Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Triatleet Marten Van Riel klaar voor herstart in WTCS Yokohama: “Parijs 2024 is dé reden waarom ik zo hard afzie”
Marten Van Riel is klaar voor zijn triatlon comeback (foto: Poolster)
Nieuws

Triatleet Marten Van Riel klaar voor herstart in WTCS Yokohama: “Parijs 2024 is dé reden waarom ik zo hard afzie”

Dit weekend staat eindelijk de tweede manche van de World Triathlon Championship Series op het programma in het Japanse Yokohama en daarmee is de race voor de kwalificatie voor de olympische triatlon in Parijs in 2024 definitief begonnen. Wij mogen vooral uitkijken, na ruim een jaar blessureleed, naar de comeback van Marten Van Riel, al tempert hij voorlopig nog wel even de verwachtingen. “Omdat ik nog maar een klein aantal looptrainingen heb gedaan, heb ik geen hoge verwachtingen. Ik gebruik de triatlon van Yokohama als een benchmark om te zien waar ik sta…”

“Ik merk progressie en dat houdt me recht”

Voor Marten Van Riel begon het 2022 seizoen veelbelovend. Hij brak in Abu Dabi bij zijn eerste race van het seizoen meteen het wereldrecord 70.3 Ironman en klopte er ineens grote rivaal Kristian Blummenfelt. Maar niet veel later ging het mis. In de WTCS triatlon van Leeds kwam hij in het zicht van de finish ten val. Hij liep botoedeem aan de enkel op en dat zorgde ervoor dat hij bijna een jaar nauwelijks kon lopen. De laatste tijd heeft hij dan ook hard moeten werken aan de weg terug. “Er gaat geen dag voorbij zonder te trainen. Ik wil een soort van revanche voor dat bijna verloren seizoen”, vertelt Marten. “Mijn enkel voelt nog niet als voor de val, maar ik merk progressie en dat houdt me recht, zowel op fysiek als op mentaal vlak”.

Marten miste de eerste manche van de WTCS in Abu Dhabi, maar vanaf Yokohama begint de strijd om de kwalificaties voor Parijs 2024 pas echt. Zich kwalificeren zou voor Marten geen probleem moeten zijn, maar eerder deed hij ook al de uitspraak in een interview met Maarten Delvaux van het Nieuwsblad dat hij in Parijs alleen met goud tevreden zal zijn. “Ik probeer er nog niet te veel aan te denken, maar ik geef toe: dat is moeilijk. Parijs is één van de redenen waardoor ik weet waarom ik train. Waarom ik er iedere dag voor kies om af te zien”, vertelt Marten.

“Yokohama als benchmark om te zien waar ik nu sta”

In Yokohama komt Marten zaterdag 13 mei aan de start van de WTCS triatlon samen met Jelle Geens en Arnaud Mengal. Dat Marten aan de start staat, is al een overwinning op zich. Hij is dan ook de eerste om de verwachtingen te tempereren. “Omdat ik nog maar een klein aantal looptrainingen heb gedaan, heb ik geen hoge verwachtingen. Ik gebruik de triatlon van Yokohama als een benchmark om te zien waar ik sta. Vanaf daar kan ik stilaan weer opbouwen naar het niveau van de ’top dogs’ en ik ben vooral blij dat ik terug op het ‘battlefield’ ben. Ik kijk er naar uit om alles te geven,” aldus Marten.

Partners bleven Marten trouw

Marten Van Riel amuseert zich op fietstraining (foto: Poolster)
Marten Van Riel amuseert zich op fietstraining (foto: Poolster)

Voor Marten Van Riel mag het dan een zwaar jaar geweest zijn met vallen en opstaan en veel revalideren en de training weer opbouwen, van 1 ding moest hij zich gelukkig niks aantrekken. Zijn partners bleven in hem geloven. Wij spraken met Steven Laurijssen van Toyo Tires, die Marten vol bleef steunen. “We kennen Marten van zijn periode bij 185 en het Athletes For Hope-programma, welke ook de steun van Toyo Tires verdienen,” legt Steven uit. “Hij is hier met de persoonlijke begeleiding en gestructureerde opleidingsprogramma’s van Marc Herrremans kunnen uitgroeien tot de wereldtop in de triatlon-discipline.”

“Toyo Tires ondersteunt zijn carrière en zijn gedrevenheid om te blijven presteren op hoog niveau. Dezelfde drijfveer kenmerkt eveneens de medewerkers van ons bedrijf. Door zijn positieve ingesteldheid en het steeds denken in oplossingen, ook na een tegenslag, past Marten perfect bij onze visie daar het behalen van sportieve en commerciële doelen veel gelijkenis kent. Een sterke ‘band’ tussen mensen maakt het verschil, zowel in de sport als in het bedrijfsleven,” aldus Steven.

De mannen starten zaterdag om 6u06 Belgische tijd, in Yokohama is het dan 13u06. De wedstrijd is te volgen op triathlonlive.tv. De triatlon bij de vrouwen, met Claire Michel en Valerie Barthelemy, start om 4u16 Belgische tijd.