Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Sara Van de Vel kondigt afscheid van triatlon aan “2021 wordt een mooi koersjaar, ik wil er vol voor gaan”
Sara Van De Vel in de Zwintriatlon in 2019 (foto: 3athlon.be/Gert-Jan D'haene)
Nieuws

Sara Van de Vel kondigt afscheid van triatlon aan “2021 wordt een mooi koersjaar, ik wil er vol voor gaan”

Ze is nog altijd regerend Belgisch kampioene halve triatlon, maar in 2021 zal triatlete Sara Van de Vel haar nationale titel niet verdedigen, want dinsdag kondigde de 26-jarige atlete uit Lint haar definitieve afscheid van de triatlonsport aan. In ons 12×2020 jaaroverzicht kwam ze al een paar keer aan bod door haar sterke prestaties in het wielrennen en dan vooral in het tijdrijden. Vanaf 2021 wil ze alles op het wielrennen zetten en ze stopt dus definitief met triatlon. “Ik denk dat ik er anders later spijt van ga krijgen dat ik er niet volledig voor gegaan ben…”

Sara Van de Vel gaf al eerder te kennen dat haar ambities in het wielrennen liggen en dat ze triatlon op een lager pitje zou zetten, maar dinsdag kondigde ze plots haar afscheid van de triatlonsport aan. Wij spraken de triatlete van het LTTD-Oilservice team vlak na haar shift bij Sportoase in Leuven. Daar blijft ze overigens aan het werk. “Ik blijf nog bij Sportoase werken, ja. Financieel gezien ga ik er momenteel niet op vooruit ten opzichte van triatlon,” vertelt de wielrenster, die in 2021 aan de slag gaat bij Team Rupelcleaning – Champion Lubricants.

“Anders ga ik later spijt krijgen”

De volledige overstap van triatlon naar wielrennen komt er vooral uit sportief oogpunt. “Ik wil vooral ontdekken waar ik kan geraken in het wielrennen,” legt Sara uit. “Ik denk dat ik er anders later spijt van ga krijgen dat ik er niet volledig voor gegaan ben. Volgend jaar is sowieso ook een mooi koersjaar, met bijvoorbeeld het WK in België, waar ik natuurlijk enorm graag wil meedoen. Ik heb me dit jaar ook geamuseerd in de voorjaarsklassiekers, die gelukkig voor mij in het najaar vielen. Het smaakt gewoon naar meer.” Toch houdt ze de deur naar zwemmen, fietsen en lopen nog op een kier. “In mijn planning staan voor 2021 geen triatlons, maar je weet nooit, misschien sta ik nog wel ergens ‘just for fun’ aan de start, als dat enigszins zou passen in mijn koersplanning.”

https://www.instagram.com/p/CJWQxgPn8n3/

Sara heeft er een triatloncarriere van 6 jaar opzitten. Buiten de ochtendlijke zwemtrainingen zijn er toch heel wat dingen die ze zal missen. “Wat ik het meest ga missen is de sfeer op de races. Vooral zo wanneer het nieuwe seizoen start. De ploegentriatlon waar je dan iedereen na een lange winter terugziet, was iets waar ik altijd keihard naar uitkeek. Ook hoe iedereen eigenlijk op hetzelfde moment zijn race heeft. Dus iemand die zijn eerste triatlon doet, start in dezelfde race als een pro, en de mannen en vrouwen racen meestal samen. Dat is wel mooi en zoiets zie je natuurlijk niet echt in het wielrennen.”

“Ik zal het niet missen om ’s ochtends te zwemmen”

“Ik zal het niet echt missen om ’s ochtendsvroeg uit mijn bed te rollen om te gaan zwemmen. Ik was zo diegene die altijd pas om 8 u. in het zwembad aankwam, terwijl de meeste triatleten eigenlijk al om 7 u. arriveren. Momenteel zwem en loop ik ook nog één keer per week. Al moet ik eerlijk toegeven dat als ik zie dat het druk is in het zwembad, ik nu meestal geen goesting heb om heel mijn training af te werken en eerder wat blijf babbelen. Het moet nu ontspannend zijn en niet stresserend,” lacht Sara.

“Zo eens 20 km gaan trailrunnen, ga ik dan weer wel missen, want ik vermoed dat mijn benen zoiets momenteel niet meer aankunnen. Ook als de races terug op gang komen, gaat het raar voelen om er niet meer aan de start te staan. Zeker omdat ik dit jaar nog veel triatlons op de planning had, die dan werden afgelast, maar waar ik dus wel nog goed wou presteren…”

“BK sprinttriatlon is mooiste herinnering”

Katrien Verstuyft, Sara Van De Vel en Tine Deckers op het podium van het BK halve triatlon in 2019 (foto: 3athlon.be/Mario Vanacker)

Sara Van de Vel zette in haar korte triatloncarriere een aantal knappe prestaties neer, onder andere als Belgisch kampioene sprint-triatlon en halve triatlon en met winst in de 70.3 Ironman van Turkije. “Mijn allermooiste herinnering in België blijft toch het BK sprint in Chièvres. Het was mijn eerste titel en totaal onverwacht. Ik had superslecht gezwommen. Het was een speciaal weertje toen ook, meer dan 30 graden, maar het water was wel ijskoud en we moesten dus zwemmen met wetsuit. Het was een beloning voor het eerste jaar hard werken met coach Peter Croes. Dames zoals Ine Couckuyt, Charlotte Deldaele en Sofie Hooghe kende ik toen enkel nog maar van naam en zij kenden mij helemaal niet, haha.”

“In het buitenland blijft mijn eerste 70.3 me toch het meeste bij,” blikt Sara terug. “Ik reisde toen alleen naar Turkije af en had mijn fietskoffer veel te zwaar ingeladen. Op de luchthaven hebben random mensen mij toen uit de nood geholpen en delen van mijn bagage bij hen gestoken. Ook in Turkije zelf heb ik dan vrienden ‘moeten’ maken. Ik vroeg dan altijd wat hun doel was en zei zelf dat ik onder de 4u30 wou doen. Ze zeiden dan ‘Als je dat doet, dan win je!’ En ze kregen gelijk, ik mocht dan daarna mee chique gaan eten in hun hotel. Dat zijn van die dingen die ik nu waarschijnlijk niet snel meer tegenkom.”

“Jij riep mijn naam af in mijn eerste triatlon”

Ook wij leerden Sara al snel kennen, want bij haar eerste deelname was het meteen raak. “Mijn eerste triatlon weet ik nog heel goed. Die was in Viersel in 2013. Ik wou eens testen of ik tussen de vissen durfde zwemmen, want ik had, en heb nog altijd, openwaterangst. Ik kwam toen met een glimlach rond de 90ste plaats uit het water, na een mooi schoolslagnummer en jij riep mijn naam zelfs af als speaker door de luidsprekers. Ik heb toen die race gewonnen en daardoor maakte ik toen de overstap van lopen naar triatlon,” aldus Sara.

https://www.instagram.com/p/CFhq3JHHVRb/

We zijn ervan overtuigd dat we Sara ooit in de toekomst nog wel terug zullen zien in triatlon, waar een carriere veel langer kan duren dan in het wielrennen. Tot die tijd wensen we haar heel veel succes in het tijdrijden en in het wielrennen algemeen. En bedankt voor de 6 mooie triatlonjaren Sara!