Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Hanne De Vet klopt favoriete Valerie Barthelemy in eerste T3 series triatlon
Valerie Barthelemy (r) feliciteert Hanne De Vet (l)met de winst in Willebroek (foto: 3athlon.be/Hans Cleemput)
Nieuws

Hanne De Vet klopt favoriete Valerie Barthelemy in eerste T3 series triatlon

Niet topfavoriete Valerie Barthelemy maar wel een verrassend sterk lopende Hanne De Vet heeft zaterdag in Willebroek de eerste T3 Series triatlon van het post-corona seizoen gewonnen. Ook bij de vrouwen was het een supersprint triatlon in tijdritvorm, met 350 meter zwemmen, 4,5 km fietsen en 1,5 km lopen. De Vet was 15 seconden sneller en pakte daarmee haar eerste seizoenszege en dat deed deugd, nadat ze door een valpartij haar wereldbekermanche in Mooloolaba miste en nadien er door de corona-crisis geen wedstrijden meer waren.

Valerie Barthelemy ging als eerste van start bij het topteam van Atriac Antwerpen en zette meteen een sterke tijd neer in 18’16. Belgisch kampioene Laura Swannet moest als tweede starter al 40 seconden toegeven. Zij zou vijfde worden. Jolien Vermeylen, nog een ploeggenote van de twee Atriac-dames, verloor 30 seconden op Valerie, goed voor de vierde plaats.

De finish van Valerie Barthelemy in Willebroek (foto: 3athlon.be/Hans Cleemput)

En dan was het de beurt aan Hanne De Vet. De Wuustwezelse zwom slechts twee seconden trager dan Barthelemy en zette een sterke fietsproef neer. Ook in het lopen hield ze een hoog tempo aan. Ze finishte uiteindelijk 15 seconden sneller dan Barthelemy en dat was goed voor de winst. De andere dames beten een voor een hun tanden stuk op de snelle tijden. De enige die zich nog kon meten met de twee Belgian Hammers was de Nederlandse Quinty Schoens van KTT. Zij werd derde op 17 seconden en zette de snelste fietstijd neer. “De snelste fietstijd? Dat moest ook wel, na zo’n zwemnummer,” aldus een ontgoochelde Quinty.

“Goed om pijn in longen en benen te voelen”

Valerie kon er overigens prima mee leven dat Hanne de zege pakte. ‘Vetje’ valt regelmatig in als reserve bij de Belgian Hammers en de beide vrouwen kennen elkaar goed uit het internationale WTS en World Cup circuit. Maar dat Hanne zelf 15 seconden pakte op Valerie, daar was ze zelf toch ook door verrast: “Ja, wat moet ik daar op zeggen. Tevreden he… Dat het een sterke race was? Ja, dat wel, maar de wind speelde ook wel een rol. Maar het ging goed eigenlijk,” vertelt Vetje naast haar oudere zus Lotte, die bij een valpartij haar elleboog brak maar de wedstrijd toch uitdeed.

Haar loopstijl was opvallend: anders en vooral sneller. “Er is hard gewerkt geweest aan mijn looptechniek,” vertelt Hanne. “De details ga ik niet vertellen. Het is verbeterd. Het voelde vandaag heel goed aan. Ik heb er hard voor gewerkt, uit frustratie dat mijn laatste race in Mooloolaba niet doorging door mijn val de dag voordien. Het was wel best raar, ook omdat het een heel andere omgeving is hier, met al die mondmaskers. Maar het doet zeker goed om die pijn weer in uw longen en uw benen te voelen,” aldus Vetje, die nu een paar weken op hoogtestage naar Font Romeu vertrekt en dan focust op de sprinttriatlon in eigen Wuustwezel op 8 augustus.

“Voelde alsof ik mijn doel verloren was”

https://www.facebook.com/3athlon.be/videos/3209695779151761/

Ook Valerie Barthelemy was blij dat er opnieuw geracet kon worden. “Ik vind het geweldig om hier te zijn, want ik besloot pas in laatste instantie om mijn ploegmaats bij te staan. Je moet de kans grijpen nu het kan en dit is ook mijn favoriete afstand. Ik heb het erg gemist. Ik voelde alsof ik mijn doel verloren was toen de Olympische Spelen uitgesteld werden.”

Heel wat Belgische triatleten waren actief op Zwift tijdens de corona-periode maar niet Val. “Dat is niks voor mij,” lacht Valerie. “En ik heb de tijd gebruikt om ook wat dingen buiten triatlon om te doen, daar houd ik ook van… Koken, tuinieren, lezen, mijn hersens nog eens wat gebruiken… Verder heb ik getraind omdat ik het graag doe en niet zozeer gericht op een resultaat,” aldus Val.

Atriac wint ploegenstrijd

In de T3 Series primeert de ploegenuitslag op de individuele resultaten en dus mocht Valerie Barthelemy alsnog vieren, samen met Noor Van Riel, Jolien Vermeylen en Laura Swannet. Atriac Antwerpen won overtuigend het ploegenklassement, voor de Athletes For Hope van Marc Herremans’ SPTC team. De derde plaats was voor KTT, het Kempisch Triatlon Team.

De NLT youngsters in Willebroek (foto: 3athlon.be/Hans Cleemput)

En het is jammer dat NLT, het No Limit Team uit Avelgem/Zwevegem, besloot geen vrouwenploeg in te schrijven voor de T3 Series. Hun youngsters traden aan in de open series. Rhune Vansteenkiste, Nele Dequae en Hannelore Willen zetten de achtste, negende en tiende tijd neer en hadden in het ploegenklassement daarmee een vierde plaats behaald…

Herbeleef de LIVE coverage van 3athlon.be in Willebroek