Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Kristian Blummenfelt nu ook wereldkampioen Ironman, Pieter Heemeryck pakt zijn top-20 plaats in St-George
Kristian Blummenfelt pakt de overwinning in het WK Ironman (foto: Sean M. Haffey/Getty Images for IRONMAN)
Nieuws

Kristian Blummenfelt nu ook wereldkampioen Ironman, Pieter Heemeryck pakt zijn top-20 plaats in St-George

Het allereerste wereldkampioenschap Ironman buiten Hawaii leek zaterdag op een verrassing van formaat uit te draaien met de Nieuw-Zeelander Braden Currie als langste overlever van de vroege vlucht van vijf in St-George, maar uiteindelijk stelde Kristian Blummenfelt orde op zaken. De Noor pakte na olympisch goud en de wereldtitel olympische triatlon in 2021 nu ook de wereldtitel Ironman. Lionel Sanders werd tweede en het brons was meer dan verdiend voor Currie. Pieter Heemeryck behaalde zijn beoogde top-20 plaats na een lastige wedstrijd. Bart Aernouts verdween tijdens het fietsen uit de wedstrijd.

5 triatleten onder de 8 uur op lastig parcours

Het WK Ironman vond voor het eerst in St-George in Utah plaats, nadat het WK van 2020 en 2021 in Kona niet konden doorgaan wegens de Covid-19 pandemie. Op een zwaar parcours met flink wat klimwerk, zowel in het fietsen als in het lopen, pakte Kristian Blummenfelt een indrukwekkende zege. De Noor werd niet alleen wereldkampioen Ironman bij zijn debuut op het WK, hij dook ook nog eens flink onder de acht uur, wat veel insiders onmogelijk hadden geacht op dit parcours. Met 7u49’16 was hij 4’46 sneller dan Lionel Sanders. Braden Currie werd derde op 5’03. Uiteindelijk doken zelfs 5 triatleten onder de magische grens van acht uur, met Chris Leiferman op 4 en Florian Angert op 5.

Het wedstrijdverhaal werd tijdens de 180 km geschreven door 5 koplopers. Sam Laidlow, Florian Angert, Kyle Smith, Daniel Baekkegard en Braden Currie pakten 5 minuten voorsprong op een achtervolgende groep die op sleeptouw werd genomen door Cam Wurf. De Australische triatleet/profwielrenner bij Ineos-Grenadiers had in de slotfase alleen nog Blummenfelt en Sanders in zijn spoor. De drie hielden de kloof net binnen de vijf minuten. De andere favorieten lagen er nog een flink stuk achter.

Currie leek tot halfweg de marathon voor een stunt te gaan zorgen, maar uiteindelijk moest de Nieuw-Zeelander alsnog Blummenfelt en de in het lopen oprukkende Lionel Sanders voor zich dulden.

Pieter Heemeryck in de top-20

Bart Aernouts verdween tijdens de fietsproef uit de wedstrijd. Hij kwam als 38ste en laatste uit het water op 11 minuten van de leiders. Hij kwam in niemandsland terecht, probeerde nog even mee te gaan met Patrik Nilsson, maar uiteindelijk werd het een DNF voor Bart. Pieter Heemeryck startte wel behoorlijk en volgde in de eerste achtervolgende groep, samen met onder andere Kristian Blummenfelt en andere favorieten zoals Kristian Hogenhaug, die ook zwaar door het ijs zou zakken en evenmin de finish haalde. In het tweede deel van de 180 km fietsen nam Pieter wat gas terug en liet hij de hardrijders rijden.

Pieter wisselde als 18de en lag dus op koers om de door hem vooropgestelde top-20 plaats te pakken. Hij leek het een paar keer moeilijk te krijgen tijdens het lopen maar in tegenstelling tot de laatste maanden kon hij toch nog een behoorlijk tempo aanhouden en de finish halen. Pieter Heemeryck werd op zijn eerste WK Ironman 19de in 8u34’20, weliswaar op drie kwartier van een alweer buitenaardse Blummenfelt. Bij het ter perse gaan waren er nog altijd maar 23 van de 38 gestarte pro’s gefinisht.

Herlees hier ook onze live-ticker van het WK.