Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Norseman populairder dan ooit: 4.650 aanmeldingen voor 265 plaatsen, ook Sebastian Kienle aan start in 2023
De iconische start van de Norseman vanaf de veerboot (foto: Norseman/Delly Carr RR)
Nieuws

Norseman populairder dan ooit: 4.650 aanmeldingen voor 265 plaatsen, ook Sebastian Kienle aan start in 2023

De Norseman is één van de meest extreme triatlons ter wereld, met een ijskoud zwemonderdeel, een loodzwaar fietsparcours en een marathon die naar de top van de Gaustatoppen leidt, is ondanks het extreme karakter jaar na jaar steeds populairder. Dit jaar ontving de organisatie in Noorwegen maar liefst 4.650 aanmeldingen van triatleten die maar al te graag willen meedoen, terwijl er slechts plek is voor 265 deelnemers. En dan rekenen we de startplaats van Sebastien Kienle nog even niet mee, want de Duitse wereldtopper wil in zijn afscheidstournee ook de Norseman van zijn bucket list schrappen.

De wedstrijd wordt op 5 augustus 2023 gehouden en bestaat uit 3,8 kilometer zwemmen in een ijskoud fjord, waarbij eerst van een veerboot wordt afgesprongen. Dan volgt 180 kilometer fietsen waarbij je over vijf bergen klimt. Tot slot moet je nog een marathon lopen, of beter rotsklimmen, waarbij de atleten die in aanmerking komen voor het zwarte finisher-shirt ook nog naar de top van de Gaustatoppen moet klimmen. Dit jaar viert de Norseman haar twintigste editie en de wedstrijd was nog nooit zo populair. Ieder jaar proberen meer triatleten zich in te schrijven in de hoop uitgekozen te worden tijdens de loting die online wordt uitgezonden.

Kienle doet mee om te winnen

Bij de 265 deelnemers vinden we alvast Sebastian Kienle. De Duitse triatleet is bezig aan zijn laatste jaar en maakt er een heuse afscheidstoer van. Op zijn bucket list stond onder andere de Challenge Wanaka en Ironman New Zealdn in maart, maar dus ook de Norseman in augustus. Kienle wil er niet alleen zo maar deelnemen. “Ik heb er effectief wel wat schrik van, maar ik wil wel meedoen om te winnen,” aldus de meervoudige Ironman-wereldkampioen.

Van Belgische zijde maakt Natalie Franken, in 2019 winnares van de Hel van Kasterlee en in hetzelfde jaar tweede in de al even extreme Alpsman triatlon, een hoofddoel van de Norseman in 2023. Vorig jaar waren Benjamin Lentrebecq en pechvogel Geert Byttebier de enige Belgische triatleten die de finish haalden van de Norseman.