Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Simon De Cuyper pakt tiende titel en Katrien Maes wint BK sprinttriatlon aan Lacs de l’Eau d’Heure
Simon De Cuyper pakt zijn tiende titel op het BK sprinttriatlon (foto: 3athlon.be)
Nieuws

Simon De Cuyper pakt tiende titel en Katrien Maes wint BK sprinttriatlon aan Lacs de l’Eau d’Heure

Simon De Cuyper heeft de topfavorieten in het BK sprinttriatlon in de Ironlakes aan de Lacs de l’Eau d’Heure verrast met een splijtende aanval in de 5 km lopen en daarmee pakte hij zijn tiende Belgische titel uit zijn carriere. Simon De Cuyper heeft nu 5 titels op de BK’s kwarttriatlon en 5 gouden medailles in de sprinttriatlon. Bij de vrouwen was Katrien Maes de snelste loopster van een select kopgroepje, met een sterke Hannelore Willen als beloftekampioene en met zilver overall.

Katrien Maes voor het eerst Belgisch kampioen

Katrien Maes maakte na de 750 meter zwemmen deel uit van een select kopgroepje van 5 triatletes die een 40-tal seconden voorsprong pakten op de achtervolgsters. Ook Rhune Vansteenkiste, Charlotte Deldaele, Hasse Fleerackers en de verrassende Niki Buggenhout zaten mee vooraan. In het fietsen veranderde er weinig en dus kwam het op de afsluitende loopproef aan. Daarin kwam Hannelore Willen nog sterk opzetten, maar Katrien Maes pakte haar eerste Belgische titel in 1u11’54. Hannelore Willen pakte op 24 seconden het zilver en werd kampioene bij de beloften. Charlotte Deldaele pakte een week na het BK kwart opnieuw de bronzen medaille in 1u12’42 voor een sterke Xenia Luxem en tweede belofte Nele Dequae.

“Ik ben supertevreden met mijn eerste Belgische titel,” vertelde Katrien Maes, “al moet ik eerlijk zijn dat dit niet het sterkstbezette BK was. Ik had zelf liever gehad dat bijvoorbeeld Jolien Vermeylen (die bij de WTCS in Hamburg deelnam – redactie) er bij was geweest. Maar het klopt inderdaad dat zo’n titel voor eeuwig in de boeken blijft staan. Ik ben er dus blij mee, na een week waarin ik na het BK kwart in Hofstade nauwelijks gelopen had om toch een beetje te recuperen. Maar vandaag voelde ik me goed in het zwemmen, het fietsen én het lopen,” aldus Katrien Maes.

Tiende titel voor Simon De Cuyper

Simon De Cuyper tussen Peter Denteneer en Thomas Guilmot op het podium van het BK Sprint (foto: 3athlon.be)

Bij de mannen waren de verschillen in het zwemmen eerder beperkt, met een kleine voorsprong voor de jonge Waalse atleet Lucas Dal. Achter hem kregen we een groep van een tiental favorieten met onder andere Simon De Cuyper, Alexis Krug, Thomas Guilmot, Adrien Deharre, Remco Verbelen (die zou wegvallen na een lekke band), Joris Basslé, Tom Suetens, Jorre Van De Weyer, Tuur Lemmens en Peter Denteneer. Dries Matthys probeerde weg te springen, pakte halfweg de 20 km fietsen een voorsprong van 15 seconden maar bij de wissel hadden ze hem nagenoeg te pakken.

In een snel looponderdeel stond er geen maat op Simon De Cuyper die meteen in de aanval trok. “Ik wist dat Thomas Guilmot één van de snelste lopers zou zijn, dus ben ik direct in de aanval gegaan in het lopen om hem voor te blijven,” reageerde een blije Simon. “Ik had vorige week geen goed gevoel na die 8ste plaats op het BK kwart in Hofstade. Maar zoals ik effectief zei in de Jogclub Podcast heb ik eerst een mindere wedstrijd nodig om daarna goed te zijn. Het was nog even spannend. Ik gaf alles en dacht dat de finish onder de Red Bull boog lag. Pas daar zag ik dat ik nog 500 meter moest lopen. Ik heb nog alles er uitgeperst en zo heb ik toch die tiende titel kunnen pakken,” aldus tienvoudig Belgisch kampioen Simon De Cuyper. De SMO-Scott atleet won in 1u01’09 met 8 seconden voorsprong op Peter Denteneer en 17 seconden op beloftenkampioen Thomas Guilmot. Adrien Deharre werd vierde voor Joris Basslé en Dries Matthys.