Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Taylor Knibb pakt eerste wereldtitel 70.3 Ironman triatlon in St-George na indrukwekkend fietsonderdeel
Taylor Knibb wint het WK 70.3 Ironman in St-George (foto: 3athlon.be)
Nieuws

Taylor Knibb pakt eerste wereldtitel 70.3 Ironman triatlon in St-George na indrukwekkend fietsonderdeel

De 25-jarige Amerikaanse triatlete Taylor Knibb is de nieuwe wereldkampioene 70.3 Ironman. Ze zette op het lastige fietsparcours in St-George, met een aantal glooiende en pittige klimmetjes, de tegenstand op net geen zeven minuten en in de halve marathon slaagde niemand er in om Knibb nog van een verdiende wereldtitel te houden. De jonge Amerikaanse werd vorig jaar nog vice-wereldkampioene bij World Triathlon en pakte zilver met Team USA in Tokio op de Mixed Team Relay. Ze pakte in St-George het goud met een stevige voorsprong op de Canadese Paula Findlay en olympisch kampioene Flora Duffy. Er deden geen Belgische triatletes mee bij de pro’s.

Nederlandse mee met kopgroep

Drie weken na het WK Ironman in Hawaii kregen we in St-George, in het Amerikaanse Utah, heel andere omstandigheden. Het was ’s ochtends erg fris in St-George en de watertemperatuur bedroeg slechts 17,2 graden Celsius. Lucy Charles slaagde er in de 1.900 meter zwemmen deze keer niet in om de concurrentie los te gooien. Taylor Knibb en de verrassend sterke Nederlandse Lotte Wilms gingen mee in haar voeten.

Knibb alleen in de aanval

Na 23’50 zwemmen hadden de drie leidsters een voorsprong van iets meer dan een halve minuut op onder andere Flora Duffy, Grace Alexander en Holly Lawrence. De meeste vrouwen namen de tijd om armstukken, beenstukken en handschoenen aan te trekken. In de eerste kilometers zag Lucy Charles al een sterke Taylor Knibb voorbij komen. De Amerikaanse ging alleen in de aanval en reed steeds verder weg van Lucy Charles en Flora Duffy, die het gezelschap kregen van Paula Findlay. Holly Lawrence kwam ook nog even aansluiten maar zou het grootste deel van de 90 km alleen mogen fietsen.

Gemiddelde van 40 per uur

Taylor Knibb bleef een sterk gemiddelde van 40 km/u aanhouden op het moeilijke parcours en wisselde als eerste met bijna 7 minuten voorsprong op Duffy, Findlay en Charles. Lawrence, Pallant en de andere favorieten verloren ruim 11 minuten. In de halve marathon bleef Taylor Knibb aan een hoog tempo lopen. Terwijl in de eerste helft Duffy, Findlay en Charles nog dicht bij elkaar bleven, rukte Pallant meer en meer op naar de 3 achtervolgsters, terwijl Knibb zelfs verder uitliep.

Emma Pallant verrast met brons

De overwinning van Taylor Knibb kwam niet meer in gevaar. Ze pakte haar tweede 70.3 Ironman zege nadat ze in april 2022 ook al 70.3 Oceanside won. Met een eindtijd van 4u03’20 en een halve marathon van 1u21 pakte de Amerikaanse oververdiend het goud. De Canadese Paula Findlay werd tweede op 5’36. In de strijd om het brons ging eerst Lucy Charles op en over Flora Duffy, maar in de absolute slotfase werd de Britse nog voorbijgegaan door haar landgenote Emma Pallant. Met een heel snelle halve marathon werd Emma Pallant derde op 7’24 van Knibb. Lucy Charles werd vierde op 8’03.

Hier kan je de liveblog van 3athlon.be van het WK 70.3 Ironman nog eens nalezen.