Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Broer en coach van Gustav Iden finist 5de in loodzware Norseman triatlon
De Noor Mikal Iden in de laatste meters op weg naar de finish van de Norseman op de Gaustatoppen (foto: Instagram Mikal Iden RR)
Nieuws

Broer en coach van Gustav Iden finist 5de in loodzware Norseman triatlon

Hoewel de Norseman, een extreme triatlon in Noorwegen met finish bovenop de steile klim naar de Gaustatoppen, met zware weersomstandigheden te maken kreeg en vooral veel regen tijdens het fietsen, werd zaterdag het parcoursrecord gebroken door winnaar Jon Breivold. De Noorse triatleet deed 9u23’28 over de Norseman. De opvallendste finisher was Mikal Iden, de coach van zijn broer Gustav Iden, wereldkampioen 70.3 Ironman. Mikal, die zelf tot 2013 erg actief was in triatlon, werd knap vijfde.

De Norseman, dat is 3,8 km zwemmen in het ijskoude Hardjangerfjord, 180 km fietsen door een onherbergzaam landschap om te eindigen met een 42 km marathon naar de top van de Gaustatoppen, alles samen goed voor 5.235 hoogtemeters. Jon Breivold was in goeie doen en verpulverde het parcoursrecord in 9u23’28. Ook de nummer 2, Kristian Grue, ging sneller dan het oude parcoursrecord, maar hij moest zelfs 24 minuten en 10 seconden toestaan op de ontketende Breivold. Allan Hovda maakte in 10u02’19 het Noorse podium volledig.

En dan was er nog die knappe vijfde plaats voor Mikal Iden, die vooral bekendheid geniet als broer en coach van 70.3 wereldkampioen Gustav Iden. Mikal Iden kwam na 10u17’21 over de finish. Bij de vrouwen pakte de Britse Eilid Prise de overwinning in 11u47’49. Ze had meer dan 28 minuten voorsprong op de Noorse atlete Kaja Bergwitz-Larsen en de Britse Hannah Saitch.

Benjamin Lentrebecq beste Belg

Slechts twee Belgische triatleten haalden de finish en kregen een zwart t-shirt mee. De snelste was Benjamin Lentrebecq, de TRIGT-atleet die vaker in Noorwegen vertoeft, met een 48ste plaats in 13u06’04. Geert Byttebier was één van de laatste triatleten die de finish op de Gaustatoppen bereikte na 16u13’43. Heel wat andere atleten moesten vrede nemen met een finish onderaan Gaustablikk wat een wit finisher t-shirt oplevert. Joris Buyl viel tijdens het fietsen uit en ook Francois Weynant verdween helaas vroegtijdig uit de wedstrijd.

Uitslag Norseman 2022