Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Ine Couckuyt maakt comeback met zege, Jasper Sabbe twee dagen na elkaar
Jasper Sabbe pakt de zege in de Flanders Fields triatlon in Ieper (foto: Mario Vanacker)
Nieuws

Ine Couckuyt maakt comeback met zege, Jasper Sabbe twee dagen na elkaar

Geen zwemproef aan de vestingen in Ieper door een te lage waterstand en dus werd er in de In Flanders Fields triatlon in het binnenbad gezwommen. Op de kwarttriatlon trokken comeback-kid Ine Couckuyt en Jasper Sabbe, daags na zijn zevende plaats in de Zwintriatlon in Knokke-Heist, aan het langste eind. Met zijn bekende en geliefde parcours in Flanders Fields is de triatlon van Ieper een vaste waarde op de triatlonkalender. Voor een keer niet door blauwalg, maar wel door een te lage waterstand in de vesting, werd het open water zwemmen vervangen door een verkorte zwemproef in het naast gelegen zwembad. Desondanks kregen we na een prachtige solo bij de dames en een stevige vierstrijd bij de heren met respectievelijk Ine Couckuyt en Jasper Sabbe twee mooie winnaars.

Door een te lage waterstand was het voor de organisatie onmogelijk om de zwemproef te laten doorgaan in de vesting rond de stad. De organisatie wilde het zichzelf echter niet te gemakkelijk maken door over te schakelen op het gebruikelijke duatlon-alternatief. Ze zochten naar ander zwemwater rondom de stad. Door onder andere de aanwezigheid van blauwalg in de Vijver van Zillebeke en de organisatorische mankementen van hun eigen zwemlocatie aan de Dikkebusvijver, werd na overleg met het stadsbestuur gekozen voor een zwemproef in het stedelijk zwembad. De atleten in de kleine pro-wave konden genieten van een verkorte zwemproef van 500 meter met gezamenlijke start, elk in een eigen baan. De overige atleten startten door de inmiddels bekende rolling start-formule.

Ine Couckuyt van start tot finish

Bij de dames mocht Ine Couckuyt als eerste haar fiets uit de wisselzone pakken. De Athletes for Hope-atlete is eigenlijk al twee jaar niet echt meer in competitie. Na eerder dit jaar al een optreden met haar teamgenoten op het BK ploegentriatlon in Doornik, kon ze naar eigen zeggen ook deze wedstrijd niet aan haar laten voorbijgaan. Een 15-tal seconden na Couckuyt kwam plaatselijke vedette Lies Vermont het zwembad uit gelopen. Ploegmate Maaike Ryngaert volgde op een dikke minuut en Annelien Verheye op twee minuten.

Op het selectieve parcours met enkele stevig oplopende stroken voelde Couckuyt zich duidelijk in haar sas. Ze reed verder weg van de tegenstand en kwam terug aan in de wisselzonde langs de vesting met een voorsprong van meer dan vier minuten. Het plan om zich te sparen op de fiets om nog een stevige looptijd neer te zetten, leek helemaal overboord gegooid. Het lopen werden drie toertjes genieten met passages onder de bekende Menenpoort en boven op de vesting. De triatlete uit Lauwe pakte een mooie overwinning in een van haar favoriete triatlons.

Achter Couckuyt werd het echter wel nog spannend. Lies Vermont zag in de fietsproef ploegmate Maaike Ryngaert en de Tieltse Annelien Verheye op en over haar gaan. Verheye bouwde een klein kloofje uit van een twintigtal seconden op Ryngaert. Na één ronde lopen was het kloofje gedicht en gingen de twee strijdend onder de Menenpoort door. In de laatste ronde voelde Annelien Verheye echter de inspanningen die ze op de fiets had geleverd. LENTRIAC-atlete Maaike Ryngaert werd zo met de snelste looptijd bij de dames tweede. Annelien Verheye volgde een kleine minuut later op drie en mocht zo mee het podium op. Lies Vermont werd voor eigen volk knap vierde.

Jasper Sabbe pakt derde zege van seizoen

Bij de heren was het West-Vlaanderen boven. Jasper Sabbe kwam samen met Milan Verschaeve als eerste uit het water. Tien seconden later volgde Arno Lambrecht op drie. Op veertig seconden kregen we een viertal met onder andere Devlin Derudder en Viktor Benschop, maar ook een sterkte Thomas Goethals en Matteo De Ridder.

Na een klein spelletje poker zagen Sabbe en Verschaeve de achtervolgers terugkomen. Devlin Derudder en Viktor Benschop lieten hun medezwemmers al snel achter en ook Arno Lambrecht kon zijn wagonnetje niet aanhaken. Zo fietste het duo gestaag verder richting kop van de wedstrijd. Met z’n vieren kwamen ze dan ook de tweede wissel binnengereden. Het looponderdeel ging dus uitmaken wie van de vier met de bloemen naar huis mocht en wie tevreden moest zijn met een vierde plaats.

Na een goede wissel ging Jasper Sabbe er meteen vandoor. Benschop en Derudder volgden op enkele seconden. Milan Verschaeve sukkelde even met het aantrekken van de loopschoenen en was op achtervolgen aangewezen. Viktor Benschop gunde Sabbe geen tien meter, maar kwam ook niet echt dichter. Zo was de SMO-Scott atleet nooit op zijn gemak en moest koste wat kost zijn voorsprong behouden. In de laatste ronde brak de veer dan toch bij Benschop. Zo kon Jasper Sabbe na een mooie zevende plaats in de kwarttriatlon van Knokke zaterdag, zondag al voor de derde keer dit seizoen de handen in de lucht steken.

Viktor Benschop kwam een minuutje later applaudisserend, uit respect voor de prestatie van zijn concullega, over de finishlijn. Devlin Derudder kwam nog dichter in de laatste ronde. Hij mocht, na zijn overwinning in de kwarttriatlon van Viersel twee weken geleden, echter fier zijn met zijn derde plaats. Milan Verschaeve kende een mindere dag in het lopen, maar bleef nog net uit de greep van de achtervolgers. Hij moest tevreden zijn met een vierde plaats voor Cosie Goudesone, die in volle voorbereiding is op de Ironman in Kona later dit jaar.

Uitslag In Flanders Fields triatlon Ieper 2022