Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Minder prijzengeld en start-premies en wat met 2021? Pro-triatleet Cody Beals deelt zijn corona-budget
Cody Beals viel bij The Championship in Daytona net buiten de top-20 (foto: PTO Media)
Nieuws

Minder prijzengeld en start-premies en wat met 2021? Pro-triatleet Cody Beals deelt zijn corona-budget

De Canadese proftriatleet Cody Beals, winnaar van de Ironman Mont-Tremblant in 2019 en 2018, staat erom bekend als “Nerd in Jocks-clothing” om elk jaar zijn financiële resultaten te delen met de buitenwereld. In zijn financieel rapport van 2020 zie je een duidelijke impact van Corona op de verdiensten. Zijn kosten lagen natuurlijk ook wat lager omdat hij nauwelijks moest reizen en hoewel zijn sponsor-inkomsten gelukkig ongeveer gelijk bleven, vielen het prijzengeld en de startpremies grotendeels weg. En dat scheelt een stevige slok op de borrel. En Cody maakt zich ook zorgen over 2021, want gaan de sponsors wel aan boord blijven? Een ontluisterend, oprecht inzicht in het (financiële leven) van een pro-triatleet…

“Eén ding is zeker: niemand wordt door triathlon aangetrokken vanwege de inkomsten.” Het is een pijnlijke conclusie die Cody Beals wederom trekt na het uitpluizen van zijn financiële situatie. Ieder jaar deelt de Canadese toptriatleet een gedetailleerd overzicht van zijn financiële situatie, met inkomen uit prijzengeld, inkomen vanuit sponsordeals én al zijn uitgaven. Met het bizarre jaar van 2020 nu twee weken achter de rug, dook Beals achter zijn computer en in Excel om zijn zogenaamde ‘Pro Triathlon Budget, Pandemic Edition’ op te stellen. Hoe groot was de invloed van dit grotendeels wedstrijdloze jaar op zijn financiële situatie?

“Van babysit-inkomen tot accountant inkomen”

Net voor 2020 had Beals eindelijk het gevoel dat hij zijn financiële situatie goed had ingericht. “Van mijn eerste triathlon seizoen als pro in 2014 tot een top 20 PTO-ranking en een top vijf TriRating, ontwikkelde mijn inkomen zich van dat van een ‘tiener die babysit’ tot het inkomen van een ‘redelijk succesvolle accountant’. Het duurde een paar jaar binnen de triathlon voordat ik het inkomen van mijn voormalige baan als milieuwetenschappelijk adviseur evenaarde”, legt Beals uit in zijn blog.

Al kende 2020 een treurig lege wedstrijdkalender, slaagde Beals er toch in om zijn inkomen grotendeels intact te houden. Dat heeft hij met name te danken aan een paar loyale sponsoren. “Toen internationaal racen niet meer tot de opties behoorde, daalde mijn inkomen uit prijzengeld, bonussen en startgeld. Maar met dank aan mijn sponsoren, daalde mijn inkomen slechts met zo’n 30 procent in vergelijking tot voorgaande jaren.”

Financieel overzicht 2020

Onderstaande tabel geeft een samenvatting van de ontwikkeling van Beals financiële situatie – voor inkomstenbelasting – door de jaren heen. De meest linker kolom laat de inkomsten en uitgaven van 2020 zien.

Tekst gaat verder na afbeelding

(Foto: Cody Beals)

Een gedetailleerd overzicht van alle inkomsten en uitgaven wordt gegeven in onderstaande balans, zowel in Canadese als Amerikaanse dollars. Beals geeft aan veel waarde te hechten aan onafhankelijkheid, minimalisme en een simpel leven te verkiezen boven materiële rijkdom. Dat betekent dus dat de Canadees zijn uitgaven zo laag mogelijk houdt.

