Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Vrouwen donderdag, mannen zaterdag en 3 award ceremonies: Ironman maakt programma WK 2022 in Kona bekend
Anne Haug wereldkampioene Ironman Hawaii 2019 (foto: 3athlon.be/David Pintens)
Hawaii

Vrouwen donderdag, mannen zaterdag en 3 award ceremonies: Ironman maakt programma WK 2022 in Kona bekend

Ironman heeft het programma bekendgemaakt voor het wereldkampioenschap Ironman, dat in oktober in Hawaii plaatsvindt, met een overzicht van alle start waves over de twee wedstrijddagen. Het is voor het eerst dat de iconische triatlon in Kona over twee dagen gespreid wordt. Op donderdag 6 oktober starten eerst de vrouwelijke profatletes en daarna alle age group vrouwen en een paar mannen-categorie├źn. Op zaterdag 8 oktober is het dan aan de pro-mannen en de overblijvende mannen age groups. Ook zijn er maar liefst drie award ceremonies voorzien.

Tabel met startwaves van de 2 dagen triatlon op het WK Ironman in Hawaii
Alle starttijden van het WK Ironman in Kona in 2022

Ironman werd door de Covid-19 pandemie genoodzaakt om het WK in Hawaii in 2020 en 2021 te annuleren. Maar ondertussen liepen de kwalificaties wel door en stapelde het aantal Kona-slots zich op. Ironman besloot om de 2021 wereldkampioenschappen te verplaatsen naar St-George, waar in mei om de wereldtitel gestreden wordt, maar waarvoor het gros van de Europese en internationale age group triatleten bedankten. Slechts 17 Belgen komen er op 7 mei aan de start. En dus kon Ironman niet anders dan het WK 2022 in oktober, dan terug op de iconische locatie in Kona, Hawaii, te spreiden over twee dagen.

Queen K twee dagen afgesloten

Wij maakten ons nog zorgen hoe die beslissing zou vallen bij de plaatselijke bewoners. De locals zien om toeristische redenen de duizenden triatleten jaarlijks graag komen, maar er is anderzijds ook veel gemor en frustratie omdat op zaterdag de grootste verkeersader van Big Island wordt afgesloten en voorbehouden aan de triatleten. Wat gaat dat geven als de Queen K highway nu ook op donderdag wordt afgesloten? Met de publicatie van de start waves over de 2 dagen maakt Ironman alvast definitief duidelijk dat we 2 wedstrijddagen krijgen.

En we krijgen maar liefst 3 award ceremonies. Op vrijdagochtend worden de age group awards uitgedeeld aan de triatleten die donderdag in actie kwamen. Op zondagochtend volgt de age group ceremony voor de resterende mannen. En tot slot is er zondagavond de officiele Closing Ceremony met de awards uitreiking van de pro-triatleten. Het zal dus een enorm drukke week worden in Kona. 3athlon.be zal ook dit jaar het WK in Hawaii weer van dichtbij volgen.