Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Kristian Blummenfelt kan niet starten in Abu Dhabi, wel 5 Belgische triatleten in actie in eerste WTCS triatlon van 2023
Jelle Geens bij de verkenning van het zwemparcours in de WTCS triatlon van Abu Dhabi (foto: World Triathlon/Tommy Zaferes)
Nieuws

Kristian Blummenfelt kan niet starten in Abu Dhabi, wel 5 Belgische triatleten in actie in eerste WTCS triatlon van 2023

Vrijdag 3 maart wordt in Abu Dhabi de eerste triatlon gehouden van de World Triathlon Championship Series, maar dat zal zonder olympisch kampioen Kristian Blummenfelt zijn. De Noor wou zich na een jaar focus op de lange afstand weer volop toeleggen op het korte werk om zich te kwalificeren voor Parijs 2024. Maar door ziekte moet Big Blu de eerste manche van de WTCS aan zich laten voorbij gaan. En dat is zuur, want er zijn veel punten voor de olympische ranking te verdienen. Dat is ook waar 5 Belgische triatleten vrijdag naar op zoek gaan: zo veel mogelijk punten voor die olympische ranking.

Noah Servais vervangt Marten Van Riel

Het Belgische team bevindt zich al een paar dagen in Abu Dhabi. De vijf triatleten zijn er volgens debuterend bondscoach Tine Deckers helemaal klaar voor, maar daar leest u alles over elders hier op 3athlon.be. Bij de mannen neemt Noah Servais de rol over van de nog altijd geblesseerde Marten Van Riel. Keep It Riel liet vorige week nog weten dat hij voor het eerst weer pijnvrij een 10 km had gelopen. Dat is alvast goed nieuws voor de revaliderende Marten, maar een return in competitie zit er nog niet meteen aan te komen. Noah Servais vervangt de vice-wereldkampioen van 2021. In Abu Dhabi krijgt hij het gezelschap van Jelle Geens, die ondanks een valpartij een paar weken geleden met de fiets, toen hij op training een tak in zijn wiel kreeg, weer helemaal fit is.

Drie Belgische vrouwen aan de start

Bij de vrouwen hebben we vrijdag de extra luxe dat er drie triatletes van start mogen. Al was het voor Claire Michel bang afwachten. Pas tien dagen geleden kreeg ze het bericht dat ze aan de startlijst kon toegevoegd worden. Valerie Barthelemy en Jolien Vermeylen waren al langer zeker van een startplaats. Bij de vrouwen ontbreekt eveneens de olympisch kampioene. Flora Duffy stelt haar seizoensstart nog even uit, waardoor Georgia Taylor-Brown de topfavoriete is samen met de van zwangerschapsverlof terugkerende Katie Zaferes, Taylor Spivey en Cassandre Beaugrand. Valerie Barthelemy start met nummer

Zieke Blummenfelt zegt af

Bij de mannen komt Kristian Blummenfelt dus niet aan de start. De Noor is ziek en moet noodgedwongen aan de kant blijven in Abu Dhabi. Zijn landgenoot Gustav Iden is wel van de partij, al mag hij pas als 41st een plaatsje zoeken op het startponton omdat hij net zoals Big Blu het olympische seizoen 2022 liet schieten en vol voor de lange afstand ging, met de wereldtitel Ironman in Kona tot gevolg. Iden neemt het op tegen onder andere Leo Bergere, Alex Yee, Hayden Wilde, Vincent Luis en onze landgenoot Jelle Geens. Jelle start met nummer 4. Noah Servais draagt nummer 43.

Om 12 u. plaatselijke tijd gaan de vrouwen van start. Bij ons is het dan 9 u. Het betreft een sprinttriatlon op en rond het Yas Marina F1-circuit in Abu Dhabi dus rond 10 u. kennen we de winnares. De mannen gaan van start om 11 u. Belgische tijd, in Abu Dhabi is het dan 14 u. De wedstrijden zijn zoals altijd live te volgen op triathlonlive.tv.