Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
23 jaar Frederik Van Lierde – deel 4: het ultieme interview over Hawaii 2012 en 2013
Afscheid Frederik Van Lierde

23 jaar Frederik Van Lierde – deel 4: het ultieme interview over Hawaii 2012 en 2013

In deze slotaflevering van onze terugblik op de schitterende carriere van Frederik Van Lierde laten we deze keer de wereldkampioen Ironman van 2013 zelf uitgebreid aan het woord in wat het ultieme interview is geworden uit zijn mooie topsport-loopbaan. De avond voor zijn afscheidswedstrijd in Menen hebben we het met Fre over zijn twee topervaringen in Hawaii: de derde plaats in 2012 en de overwinning die zijn leven veranderde in 2013 op Alii Drive in Kona…

In 2012 waren we er voor het eerst bij voor 3athlon.be in Kona. Het was een kippenvelmoment toen Marino Vanhoenacker met een mega-voorsprong solo van de fiets kwam. Maar in Energy Lab hield het helaas op voor Bink en de ontgoocheling was groot bij de Belgen ter plaatse. Maar plots was er nieuwe hoop want op en rond Palani Road gonsde het van de geruchten dat Frederik Van Lierde aan een inhaalrace bezig was. Een paar uur later zaten we aan dezelfde tafel te eten als de bronzen medaille winnaar van het WK Ironman in 2012. “Dat was mooi, in 2012,” vertelt Frederik. “Toen geloofde ik echt dat ik deze wedstrijd kon winnen. Ik was ervoor al eens 14de geëindigd, maar dan weet je dat er nog werk is en durf je niet te denken aan die zege, tot ik derde was in 2012 dus.”

Een jaar later was het zover. Het werd een iconisch moment toen Frederik Van Lierde, getraind door Luc Van Lierde, de tot dan toe enige Belg die Hawaii gewonnen had, op Alii Drive naar de ultieme topprestatie liep. ” Tja, je weet als alles een keer in zijn plooi valt… Het klinkt natuurlijk allemaal simpel in een interview maar het is een puzzel die op die dag moet kloppen. En de Ironman in Hawaii betekent natuurlijk alles. Had ik dat niet gewonnen, dan ging mijn leven er helemaal anders uitzien. Het is iets voor het leven…”

Zondag 13 september zwaait Frederik definitief af, voor eigen volk in de Decospan halve triatlon van Menen. Het zal ongetwijfeld een emotioneel moment worden, de laatste keer finishen, 25 jaar na de laatste triatlon van Menen, waar helden als de betreurde Didier Volckaert geschiedenis hebben geschreven. Volg de wedstrijd vanaf 8 uur ’s ochtends live op 3athlon.be met updates, foto’s en video’s van het afscheid van een geweldige triatleet en vooral ook een topmens…