Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
ex-Europees kampioen cross-triatlon komt zwaar ten val met MTB in Duitsland
Multisports

ex-Europees kampioen cross-triatlon komt zwaar ten val met MTB in Duitsland

Kris Coddens is zondag zwaar ten val gekomen tijdens een mountainbike tocht op het Bikepark in het Duitse Winterberg, met een open breuk aan zijn arm, gebroken nekwervels en tien gebroken ribben tot gevolg. De voormalige Europese kampioen cross-triatlon zal een tijdje uit de running zijn, maar de Torhoutenaar blijft positief. “Woensdag zien of wervels en long stabiel blijven en dan kan het oplappen beginnen…”

Nu de grenzen opnieuw open zijn, trok Coddens dit weekend met twee vrienden naar het Duitse Winterberg om er op het uitdagende parcours van het Bikepark de mountainbike skills weer wat bij te schaven en zich te amuseren op zijn nieuwe Orbea enduro-bike. Op de laatste helling ging het echter goed fout en kwam Kris zwaar ten val. Hij werd met een helikopter overgebracht naar het ziekenhuis van Duisburg en daar was het verdict heel ernstig: een open breuk aan zijn arm, gebroken nekwervels, tien gebroken ribben en het risico op een klaplong.

https://www.facebook.com/kris.coddens/posts/2815928761869519

Als we Kris maandagavond vanuit zijn ziekenhuisbed in Duitsland aan de lijn krijgen, klinkt hij alvast positief. “Ik word goed verzorgd hier in het ziekenhuis van Duisburg. Gelukkig hebben ze goeie pijnstillers, waardoor ik niet te veel pijn voel. Dat is belangrijk, want ik heb als doel gekregen diep te blijven ademen om het risico op klaplong te verminderen. Ik krijg ook extra zuurstof via mijn neus. Dat is waar ik nu op focus, zeg maar mijn eerste hersteltraining: goed blijven ademen. Door de gebroken ribben zit er nog lucht en wat bloed tussen mijn ribben en moet ik dus zien te vermijden dat ik een klaplong krijg.”

“Woensdag scan van ruggenwervels”

Het ziet er naar uit dat Kris nog een tijdje in Duitsland zal moeten blijven. “Woensdag wordt er een scan gemaakt van mijn gebroken ruggenwervels om te zien of de wervels voldoende stabiel zijn. De open armbreuk is een stuk lastiger. Omdat het een open breuk is, bestaat er risico op infectie. De dokters focussen nu eerst daar op en daarna op het opnieuw zetten van mijn elleboog. Ik vrees dat ik hier nog minstens 1 of 2 weken zal mogen blijven, maar ze verzorgen me goed. Al ben ik het zuurdesembrood na 2 dagen al beu. Gelukkig heb ik door de pijnstillers niet al te veel honger,” lacht de Torhoutenaar.

De valpartij gebeurde tijdens zijn laatste afdaling van het weekend. “Ik had me tijdens de corona-periode voorgenomen om bij gebrek aan wedstrijden me wat meer te richten op het plezier van het mountainbiken en had me een enduro-fiets van Orbea aangeschaft. Dat leverde dit weekeinde een hoop fietsplezier op tot die laatste helling. Ik heb daar een jump verkeerd ingeschat en kwam verkeerd neer. Gelukkig had ik nog wel wat bescherming, en maar goed ook, als je ziet hoe groot de schade is met elleboogstukken, knielappen, een helm en rugbescherming in mijn kledij. Het maakt nog maar eens duidelijk dat je altijd je verstand moet blijven gebruiken, hé”

“Gelukkig geen echt wedstrijd-seizoen”

Voor Coddens is het meteen ook einde seizoen. “Dit gaat sowieso een drietal maanden kosten en dan moet je ook nog eens beginnen heropbouwen. Een geluk bij een ongeluk is dat het door corona een seizoen is zonder veel competitie. Maar nu eerst goed herstellen en woensdag het verslag van de scans afwachten,” aldus Kris.

Voor Coddens gaat het op deze manier van kwaad naar erger de laatste drie seizoenen. Na lange tijd de gevolgen van de ziekte van Lyme gedragen te hebben, brak hij na zijn herstel vorig jaar zijn voet, al hield hem dat er niet van om de Xterra Denemarken uit te lopen en de finish te halen. Net nu hij vorige week zich gemeld had voor een unieke Sportevents uitdaging in de Ardennen in juli, waarover je deze week meer leest op 3athlon.be, moet hij opnieuw aan een herstelperiode beginnen. Maar als er 1 iemand is die sterker kan terugkomen, dan is het Kris Coddens wel. Veel beterschap, man!