je misschien te weten of jij een schermsporter, een natuursporter of een salonsporter bent…

“Er is iets opvallend aan de hand in sportland, iets dat we als een ‘vrijheidsparadox’ zouden kunnen omschrijven: aan de ene kant is er een verbod op niet-noodzakelijke, vooral gemotoriseerde vormen van verplaatsing. Anderzijds is de bevolking in ons land nooit eerder zo sterk vanuit de overheid gestimuleerd om fysiek actief te zijn”, zegt professor Jeroen Scheerder in Het Laatste Nieuws. “We zouden kunnen stellen dat we nog nooit een dergelijke grootschalige en impactvolle ‘overheidscampagne’ ter promotie van sport en beweging zagen. Maken we nu de geboorte van de coronasporter mee?”

Digitale competitiesporter

Jeroen is zelf triatleet en bij ons natuurlijk bekend van zijn grootschalig onderzoek en publicatie “Vlaanderen zwemt, fietst en loopt”. In deze lockdown ligth herkent Jeroen voorlopig vijf types van sporter: “De digitale competitiesporter is een digitaal sportbeest. Hij of zij is de Strava- of Zwift-adept, is sportactief via online applicaties, maar sport buiten en de competitie gebeurt in een virtuele ruimte. Dit type van sporter biedt een toekomstig potentieel voor onder meer sportclubs en sportfederaties.”

Schermsporters en salonsporters

“De schermsporter is hij of zij die binnenshuis sport of beweegt en daarbij gestuurd wordt door een scherm, denk aan Wii of digitale yoga. Zeker fitness- en andere commerciële bewegingscentra kunnen hier gouden zaken mee doen. De salonsporter is fysiek actief in eigen huis, maar heeft daar geen scherm voor nodig; zij doen bijvoorbeeld aan thuisfitnessen met een schema van de trainer in de hand. Dit is een interessant publiek voor personal coaches.”

Natuursporter of sportnegationist?

“De natuursporter ervaart het eigen kot als een gevangenis en wil zo vlug en zo veel mogelijk buiten zijn, en zich daar al lopend, fietsend of wandelend uitleven, maar daarvoor hoeft hij of zij niet online te zijn. Makkelijk bereikbare en door de overheid goed onderhouden publieke beweegfaciliteiten zijn hier van belang. De sportnegationist is niet (meer) geïnteresseerd in sport. Dit typetje laat je best gerust, en alleen met een boek of goede film. De coronacrisis is een extra reden om het sporten (even) te laten. Hoogstens kijksport kan de sport-escapist bekoren.”

De enquete kan je hier invullen.

Het volledige artikel vind in Het Laatste Nieuws