Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Chelsea Sodaro pakt eerste Amerikaanse wereldtitel in 26 jaar in Ironman Hawaii
Chelsea Sodaro wint het WK Ironman in Hawaii (foto: Kevin McKinnon voor David Pintens)
Hawaii

Chelsea Sodaro pakt eerste Amerikaanse wereldtitel in 26 jaar in Ironman Hawaii

De Amerikaanse triatlete Chelsea Sodaro, van het Belgisch-internationale BMC-2XU Pro Triatlon Team, heeft geschiedenis geschreven door als allereerste triatlonmama het WK Ironman in Hawaii te winnen. In deze sowieso al historische editie waarin de vrouwen voor het eerst op een aparte dag mochten racen, stond Paula Newby-Fraser met een brede glimlach Chelsea Sodaro op te wachten. Maar liefst 26 jaar was het geleden dat een Amerikaanse triatlete nog eens de wereldtitel pakte in Hawaii en dat als debutante.

Het was voor Sodaro nog maar haar tweede Ironman, al doet ze al ruim tien jaar triatlon op hoog niveau. De 33-jarige mama, die nog maar anderhalf jaar geleden bevallen is van haar eerste kindje, zorgde voor dé verrassing van de dag door topfavorietes als Lucy Charles en Anne Haug te kloppen. Daniela Ryf leek op de fiets een gooi te gaan doen naar een zesde overwinning, maar ze betaalde die inspanningen cash tijdens het lopen. Sodaro kreeg daarentegen vleugels op de marathon toen ze tijd begon goed te maken op een herboren Lucy Charles.

Veel penalties bij achtervolgende groep

Daniela Ryf maakt zich druk over het stayergedrag achter haar (foto: 3athlon.be/David Pintens)
Daniela Ryf maakt zich druk over het stayergedrag achter haar (foto: 3athlon.be/David Pintens)

De Britse Lucy Charles was zoals verwacht de snelste in het zwemonderdeel van 3,8 km, maar ze kreeg in de 180 km fietsen het gezelschap van haar landgenote Fenella Langridge. Achter hen vormde zich een grote groep, waarin nog voor het keerpunt in Hawi flink wat penalties voor stayeren werden uitgedeeld. Onder andere Lisa Norden, Sarah Crowley, Jocelyn McCauley, Rebecca Clarke én topfavoriete Laura Philipp moesten vijf minuten in de penalty tent plaatsnemen. Vooral Laura Philipp was in alle staten. Ze zou ook helaas niet meer meespelen voor de prijzen.

Vooraan had Daniela Ryf in de tweede helft van het fietsen haar duivels ontbonden. De Zwitserse had na het zwemmen een achterstand van 6’40 maar reed van Hawi naar Kona het gat volledig dicht. Ze ging zelfs op en over Lucy Charles, maar die bleef op een paar seconden aanklampen. Langridge moest wel afhaken. Na een vrij snelle fietsproef bleven de verschillen overigens redelijk beperkt, waardoor we konden uitkijken naar een spannende marathon.

Geen battle tussen Ryf en Charles

Daniela Ryf en Lucy Charles beginnen samen aan de marathon in Hawaii (foto: 3athlon.be/David Pintens)
Daniela Ryf en Lucy Charles beginnen samen aan de marathon in Hawaii (foto: 3athlon.be/David Pintens)

Waar iedereen een battle tussen Daniela Ryf en Lucy Charles verwachtte, waren het Chelsea Sodaro en Anne Haug die vanuit de achtervolgende groep naar voor oprukten. Charles zette Ryf al vroeg in de marathon op achterstand. De Zwitserse had niet haar dagje en zou pas 8ste worden, al siert het haar dat ze toch op karakter naar de finish liep. Halfweg de marathon werd duidelijk dat een snellere Sodaro het gat met Lucy Charles zou dichten. Op dat moment was ook Anne Haug nog sneller, maar de Duitse had in het tweede deel geen versnelling meer in de benen.

Chelsea Sodaro ging op en over Lucy Charles. Die kon nog heel even gelijke tred houden, maar uiteindelijk was het al een paar kilometer voor de finish duidelijk dat Sodaro na 26 jaar eindelijk nog eens voor Amerikaanse winst zou zorgen. In 1996 pakte Paula Newby-Fraser de laatste Amerikaanse overwinning in Hawaii.

Tweede snelste tijd ooit

Chelsea Sodaro met de felicitaties van de laatste Amerikaanse winnares Paula Newby-Fraser (foto; 3athlon.be)
Chelsea Sodaro met de felicitaties van de laatste Amerikaanse winnares Paula Newby-Fraser (foto; 3athlon.be)

Sodaro won het WK Ironman in een scherpe tijd van 8u333’46, de tweede snelste tijd ooit in Kailua-Kona en dat voor een debutante die nog nooit op Big Island een race deed. Lucy Charles werd op 7’50 tweede, een mooie comeback voor de lang geblesseerde Britse. Ex-wereldkampioene Anne Haug was blij met het brons op 8’35. Laura Philipp liep alsnog naar de vierde plaats in 8u50’31 en ook Lisa Norden (5de in 8u54’43) en Fenella Langridge (6de in 8u56’26). De Italiaanse Betta Curridori, partner van de Belgische vroegere triatleet Jim Thijs, werd bij haar debuut knap 21ste in 9u32’58.