Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Ironman verlengt periode voor kwalificatie Hawaii, slots worden verdeeld
Het WK Ironman in Hawaii in oktober 2019 in Kona (foto: 3athlon.be/Peter Croes)
Nieuws

Ironman verlengt periode voor kwalificatie Hawaii, slots worden verdeeld

Gaat het WK Ironman in Hawaii, de grootste triatlon ter wereld, door in oktober en hoe gaan dan de resterende kwalificaties verlopen? Het is een vraag die veel triatleten zich stelden de afgelopen weken en dagen. In een mailing aan hun pro-triatleten laat Ironman nu weten dat de kwalificatieperiode voor het WK in Kona 2020 verlengd wordt tot eind augustus. Ook de kwalificatie voor het WK 70.3 Ironman in Taupo over de halve afstand, wordt verlengd tot in oktober.

Kwalificatieperiode 2 weken verlengd

Normaal is de Ironman van Kopenhagen op 16 augustus de laatste kans om een slot te claimen voor Hawaii. In een mailing aan de pro-triatleten laat de Ironman organisatie nu weten dat door de corona-crisis die kwalificatie periode verlengd wordt tot 30 augustus. Of dat veel zoden aan de dijk zal brengen, is nog maar zeer de vraag. De twee weken extra zullen niet volstaan om alle slots zoals gepland te behouden en bovendien gaat er een grotere concentratie zijn. van pro’s die deelnemen in de hoop hun kwalificatie te verzekeren.

Verdelen van slots nog onduidelijk

In dezelfde mail spreekt Ironman wel over het verdelen van de vrijgekomen slots, zonder daarbij in detail te treden. “As the Pro qualifying slots from the impacted races are re-distributed, we will, of course, keep the Pro qualifying schedule updated once we have a clearer understanding of the season ahead and potential start back to racing,” stelt Ironman. “De kwalificatie slots voor de pro’s van de geimpacteerde races worden herverdeeld. We houden het pro kwalificatie schema updated zodra we een duidelijker beeld hebben van het komende seizoen en een mogelijke herstart van de competities.”

Tot 11 oktober kwalificatie voor WK 70.3

Ook de kwalificatieperiode voor het WK 70.3 Ironman, wat op 19 november in Taupo wordt gehouden, wordt verlengd tot 11 oktober. De impact van de corona-crisis is nog groter op de halve triatlons omdat in het 70.3 circuit al heel wat wedstrijden sneuvelden of verzet worden. Het aantal volledige Ironmans dat naar 2021 uitgesteld worden of een nieuwe datum in 2020 zoeken, valt voorlopig mee, maar het is te verwachten dat de komende weken nog heel wat Ironmans, zeker in Europa en de Verenigde Staten, afgelast gaan worden… Wordt zeker vervolgd.

Wouter Monchy: “Hopen op races in zomer”

Monchy, Mets en Allegaert in Leuven 2019 (foto: 3athlon.be)

Wouter Monchy is een van de Belgische pro-triatleten die de mailing van Ironman ontvangen heeft. Hij ziet nog kansen dat het WK Ironman door zal gaan. “Realistisch zullen we pas racen in juli en augustus, denk ik,” vertelt Wouter. “Er gaan dus een aantal wedstrijden zijn met extra slots en ik verwacht dat daar dan een heel mooie bezetting zal zijn. Maar als we in juli niet kunnen racen, dan gaan ze nog wat creatiever moeten zijn, denk ik.”

De triatleet uit Wichelen blijft ondertussen doortrainen. “In onzekere tijden probeer ik zelf zo normaal mogelijk te trainen,” legt Wouter uit. “En voor het zwemmen vervangen we zwemmen door stabilisatie training. Voor de meeste triatleten even gunstig voor het zwemmen als meters in het zwembad,” aldus Wouter.