Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Triomf in Riga, storm in Davos, wespen in La Roche en topsport in Viersel – terug naar augustus 2020
Claire en Valerie blij dat ze weer over het 'blue carpet' mogen racen
12 x 2020

Triomf in Riga, storm in Davos, wespen in La Roche en topsport in Viersel – terug naar augustus 2020

Augustus kondigde zich aan als een ’triestige’ maand maar bij het samenstellen van dit wel heel erg persoonlijk getinte en uiterst onvolledige 12×2020 jaaroverzicht blijkt toch dat het een maand was met redelijk wat hoogtepunten. Er was het internationale heroptreden van Belgian Hammers Valerie Barthelemy en Claire Michel en in Zwitserland mocht Pieter Heemeryck opnieuw van start gaan in de Challenge Davos, al duurde die wedstrijd helemaal niet zo lang als verwacht. In eigen land waren er ook opnieuw wedstrijden, met voor elk wat wils in Viersel, waar we een erg spannend BK sprinttriatlon kregen. En in La Roche, waar de triatleten bestookt werden door een zwerm hoornaar-wespen…

De heropflakkering van het corona-virus was de rode draad doorheen de maand augustus en we moesten jammer genoeg alweer heel wat artikels brengen over afgelaste en uitgestelde wedstrijden. We begonnen de maand met het verschil tussen aquathlons en swimruns. In principe gaat het in beide gevallen om zwemmen en lopen en dus zou een ‘zwemloop’ een mooie overkoepelende term zijn. Maar Swimrun is de laatste jaren een populair begrip geworden, via het Otillo WK in Zweden en de internationale wedstrijdreeksen. Je loopt en zwemt afwisselend in duo, vaak te midden de woeste natuur. In Zwitserland herstartte de Otillo Swimrun World Series met een wedstrijd waarin de Belgische teams het goed deden. In Jabbeke moest de 111 triatlon een aquathlon worden, met op gemeentelijk bevel geen Antwerpse atleten. Wij focusten toen gelukkig niet op de plaatselijke politiek, wel op de sportieve prestaties. Nog in augustus was er de zwemloop, sorry, aquathlon van TrisportMnK, met Jelle Clijsters als winnaar in het Bastion.

Triatlon wijkt voor politiek

Ook in Italië speelde politiek een rol. Door plaatselijke verkiezingen moest de Ironman Emilia Romagna met een week opschuiven. Vooral de late communicatie zette, niet voor het laatst, kwaad bloed bij de triatleten. Drie weken later zou de race overigens volledig geannuleerd worden. En in Frankrijk haalde de politiek het ook van de triatlonsport. De organisator van de Embrunman trok na de annulatie van de populaire Franse triatlon naar de rechtbank, maar de rechter stelde de prefectuur in het gelijk, zodat de Embrunman definitief van de kalender verdween in 2020. Hetzelfde overkwam de Ironman Nice, waarvan in augustus bekendraakte dat de wedstrijd afgelast werd.

Sportieve hoogtepunten kwamen, zeker in de eerste helft van de maand, vooral uit het buitenland, met twee Belgian Hammers op kop. Valerie Barthelemy en Claire Michel domineerden de triatlon van Riga en vonden in Estland een nieuwe uitvalsbasis, waar ze zouden blijven trainen tot de Grand Final in Hamburg. Valerie reisde tussendoor nog even over en weer naar Nederland, waar ze in Rotterdam knap derde werd in de virtuele Super League Triathlon. Zwemmen in binnenbad en vervolgens Zwiften op de fiets en lopen op de loopband, het had wel wat. In Frankrijk werd Diego Van Looy tweede in de triathlon de la Madeleine en dat een week nadat hij zijn persoonlijk record op de marathon verbrak. Later in augustus zou Diego nog zijn tweede seizoenszegee pakken in de Vercorsman. Nog in Frankrijk deden duatleten Jakke Petrol en Lotte Claes een sterke Gran Fondo. Yeray Luxem pakte de eerste post-corona cross-triatlon zege. En in eigen land was er de mooie overwinning van Alexandra Tondeur in de halve marathon du BW. En Sara Van de Vel begon al stilaan na te denken over een afscheid van de triatlonsport, na een zilveren medaille op het BK tijdrijden.

