Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Nederlandse triatlete 2de na wegvergissing in Challenge Wanaka, Sebastian Kienle op podium
De Nederlandse triatleet fietst aan de leiding in de Challenge Wanaka (foto: Challenge Family)
Nieuws

Nederlandse triatlete 2de na wegvergissing in Challenge Wanaka, Sebastian Kienle op podium

De Australische triatlete Grace Thek en de Nieuw-Zeelandse triatleet Jack Moody hebben de Challenge Wanaka gewonnen, één van de eerste grote internationale halve triatlons van het nieuwe seizoen. De grote verliezer was de Nederlandse triatlete Els Visser, die in de 90 km fietsen samen met de Nieuw-Zeelandse Rebecca Clarke aan de leiding ging en die in het spoor van Clarke een verkeerde afslag nam en een viertal minuten verloor. Vier minuten die ze uiteindelijk te kort kwam op Grace Thek. Bij de mannen werd er uitgekeken naar de eerste competitie van de afscheidstournee van ex-Ironman wereldkampioen Sebastian Kienle. De Duitser werd derde in Wanaka.

Sebastian Kienle derde

Thuisatleet Thomas Heaton ging aan de leiding in de 1.900 meter zwemmen, op een dikke halve minuut gevolgd voor plaatselijke favorieten als Jack Moody, Caleb Noble, Sam Osborne en Mike Phillips. Sebastian Kienle moest op die groep anderhalve minuut goedmaken. In het fietsen op het lastige parcours nam Mike Phillips het voortouw. Kienle stormde samen met de Australiër Matt Burton mee naar voor. Uiteindelijk bleven de verschillen redelijk beperkt en kwam het aan in het lopen. In de halve marathon was Jack Moody duidelijk de snelste. De Nieuw-Zeelander won voor eigen volk in 3u58’01 met 2’21 voorsprong op Mike Phillips. Sebastian Kienle werd in 4u02’57 knap derde.

“We zijn verkeerd gereden”

Bij de vrouwen ging de Nederlandse Lotte Wilms samen met Rebecca Clarke aan de leiding in het zwemmen. Wilms zakte nadien op de fiets ver terug en zou vroegtijdig de wedstrijd verlaten. Vooraan kreeg Clarke het gezelschap van de Nederlandse favoriete Els Visser. Een parcoursvergissing na 70 km besliste uiteindelijk de wedstrijd. “Rebecca reed iets voor mij en sloeg ineens rechtsaf. Ik dacht meteen al dat we daar rechtdoor moesten, maar wist ook dat Rebecca een local is. Ik ging er dus vanuit dat zij de route wel zou kennen. Na een paar kilometer kwamen we op een lege kruising en wisten we: ‘we zijn verkeerd gereden,” vertelde Els Visser aan onze collega’s van 3athlon.nl.

Eenmaal terug op het parcours was Grace Thek, op dat moment derde in de wedstrijd, net gepasseerd en daarmee had ze rond de vier minuten teruggepakt. “Tja, wat moet je?”, vraagt Visser zich hardop af. “Gewoon doorfietsen dan maar. Tijdens de run wist ik al wel dat ik zou strijden om het zilver, want Grace is gewoon een hele sterke loopster.”

Grace Thek wint

Die voorspelling klopte inderdaad, want Thek ging er meteen vandoor en uiteindelijk liep Visser de complete halve marathon op de tweede plaats. “Ik had hier echt gewonnen”, zegt Visser die simpelweg naar de eindtijden kijkt en ziet dat Thek maar iets meer dan twee minuten voor haar over de streep kwam. Een simpel rekensommetje is dan genoeg om te zien dat Visser inderdaad gelijk heeft. “Maar ik heb zelf de keuze gemaakt om Rebecca te volgen en dus verkeerd af te slaan. Eigen fout,” aldus Els Visser. Grace Thek won de Challenge Wanaka in 4u32’30 met 2’29 voorsprong op Els Visser en 7’34 op Rebecca Clarke.

Er deed overigens 1 Belgische triatlete mee in Wanaka. Marischen Neefs werd 77ste bij de vrouwen en 16de in de F30 age group in 7u38’38.