Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Jelle Geens, 2de beste olympiër van 2020: “Ik hoor er helemaal bij, dat geeft me vertrouwen.”
Jelle Geens perst er alles uit in Willebroek (foto: 3athlon.be/Just Jean)
Nieuws

Jelle Geens, 2de beste olympiër van 2020: “Ik hoor er helemaal bij, dat geeft me vertrouwen.”

2020 was dan wel een speciaal seizoen, toch konden de olympische triatleten genieten van een kort maar krachtige wedstrijdkalender waar de gehele wereldtop steevast aanwezig was. Tussen al dit grote geweld bewees Jelle Geens dat 2019 geen toeval is en zette gewoon de lijn van vorig seizoen verder. Hij eindigde het seizoen met een tweede plaats op de wereldranking en behoort dan ook helemaal tot de grote namen binnen het olympisch circuit. Wij belden deze morgen deze topper op voor een gesprek tijdens zijn ‘off season’ periode in het Spaanse Gerona.

Die constante is eindelijk een feit

“Een tweede plaats in de eindranking bewijst dat mijn (korte) seizoen zeer constant geweest is. Het is natuurlijk niet hetzelfde gevoel dat ik ervaar als pakweg een normaal seizoen met tientallen races maar toch bewijst dit dat er teken is tot potentieel om dit ook in een ‘normaal jaar’ te verwezenlijken. Er stonden toch vier zeer hoogstaande wedstrijden op het programma dit jaar waar bijna de hele wereldtop aanwezig was en daar kon ik mij toch telkens voorin handhaven, dat geeft alvast het nodige vertrouwen.”

Jelle Geens wordt mooi 4de op het WK in Hamburg (foto: ITU/Tommy Zaferes)

“De prestaties van 2019 hebben zeker een boost gegeven aan mijn zelfvertrouwen, ik wist dat ik er eindelijk bij hoorde. Dat vertrouwen heb ik dan ook meegenomen naar de wedstrijden dit seizoen waar ik steevast geloofde in mijn loopkwaliteiten en dat loonde. Ondanks dat ik alles gaf op de fiets kon ik nog steeds een snel loopnummer (soms zelf de snelste van het pak) uit de benen schudden om zo mee te strijden om de prijzen. In Hamburg (het WK) was bijna iedereen aanwezig die kon komen en daar zat ik meteen goed in de race met een mooi resultaat (4de) tot gevolg. Ik ben dan ook zeer dankbaar dat World Triatlon erin geslaagd is om nog een kort seizoen voor ons te realiseren. Met de nodige strike maatregelen hebben ze bewezen dat competitie in deze bizarre tijden zeker mogelijk is terwijl Ironman atleten of atleten van andere discipline heel wat minder geluk hadden en op hun honger bleven zitten.”

Nieuwe uitvalsbasis

“Ik ben nu even aan het genieten van een korte rustperiode maar kijk er al naar uit om er weldra opnieuw in te vliegen. We hebben besloten om in Gerona te blijven voor een jaar lang. Dit wordt de vaste ‘basecamp’ van onze trainingsgroep (waar onder andere Marten Van Riel deel van uitmaakt). Omwille van de huidige situatie is dat ook het beste. We kunnen hier steevast onze training in goede condities afwerken en ook het reizen blijft beperkt tot enkel verplaatsingen naar de wedstrijden en ook Font Romeu is slechte een goede 2 uur rijden wanneer we op hoogtestage trekken. Een vaste stek is goed voor de gemoedsrust en is nog eens een extra constante.”

Jelle en Bart Aernouts in Gerona – Foto Tommy Zafares

“Momenteel train ik vaak met Bart (Aernouts) hier. Ik doe het wel nog wat rustig aan maar sommige trainingen doe ik met veel plezier mee. We amuseren ons en het is ook leerijk om hem bezig te zien naar de toekomst toe. Aan een volledige triatlon denk ik helemaal niet maar ik overweeg wel om eind volgend jaar aan een halve Ironman deel te nemen. Bart en ik zijn momenteel aan het kijken aan welke wedstrijd we samen kunnen deelnemen, hij is er rotsvast van overtuigd dat hij me los voorbij zal fietsen (lacht), dus dat is nog een extra stimulans voor mij! De focus op het olympische circuit blijft zeker nog tot Parijs 2024.”

Antwerpen ademt ploegentriatlon

“Uiteraard vernam ik ook het nieuws dat mijn club Atriac volgend jaar het BK Ploegentriatlon mag organiseren. De ploegt ademt als jaren deze discipline en leeft dan ook steeds naar deze wedstrijd toe. Het is dan ook zeer fijn dat zij nu ook zullen instaan voor de organisatie van dit kampioenschap. Ik ben er van overtuigd dat het top zal zijn en hopelijk krijgen ze de ultieme beloning met 2 winnende Atriac teams. Of ik er bij zal zijn? Dat zal het seizoen moeten uitwijzen want later het seizoen staat er nog een belangrijke afspraak op mijn agenda!