Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Team Europe pakt opnieuw Collins Cup, geen enkele Amerikaanse zege in weinig spannende battles
Team Europe mag opnieuw de Collins Cup in de hoogte steken in Samorin (foto: PTO)
Nieuws

Team Europe pakt opnieuw Collins Cup, geen enkele Amerikaanse zege in weinig spannende battles

De PTO wil met de Collins Cup in de triatlonsport hetzelfde bereiken als de Ryder Cup in de golfsport, maar zaterdag bleek bij X-Bionic Sphere in Samorin dat de Collins Cup vooral wat spankracht mist. Team Europe pakte opnieuw de eindzege en deed dat met overwicht voor Team International. Helaas kwam Team USA er helemaal niet aan te pas. De Amerikanen wonnen geen enkele battle en eindigden troosteloos derde. Uitgezonderd de strijd tussen Lionel Sanders en Sam Long, werden de meeste battles gekenmerkt door grote verschillen na de 2 km zwemmen, 80 km fietsen en 18 km lopen.

Ryf duidelijk te sterk voor Duffy

Team Europe zette al vanaf de eerste battle de toon. Van de verwachte tweestrijd tussen Daniela Ryf en Flora Duffy was nauwelijks sprake. Duffy ging in het zwemmen nog aan kop, maar Ryf nam op de fiets over, realiseerde een grote voorsprong en bouwde die in de 18 km lopen nog uit tot 6’58. Sarah True speelde nooit mee en werd derde op 11’30. Ashleigh Gentle zorgde in de tweede battle voor een verrassing door Laura Philipp te kloppen met 2’32. Chelsea Sodaro verloor meer dan een kwartier. Tussen Paula Findlay en Kat Matthews leek het wat spannender te gaan worden in de derde battle, maar ook Findlay liep 6’46 uit op Matthews en Skye Moench werd derde op 7’30.

In battle 4 ging de zege zoals verwacht naar Nicola Spirig die de Braziliaanse Vittoria Lopes op maar liefst 16 minuten. De Amerikaanse Sophie Watts stapte vroegtijdig uit de wedstrijd. In de 5de battle pakte Team Europe opnieuw de overwinning met een sterke Holly Lawrence. Jocelyn McCauley werd tweede op 4’33. Ellie Salthouse pakte de derde plaats op meer dan 13 minuten. In de 6de en laatste battle bij de vrouwen ging de zege zoals te verwachten was naar Anne Haug. De Duitse klopte Tamara Jewette met 1’44 en Jackie Hering werd derde op 5’23.

Sam Long strandt op 2 seconden van Lionel Sanders

Met 4 zeges voor Team Europe en 2 voor Team International bij de vrouwen, was het uitkijken naar de battles bij de mannen, maar hier domineerde Europa ook opnieuw. Velen keken uit naar het duel tussen Kristian Blummenfelt, Hayden Wilde en Ben Kanute. In het zwemmen zaten ze nog vlak bij elkaar, maar Wilde moest in het fietsen op de tijdritfiets nog leergeld betalen. In het lopen ging hij nog voorbij aan Kanute maar dat was op ruime achterstand van Blummenfelt. De Noor won met 8’36 op Wilde en 11’57.

In de achtste battle leek Team USA dan toch op weg naar de enige zege in deze Collins Cup. Sam Long wou duidelijk revanche nemen op Sam Laidlow na een incident tussen Sam en Sam bij een persmoment en een ongemakkelijke situatie tijdens de persconferentie nadien. Laidlow had een offday, wandelde meer dan hij liep en eindigde op meer dan een halfuur. Voor de overwinning kregen we eindelijk een spurt met Lionel Sanders die 2 seconden sneller was dan Sam Long.

Duidelijke overwinning voor Team Europe

De hoop van de Amerikanen rustte nog op de schouders van de Belgische Amerikaan Rudy Von Berg maar ook hij kon Team Europe niet van de zege houden. Magnus Ditlev haalde het met 7’20 op Von Berg en 11’20 op Max Neumann. In battle 10 werd Patrick Lange verrassend pas derde. Olympisch triatleet Aaron Royle, trainingsmaatje van Marten Van Riel, won overtuigend met 4’52 op Jason West en 6’24 op Lange. In de voorlaatste battle haalde favoriet Gustav Iden het vlot voor Matt Hanson, die op 7’46 tweede werd. Jackson Laundry had geen topdag en finishte op meer dan 20 minuten. En in de 12de en laatste battle zette Daniel Baekkegard de kers op de Europese taart met een duidelijke zege, 7’48 voor Braden Currie en 10’49 op Chris Leiferman.

De eindzege in deze Collins Cup ging dan ook duidelijk naar Team Europe. De Europese triatleten totaliseerden 53 punten. Team International werd tweede met 38 punten en met 22,5 punten eindigde Team USA derde zonder ook maar 1 overwinning in de battles te pakken.