Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Xterra neemt succesvolle herstart in Nieuw-Zeeland, Smith en Kennedy winnen cross-triatlon
Kyle Smith wint Xterra Nieuw-Zeeland (foto: Xterra Wellington/Bianca Rae)
Multisports

Xterra neemt succesvolle herstart in Nieuw-Zeeland, Smith en Kennedy winnen cross-triatlon

Van de internationale triatlon-circuits is Xterra dit weekend de eerste geweest die opnieuw kon opstarten in 2021 met een World Cup manche in Nieuw-Zeeland. Ook Xterra, het kleinere, offroad-broertje van de andere triatlon-circuits, kampte in 2020 met de covid-19 pandemie. In Europa konden slechts een handvol races doorgaan en het gros van de wedstrijden, zoals de Xterra Belgium op de Citadel van Namen, én het WK in Maui werden geannuleerd. 2021 start alvast positiever voor Xterra, met een succesvolle eerste wedstrijd in Wellington, waar Kyle Smith profiteerde van een lekke band bij topfavoriet Sam Osborne en waar Maeve Kennedy de vrouwenrace won.

Nieuw-Zeeland is voorlopig corona-vrij, al ging de regio rond Auckland opnieuw in lockdown nadat bij 1 gezin de Britse variant van het virus ontdekt werd. Wie vanuit het buitenland naar Nieuw-Zeeland reist, moet overigens twee weken in quarantaine, wat ook triatlete Hanne De Vet overkwam toen ze haar partner Hayden Wilde ging bezoeken.

Uitsluitend Nieuw-Zeelanders aan start

In Wellington stonden dan ook uitsluitend Nieuw-Zeelandse triatleten aan de start van de Xterra, al waren het er slechts 6 in de elite-categorie en een 40-tal age groupers op de long distance. Ze moesten 1.000 meter zwemmen in zee aan de Kapiti Coast, 31 km mountanbiken met 800 hoogtemeters en 10 km trail runnen. Titelverdediger Sam Osborne, in 2018 nog vice-wereldkampioen cross-triatlon, was de grote favoriet maar een lekke band zorgde voor ruim een kwartier oponthoud.

Zo werd de zege in de schoot gegooid van Kyle Smith. Die won in 2u05’01 met ruime voorsprong op Kieran McPherson (2u11’28). Sam Osborne zette met 33’59 nog de snelste looptijd neer en dat leverde hem de derde plaats op in 2u16’59. Kyle Smith won drie weken geleden nog de Tauranga Half triatlon. In 2019 schreef hij ook de 70.3 Ironman in Taupo op zijn naam.

Bij de vrouwen werd het een tweestrijd tussen Maeve Kennedy en Samantha Kingsford. Ze kwamen vlak achter mekaar uit het water maar in het mountainbiken pakte Kennedy een voorsprong van vier minuten die ze niet meer uit handen gaf. Maeve Kennedy won in 2u29’23. Samantha Kingsford werd in 2u34’39 tweede.

Uitslagen Xterra Wellington 2021