Tekst gaat verder na afbeelding

Lager prijzengeld

“Een racekalender die sterk beïnvloed werd door de pandemie, dwong mij om lokaal te racen voor het grootste deel van het jaar en daarbij wat kortere wedstrijden uit te proberen (zoals mijn eerste stayerwedstrijd)”, vertelt Beals over zijn afgeslankte wedstrijdprogramma in 2020. Het opkomen van de Professional Triathletes Organisation – die sinds vorig jaar top triatleten een jaarlijkse bonus betalen – ziet Beals als een ‘sprankje hoop’ in dit moeilijke jaar. Daarbij noemt hij de beslissing van PTO om iedere deelnemer van de PTO 2020 Championship prijzengeld te betalen een ‘revolutionaire ontwikkeling’.

Onderstaande bedragen zijn in Amerikaanse dollars:

  • 5e plaats Ironman Florida: 4000 dollar
  • 21e plaats PTO 2020 Championship at Challenge Daytona: 2500 dollar
  • 6e plaats Canadian Pro Triathlon Championship: 590 dollar
  • Ironman VR verdiensten: 500 dollar
  • 2e plaats C3 Old School Pro Long Course Triathlon: 200 dollar
  • 3e plaats C3 Old School Pro Sprint Triathlon: 157 dollar
  • 10e plaats Ironman 70.3 Campeche: 0 dollar

Totaal: 7.895 Amerikaanse dollar (10.591 Canadese dollar)

Sponsordeals

Terwijl Beals dit jaar extra hard zijn best deed om door middel van social media posts ook buiten de wedstrijden om van waarde te zijn voor zijn sponsoren, ziet hij 2021 toch met lede ogen tegemoet.

“Ik was heel erg bang toen veel van mijn sponsoren een afspraak inplande aan het begin van de pandemie”, denkt Beals terug. “Ik was gerustgesteld toen ik hoorde dat mijn contracten voor 2020 ‘veilig’ waren. Helaas ziet 2021 er minder rooskleurig uit. Ik verwacht een sterke daling in omzet vergeleken met andere jaren.”

Startgeld

De grootste ‘klap’ voor Beals viel in de categorie startgeld. Terwijl de atleet in 2020 juist verwachtte een groter deel van zijn inkomen daaruit te verdienen, viel dat flink tegen aangezien er uiteraard nauwelijks wedstrijden waren. “De afgelastingen van verschillende races die ik wilde starten (inclusief mijn kans om mijn titel te verdedigen bij Ironman Mont Tremblant) kostte mij in totaal meer dan 20.000 Canadese dollar aan startgeld, en dan heb ik het nog niet over prijzengeld en bonussen.” Een deel van deze verloren inkomsten kon Beals compenseren door (online) lezingen te geven.

Maandelijkse uitgaven

Met een hypotheek van ongeveer 150.000 Canadese dollar en een lage rente, houdt Beals zijn woonlasten redelijk laag. Iets waar hij bijna verandering in bracht aangezien de atleet serieus overwoog te verhuizen naar een groter huis in 2020. “Achteraf ben ik heel erg blij dat ik dat niet heb gedaan. Met een duurder huis, was de financiële impact van deze pandemie misschien een nachtmerrie geworden in plaats van een ongemak”, aldus Beals.Tekst gaat verder na afbeelding

‘Ik heb ruimte gevonden om te overdenken’

Ondanks de stress die met het coronavirus gepaard gaat, ziet Beals ook positieve kanten: “Het heeft dingen veel simpeler gemaakt. Het opgehelderde leven waar ik mee achterbleef, was soms verbazingwekkend prettig. In de stilte, vond ik ruimte om te overdenken. Wat is het waard om weer toe te laten in mijn leven? Wat zijn mijn prioriteiten? Veel geld verdienen, staat nog steeds niet bovenaan het lijstje. Ook een social media influencer worden niet, evenmin als het opbouwen van coaching imperium of het winnen van het WK Ironman op Kona. Voor nu wil ik authentiek leven, doelgericht trainen en hard racen”, sluit hij af.