Katie Ledecky got milk

2020 was vooral het jaar van de sportieve uitdagingen. Een van de opvallendste was de zwem-techniek van de Amerikaanse zwemster Katie Ledecky. In de #GotMilkChallenge zwom ze in een hele gracieuze stijl een volledige lengte met een glas chocolademelk op haar hoofd zonder ook maar 1 druppel te morsen. Heel wat triatleten reageerden dat ze het ook gingen proberen, maar filmpjejs bleven uit. Zelf hebben we het niet geprobeerd, het was op dat moment al een hele opgave om aan de overkant te geraken zonder glas op ons hoofd 🙂 En er was nog een filmpje dat viraal ging. Een wielrenner die bij een ondergelopen tunnel van de fiets stapt en gaat zwemmen. Triatlon avant la lettre, als het ware. Onze titel luidde: “Waarom triatleten wel van een zomers onweer kunnen genieten…” Boy, were we wrong…

Want een paar weken later moesten een paar honderd triatleten hun wedstrijd staken tijdens de Challenge Davos door een zwaar onweer. In de donder en de bliksem mochten de pro’s nog wel van start, met Pieter Heemeryck als 1 van de favorieten. Fietste die overigens niet aan de leiding toen ze na een 18-tal km rechtsomkeer moesten maken en de wedstrijd werd stilgelegd? In het voetbal was hij misschien wel als winnaar uitgeroepen, nu bleef de erelijst in Davos in 2020 leeg. In hetzelfde weekend moest ook Almere de natuurwetten ondergaan. Door de sterke wind moest het zwemmen vanaf de derde wedstrijdreeks geannuleerd worden en werd het (deels) een run-bike-run. In La Roche speelde moeder natuur de triatleten ook parten. In het dubbelweekend met op zaterdag een wegwedstrijd en zondag een cross-triatlon raakte eindwinnaar Tim Van Hemel zowat als enige heelhuids aan de finish. Triatleten werden massaal gestoken door een zwerm hoornaar-wespen en twee triatleten moesten zelfs afgevoerd worden naar het ziekenhuis.

Eliminator-tactieken

Wij waren dat weekend van de partij in Viersel om eindelijk nog eens twee dagen lang de microfoon te hanteren en voor een zeer gedisciplineerd publiek voor toch wat sfeer te zorgen. KTT had alle mogelijke maatregelen genomen, met een afgesloten domein, temperatuurmeting bij de ingang en een beperkte drankbevoorrading bij de 3athlon.be microwagen. Maar voor de rest was het een topweekend, met veel topsport op elk vlak. En dat het in de smaak viel bij jullie, triatlonfans, dat was wel duidelijk te merken aan de ruime bezoekerscijfers van onze live verslaggeving. We kregen zelfs een kortstondige heropleving van Kjell Verleysen op zondag, al werd dat nadien gelukkig snel weer gewoon Kjel De Hertog 😉

Bij de jeugdwedstrijden maakten we kennis met het tactisch steekspel van de Eliminator. Nele Dequae had dat bijvoorbeeld helemaal onder de knie. De Jeugd A-triatlete zagen we in de reeksen en de halve finale vrolijk babbelend zich elke keer schijnbaar moeiteloos kwalificeren. Vervolgens pakte ze in de finale uit met een splijtende versnelling die haar de overwinning opleverde. Het BK sprinttriatlon werd een spannende wedstrijd, met zegekoning Christophe De Keyser die de snelste was van een kopgroep van zeven. Bij de vrouwen was Jolien Vermeylen niet meteen de topfavoriete, maar ze won knap tegen Hanne De Vet en Laura Swannet.

Puzzelen met rolling starts

Ook op zondag waren het geweldige wedstrijden, al werden we zelf wel stevig op de proef gesteld door de rolling starts en de tactische keuzes van een aantal toppers. Zo was het soms lang wachten om de winnaars aan te duiden, al maakt dat het in het geval van Sybren Baelde nog leuker dan normaal. Bij het winnaars-interview vroeg Sybren vol ongeloof of hij gewonnen had. Karen Steurs was overigens later gestart en ontnam de andere snelle vrouwen alle hoop toen ze aan de finish de snelste bleek, al moesten we daar dus lang voor wachten. In de nieuwe 1/3de triatlon pakten Tom Suetens en Katrien Verstuyft de overwinning. In het geval van Katrien zou dat het begin zijn van een korte winning streak…

Hadden we het in augustus nog over stormweer en wespen, dan kregen we in september te maken met een heel ander natuurfenomeen: blauwalg. Maar dat is voor onze negende aflevering van het verre van volledige, altijd erg persoonlijke maar verder compleet onschadelijke jaaroverzicht van 2020. Tot morgen!

Vorige afleveringen jaaroverzicht 2020

Terug naar juli 2020

Terug naar juni 2020

Terug naar mei 2020

Terug naar april 2020

Terug naar maart 2020

Terug naar februari 2020

Terug naar januari 2020