Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
BK’s 2021 bekend: Antwerpen krijgt  ploegentriatlon, Kinrooi BK kwart en Menen BK halve
De Atriac dames wonnen het BK ploegentriatlon in Doornik in 2019, kunnen ze dat ook voor eigen volk in 2021 (foto: 3athlon.be)
Nieuws

BK’s 2021 bekend: Antwerpen krijgt ploegentriatlon, Kinrooi BK kwart en Menen BK halve

Deze week werden de Belgische kampioenschappen triatlon voor 2021 bekendgemaakt. Het Belgisch kampioenschap kwarttriatlon gaat voor het eerst in 30 jaar naar Limburg. TrisportMnK organiseert het BK in Kinrooi aan het Bastion, hun vaste open water locatie. De Decospan halve triatlon van Menen mag het BK halve triatlon organiseren. Nog groter nieuws is de primeur voor Atriac Antwerpen die in mei 2021 het BK ploegentriatlon mogen organiseren op Linkeroever aan het Galgenweel, de vroegere zwemlocatie van de 70.3 Ironman Antwerpen.

BK ploegentriatlon op Linkeroever

Het Belgisch kampioenschap ploegentriatlon werd vroeger bijna altijd op 1 mei georganiseerd, al verplaatste TRIGT de laatste jaren regelmatig het BK naar een datum in het weekend vlakbij 1 mei. De afgelopen jaren werd het BK gehouden in de Chaufours, bij Doornik. Maar voor 2021 kwam Atriac Antwerpen met een sterk corona-proof dossier. In Antwerpen kozen ze, in overleg met de Stad Antwerpen, voor 9 mei als datum voor het BK ploegentriatlon. De wedstrijd vindt plaats op Linkeroever, aan het Galgenweel. Daar werd vroeger tijdens de 70.3 Ironman Antwerp ook de 1.900 meter zwemmen afgelegd. Ook de finish en de wisselzone komen vlakbij het Galgenweel.

Voor het eerst in 30 jaar weer BK in Limburg

Het laatste Belgisch kampioenschap kwarttriatlon in Limburg dateert al van 1990, toen Karel Blondeel zijn vijfde van acht nationale titels behaalde in Lommel. TrisportMnK, de triatlonclub uit Maaseik en Kinrooi haalt na dertig jaar het BK terug naar Limburg. De voorbije twee jaar stond TrtisportMnK al garant voor de organisatie van de Steengoed Maaseik triatlon aan het Bastion in Kinrooi, de vaste open water locatie van TriSportMnK. Het BK kwarttriatlon vindt er op 4 juli 2021 plaats.

In Menen werd in 1995 voor de laatste keer een BK triatlon gehouden, ook toen won Karel Blondeel overigens. 26 jaar later vindt het Belgisch kampioenschap halve triatlon er plaats. De organisatie zorgde dit jaar al voor een spetterend afscheid van Frederik Van Lierde. In 2021 schuiven ze naar voor op de kalender. Het BK halve triatlon gaat op 22 augustus door in het Vauban-stadion in Menen.

Nog geen BK duatlon

Het is een opvallend feit dat de Ironlakes bij Lacs de l’Eau d’Heure het BK sprinttriatlon toegekend kregen, maar er is hen nog geen BK volledige triatlon bevestigd. Het BK sprint zal op 19 juni 2021 plaatsvinden. Het BK cross triatlon wordt in 2021 opnieuw verbonden aan de Xterra in Namen op 12 juni. De jeugd-triatleten strijden om de titels in Wuustwezel op 14 augustus.

Het Waalse Emines mag voor het eerst het BK cross-duatlon organiseren, al heel vroeg in het winterseizoen, op 2 oktober 2021. Het is voorlopig het enige BK voor de duatleten, want het BK duatlon en het BK jeugdduatlon zijn nog niet toegekend.