Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Opnieuw Belgisch eremetaal: Alexis Krug en Barry Schrooyen op podium van Ironman Barcelona
Veel sfeer aan de finish bij Ironman Barcelona (foto: Ironman Spain RR)
Nieuws

Opnieuw Belgisch eremetaal: Alexis Krug en Barry Schrooyen op podium van Ironman Barcelona

De Belgische triatleten blijven dit seizoen sterk uitpakken op de lange afstand, met in de Ironman Barcelona afgelopen weekend opnieuw twee Belgen op het overall podium. Alexis Krug en Barry Schrooyen werden in de race derde en vierde maar omdat de Duitser Christopher Wehrle, die tweede werd, te boek staat als Pro bij Ironman, staan Krug en Schrooyen in de age group uitslag netjes op 2 en 3. Barry pakte bovendien goud in zijn age group, wat ook het geval was voor Amber Rombaut. Het was overigens alweer een age group only race in Calella.

Door het stormweer langs de Spaanse kust waren er golven tot anderhalve meter hoog in Calella, op zo’n 50 km van Barcelona. Het zwemnummer werd wijselijk ingekort tot 900 meter al was zelfs dat een lastige opgave voor veel triatleten. Door de korte zwemproef kregen we overigens wel heel snelle triatlontijden, met een aantal triatleten die onder de 8 uur doken. De snelste van allemaal was de Zweed Kristian Ek, die na 7u46’44 als eerste over de finish kwam. De Duitser Wehrle werd tweede in 7u49’13, maar staat dus als atleet met een Ironman Pro-licentie niet in de age group uitslag.

Alexis Krug kwam op 9’27 van leider Ek van de fiets, in een groepje met onder andere Bart Schrooyen. In de halve marathon rukten de Belgen op naar voor. Rond halfweg had Krug, in derde positie, al de helft van zijn achterstand goedgemaakt. Bart Schrooyen volgde als vierde op 6’30. Toen Krug met nog iets meer dan 10 km te gaan terugkwam tot op 2’40 leek een stunt er in te zitten. Maar in de slotfase van de marathon kreeg hij het moeilijk. Uiteindelijk werd hij tweede age grouper in 7u50’16 op 3’31 van Kristian EK. Barry Schrooyen pakte de derde plaats in 7u57’50.

Omdat EK ook een dertiger is, werd het voor Alexis Krug ook een zilveren medaille in de M30 categorie. Barry Schrooyen pakte wel de overwinning bij de M35. In dezelfde categorie werd Ismael Ben-Al-Lal, met iLumen bekend als hoofdsponsor van het Limburgs Triatlon Team en de 111 triatlon van Bulzen, heel mooi 4de in 8u14’44. Bij de M25 was er nog een knappe 4de plaats voor Willem Geuns en een 7de voor Baptise Gilson. Filip Lievens werd zesde in de M50 categorie.

Amber Rombaut 4de in eerste Ironman

Bij de vrouwen deed Amber Rombaut het uitstekend. In haar debuut op een volledige Ironman pakte ze een heel knappe vierde plaats in de Ironman Barcelona, op slechts 2 seconden van het brons. De winst ging naar de Deense Janette Dommer, in 2018 nog overall age group wereldkampioene in Hawaii. De Deense won in 8u20’25. Achter haar werd de Finse Junnila tweede op 25’34. Nog een Finse, Sarparanta, werd derde op 38’40 en was dus exact 2 seconden sneller dan Amber Rombaut die in 8u59’07 over de streep kwam. Het leverde Amber wel een mooie overwinning op in de F18 categorie. Ook bij de F65 was er Belgische winst voor Ingrid de Boer die als oudste finisher na 12u29’00 over de streep kwam.