Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Tom Steenackers en Els Goris winnen Biratlon sprinttriatlon in Brecht
Tom Steenackers tussen Diederik Pemen en Jens Van Looveren op het podium van de Biratlon (foto: 3athlon.be/Arno Meeusen)
Nieuws

Tom Steenackers en Els Goris winnen Biratlon sprinttriatlon in Brecht

De BIRatlon, de oergezellige triatlon van Bracht In ’t Rood, kreeg zaterdag een spannend verloop met wielrenners Demmy Druyts en Diederik Pemen die baas waren in het fietsonderdeel over de kronkelende Kempische wegen, maar met triatleten Tom Steenackers en Els Goris die in het lopen naar de overwinning grepen. Het werd een prachtige en zonnige editie van de triatlon in de Noorderkempen.

De vrouwen mochten om 17u als eerste het water in duiken. Kind aan huis, als we dat nog kunnen zeggen over onze internationale topper, Hasse Fleerackers was enkele maten te sterk voor de tegenstand en kwam als eerste uit het water. Misschien gelukkig voor de rest van het veld kwam zij aan de start in trio en deed dus niet mee voor de overwinning. Na haar WK avontuur bij de junioren in Canada was ze nog onvoldoende hersteld om individueel mee te doen.

De eerste individuele vrouw in de wisselzone was ex-wielrenster Demmy Druyts, die na haar wielercarrière eens wilt kijken wat zij waard is in de triatlonsport. Na een klein foutje in de wisselzone mocht ze samen met Els Goris op de fiets springen. De twee werkten goed samen en reden een voorsprong bijeen van een tweetal minuten. Beersenaar Els Goris trok na de wisselzone direct stevig door. Druyts koos voor eigen tempo en moest de White Cliffs of Malle-atlete nog voor de eerste passage aan de meet laten gaan. In de achtervolging kregen we met Evelyn Bosch een niet onbekende triatlete in de BIRatlon met een podiumplaats in 2019.

Els Goris pakte na een hele dag vooraan te zitten de verdiende zege. Ze hield aan de finish een kleine twee minuten voor op Evelyn Bosch. Bosch ging in het lopen als enige over Demmy Druyts, die als derde mee het podium op mocht.

Bij de heren kwam de winnaar van de vorige editie Tim Brydenbach als eerste uit het water. De rest van de wedstrijd ging echter moeizamer voor de LTTD’er. Hij moest later uitstappen met een kleine blessure. Wij hopen dat het goed gaat met de topper uit Vorselaar. Achter Brydenbach volgden ploegmaats Stef Coninx en Jens Van Looveren, allebei vorige week in Brasschaat nog goed voor een mooie top 10 notering.

Na de eerste van vier rondes fietsen werden de rollen helemaal omgedraaid. Plaatselijke coureur Diederik Pemen kwam uit de achtergrond terug met drie andere atleten Senne Bes, Jeff Mertens en Tom Steenackers. Pemen demarreerde voor de ogen van de supporters aan de wisselzone en kreeg twee SPTC’ers Coninx en Van Looveren mee. Zij moesten in ronde drie echter de rol lossen en zo reed de Meerse coureur Diederik Pemen solo naar de tweede wisselzone.

De achtervolgers hadden dan toch de handen in elkaar geslagen en zo hield Pemen bij het binnen gaan van T2 slechts een vijftiental seconden van zijn voorsprong over. Nog in de eerste ronde zag de coureur uit Meer twee mannen voorbij komen. Het waren Jens Van Looveren en Tom Steenackers die gingen uitmaken wie zijn naam bij op de erelijst mocht schrijven.

Steenackers bleek nog een cartouche over te hebben in die laatste ronde en pakte een knappe overwinning. Jens Van Looveren strande op 18 seconden en moest zich tevreden stellen met een tweede plaats. Sterke fietser Diederik Pemen vervolledigde het podium met een derde plaats. Wuustwezelnaar Senne Bes werd vierde voor Jeff Mertens en Stef Coninx.

Traditiegetrouw werd de Biratlon voorafgegaan door een boeiende jeugdtriatlon. Bij de jeugd B jongens won Preben Fleerackers, topfavoriet voor deze wedstrijd en zoon van medeorganisator Stefan Fleerackers, voor Axl Hermans en Simon Van Der Voort. Bij de jeugd C jongens kregen we Wuustwezelnaar Cis Bevers voor Sepp Van De Cloot. Net als in de vorige editie in 2019 mocht Camiel Joris als derde mee op het podium.

De meisjes jeugd B stonden maar met twee aan de start. Net als bij de heren jeugd B ging ook hier de overwinning naar het Athletes for Hope team met Celine Vrints als winnares. Marie Eelen werd voor het thuisteam tweede. Zus Louise Eelen mocht als derde mee op het podium bij de jeugd C. Ook bij de jeugd C stond met Milla Van Looke, een Athletes for Hope-talentje op de bovenste trede. Carlijne Sterckx werd knap tweede.

Uitslag Biratlon Brecht 2022