Subscribe Now

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Nieuw in 2021: cross-duatlon circuit van Triatlon Vlaanderen met 5 wedstrijden
Ploeteren in de cross-duatlon van Westrozebeke (foto: 3athlon.be/Mario Vanacker)
Duathlon

Nieuw in 2021: cross-duatlon circuit van Triatlon Vlaanderen met 5 wedstrijden

Triatlon Vlaanderen, de Vlaamse triatlon- en duatlonfederatie, heeft donderdag een gloednieuw cross-duatlon circuit aangekondigd voor 2021. Wie aan minstens drie van de vijf wedstrijden in het voorjaar deelneemt, komt in aanmerking voor het eindklassement en wordt uitgenodigd voor een slotfeest eind 2021. Het opvallende aan het nieuwe circuit is dat er bovenop de klassiekers in Retie, Westrozebeke en Hofstade ook twee gloednieuwe organisaties bijkomen, in Zeebrugge en Gent.

Nieuwe wedstrijden in Zeebrugge en Gent

De nieuwe cross-duatlons staan al vroeg in januari gepland. Zeebrugge bijt de spits af op 10 januari. Het is een organisatie van Bro.Go, die de afgelopen jaren ook al instonden voor onder andere de triatlon van Jabbeke. De Icarus crossduatlon van Zeebrugge wordt op het strand en in de duinen gehouden en wordt gestart vlak na de mountainbikers die er dan de Beachrace betwisten. Alle informatie vind je op de website van Bro.Go.

In Gent zorgt het team van Fuse Action een week later op 17 januari voor een nieuwe cross-duatlon aan de Blaarmeersen en langs de oever van de Leie. Met 4 km lopen, 30 km mountainbiken en 7 km lopen, is het meteen de langste wedstrijd van de vijf. Op de website van Fuse Action vind je meer informatie.

Het podium van het BK cross duatlon in Retie in 2018 (foto: 3athlon.be/Hans Cleemput)

Westrozebeke, Hofstade en Retie

De cross-duatlon van Westrozebeke staat sinds 2017 op de kalender, met de spectaculaire Tiendenberg, die drie keer moet overwonnen worden, als scherprechter. In 2021 maakt de cross-duatlon van Westrozebeke op 30 januari deel uit van het nieuwe circuit. De organisatie is in handen van TDTI, de triatlon- en duatlonclub uit Ieper. Op hun website vind je alle informatie.

In Hofstade komen de zandduivels aan hun trekken, met een technisch parcours op het Sport Vlaanderen domein. SP&O organiseert de cross-duatlon er opnieuw in 2021, nadat ze eerst voor stormweer en dan voor corona in 2020 moesten wijken. De cross-duatlon van Hofstade vindt op 28 februari plaats.

De afsluiter van het nieuwe cross-duatlon circuit is de klassieker in Retie. In 2018 werd Tim Van Hemel er nog Belgisch kampioen cross-duatlon. In 2019 moest de organisatie de wedstrijd de dag zelf afgelasten door stormweer, maar in 2020 was het een van de laatste wedstrijden die voor de corona-crisis alsnog konden doorgaan. De cross-duatlon van Retie sluit op 7 maart de nieuwe series af. Alle info vind je op de website van de cross-duatlon van Retie.

“Perspectief bieden voor multisporters”

Bij Triatlon Vlaanderen zijn ze optimistisch dat de wedstrijden vanaf januari kunnen doorgaan. “De huidige coronapandemie heeft een grote impact op de sportsector. Wij willen perspectief bieden, contactloos sporten in openlucht kan op een veilige manier. Met de organisatie van dit circuit willen we klaar zijn om een aanbod te hebben zodra het weer toegelaten is. Uiteraard zullen we steeds de wettelijke richtlijnen volgen. Indien een wedstrijd niet kan doorgaan zal het inschrijvingsgeld worden teruggestort.”

“In Vlaanderen zijn er veel multisporters, fietsers en lopers. Deze doelgroep willen we aanspreken via dit circuit. Dit initiatief kadert binnen de ruimere beleidsdoelstelling voor de komende jaren om extra aandacht te hebben voor de multisport en duatlonsport in Vlaanderen,” aldus Triatlon Vlaanderen. Op de vernieuwde triatlon.vlaanderen website vind je alle informatie over het nieuwe circuit.