Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Balte Thijs beste Belgische junior in WK sprinttriatlon die -duatlon werd
Topfavoriete Tilda Mansson wint het WK bij de juniores in Montreal (foto; World Triathlon)
Duathlon

Balte Thijs beste Belgische junior in WK sprinttriatlon die -duatlon werd

Met een 12de plaats heeft Balte Thijs vrijdag voor het beste Belgische resultaat gezorgd in het WK sprinttriatlon bij de juniores in Montreal. Door de aanhoudende regen werd de triatlon omgevormd tot een duatlon en daardoor kregen we zowel bij de jongens als bij de meisjes uiteindelijk een veredelde loopwedstrijd. Bij de jongens streed bijna het hele veld in de laatste 5 km lopen om de medailles, bij de meisjes was het een kopgroep van 20 die in het laatste lopen voor de beslissing zorgden. Daarbij helaas geen Belgische meisjes, wel de Nederlandse Luna De Bruijn, de Nederlandse triatlete van het Belgische Scott Running Team die knap vijfde werd.

Door de aanhoudende regen in het Canadese Montreal moesten de organisatoren op zoek naar een alternatief. Er viel meer dan 40 millimeter regen per vierkante meter en daarom moest de stad de poorten tussen de rioolpijpen naar de St.-Lawrence rivier openen om overstroming van de stad te voorkomen, maar dat bracht dan weer de gezondheid en veiligheid van de triatleten in gevaar. Uiteindelijk werd besloten om van alle wedstrijden op vrijdag een duatlon te maken.

In het WK bij de juniores kregen we bij de jongens een enorm grote groep die samen naar T1 liep. De Belgen Raf De Dobbelaere en Balte Thijs zaten mee voorin en bleven ook attent vooraan tijdens het fietsen. Wat volgde was een langgerekte sprint in de 5 km lopen. Drie atleten doken onder de 16 minuten en verdeelden dan ook de medailles onder elkaar. Thomas Hansmaennel pakte het goud voor Frankrijk. Zilver ging naar de Australiër Toby Powers en de Amerikaan Reese Vannerson pakte het brons. Balte Thijs werd knap 12de op 1’14 van de nieuwe wereldkampioen. Raf De Dobbelaere werd op 2’49 nog 28ste.

Luna De Bruin knap vijfde

De Belgische meisjes speelden helaas geen rol van betekenis in het WK. Hasse Fleerackers en Nele Dequae geraakten verzeild in de tweede grote groep in het fietsen. Nele Dequae werd 30ste en Hasse Fleerackers pakte de 34ste plaats. Het goud was voor de Zweedse favoriete Tilda Mansson. De Duitse Jule Behrens pakte het zilver en het brons ging naar de Zwitserse Livia Gross. De Nederlandse Luna De Bruin, vorig jaar nog winnares van de finale van de T3 Series in Hulst, werd knap vijfde op 14 seconden van de medailles.

Vrijdagmiddag en vrijdagavond zijn er ook nog de kwalificaties voor de finales van het WK sprinttriatlon bij de elites met Hanne De Vet, Valerie Barthelemy, Claire Michel, Marten Van Riel, Jelle Geens, Noah Servais en Erwin Vanderplancke. Valerie kon zich in de eerste qualifier rechtstreeks plaatsen met een derde plaats, terwijl Vetje naar de herkansingen moet. Ook Claire Michel is zeker van de finale met een tiende plaats in haar reeks.

Uitslag WK triatlon juniores Montreal 2022 jongens

Uitslag WK triatlon juniores Montreal 2022 meisjes