Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
23 jaar Frederik Van Lierde – deel 3: Battle met Bart Aernouts en nieuw parcoursrecord in Nice
Afscheid Frederik Van Lierde

23 jaar Frederik Van Lierde – deel 3: Battle met Bart Aernouts en nieuw parcoursrecord in Nice

We blijven deze week terugblikken op de 23-jarige triatloncarriere van Frederik Van Lierde en dan kunnen we natuurlijk niet voorbij aan zijn vijf geweldige overwinningen in de Ironman van Nice. Helaas kwam er dit jaar door de corona-crisis geen nieuwe kans op een absoluut record van zes zeges, maar wij polsten bij Fre welke van de vijf overwinningen bij hem het hoogst aangeschreven staat en dat is de editie van 2013. Frederik gaat er een stevige strijd met Bart Aernouts aan en pakt uiteindelijk met drie minuten voorsprong zijn derde overwinning in Nice, met een nieuw parcoursrecord. “Ik zeg nog altijd dat het mijn sterkste wedstrijd ooit was, beter zelfs dan die van Hawaii later dat jaar….”

Frederik Van Lierde maakt in 2010 voor het eerst kennis met de Ironman van Nice en het is liefde op het eerste gezicht. Fre wordt er meteen tweede op vijf minuten van vijfvoudig winnaar Marcel Zamora en weet meteen dat het een wedstrijd is die hij kan winnen. In 2011 wint hij op de Promenade des Anglais zijn allereerste Ironman. Hij klopt Francois Chabaud en Marcel Zamora. In 2012 pakt hij zijn tweede zege in Nice. Hij deelt er het podium met Tine Deckers die er voor de derde keer wint. Ook Tine zou de Ironman Nice vijf keer winnen.

En dan is er 23 juni 2013. Frederik is als tweevoudig winnaar topfavoriet in Nice, maar met Bruno Clerbout (die in 2013 vierde zou worden in Nice) en vooral een sterke Bart Aernouts komt de concurrentie uit de Uplace-hoek. Bart heeft het jaar voordien de 70.3 Ironman Antwerpen voor de tweede keer gewonnen en werd in oktober verrassend 11de in zijn eerste WK Ironman in Hawaii. In Nice gaat Aernouts op zoek naar zijn eerste podium op de volledige afstand. Frederik heeft een mooie voorsprong bij het begin van de marathon, maar het verschil wordt ronde na ronde kleiner.

“Bart kwam ronde na ronde dichterbij”

“Ik vind mijn derde overwinning in Nice in 2013 de mooiste,” vertelt Frederik. “Ik had een topjaar, maar het werd een pittige strijd tegen Bart Aernouts. Ik zeg nog altijd dat het mijn sterkste wedstrijd ooit was, beter zelfs dan die van Hawaii later dat jaar. In het zwemmen was ik mee op kop en in het fietsen bleef ik voor Bart. Maar in het lopen werd het een epische strijd met Bart. Mijn voorsprong op Bart was 8 minuten toen we begonnen aan die befaamde marathon.”

Zowel Frederik als Bart gaven het beste van zichzelf en liepen bijzonder sterk. “De 42 km lopen gingen over vier ronden in Nice,” herinnert Fre zich, “en iedere keer wanneer we elkaar kruisten, zag ik hem korter komen. Hij pakte exact twee minuten per ronde terug en met 8 minuten voorsprong zou het er dus om spannen. Maar in laatste rond versnelde ik en daar brak ik de ban. Ik liep 2u42 en Bart liep een marathon van maar liefst 2u37. Ik won in een recordtijd van 8u08’59, een tijd die nog altijd als parcoursrecord staat in Nice. Bart heeft overigens ook nog altijd de tweede snelste tijd ooit.”

Frederik won de Ironman van Nice nog twee keer, in 2017 en 2018. Vorig jaar werd hij er derde maar toen werd de wedstrijd ingekort door de hitte en de slechte luchtkwaliteit boven de stad.