Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Super Sunday in België, ook internationaal veel triatlons om naar uit te kijken
Tom Vander Hoogerstraete won in 2022 de Ros Beiaard Triatlon in Dendermonde (foto: Finishfoto.be/Jim De Sitter)
Nieuws

Super Sunday in België, ook internationaal veel triatlons om naar uit te kijken

Eindelijk is het weer volop triatlon, maar het tweede weekend van mei heeft meteen een stevige lading duursport in petto, met een ware Super Sunday in België met twee stadstriatlons in Dendermonde en Leuven, de halve triatlon in Lievegem en de tegenwoordig zwarte wedstrijd maar vroeger echte klassieker in Geel. Op een paar plaatsen zal het nog bang afwachten zijn wat de thermometer zondag aangeeft, maar in veel gevallen ziet het er alvast goed uit. In Dendermonde werd vrijdagmiddag nog ruim 16 graden gemeten in de Oude Dender.

Zondag 14 mei is de eerste echt drukke triatlondag, met keuze uit 4 wedstrijden. De triatleten van de langere afstand trekken naar Oost-Vlaanderen waar in Lievegem de eerste halve triatlon van de Bro.Go cup gehouden wordt. In Dendermonde en Leuven krijgen we echte city triathlons, met finish op de markt van Dendermonde, voor een jeugd-, kwart- en sprinttriatlon, en op het Ladeuzeplein in Leuven. In die laatste wedstrijd valt het korte zwemnummer en het langere fiets- en loopnummer op. In totaal moeten de triatleten in de studentenstad 750 meter zwemmen, 35 km fietsen en 10 km lopen. En tot slot is er in Geel de vroegere klassieker die helaas al een paar jaar niet meer onder de vlag van Triatlon Vlaanderen wordt georganiseerd en daardoor toch wel wat aan aantrekkingskracht en vooral uitstraling ingeboet heeft.

WTCS in Yokohama, European Cup in Caorle

De liefhebbers van het kortere werk komen dit weekend internationaal volop aan hun trekken. De meeste aandacht gaat uiteraard uit naar de World Triathlon Championship Series in Yokohama, met Claire Michel en Valerie Barthelemy bij de vrouwen (start zaterdagochtend 3u16 Belgische tijd) en Arnaud Mengal, Jelle Geens en Marten Van Riel bij de mannen, die op zaterdagochtend 6u06 Belgische tijd starten. De triatleten leggen de olympische afstand af, met 1.500 meter zwemmen, 40 km fietsen en 10 km lopen. De wedstrijden zijn live te volgen op triathlonlive.tv en voor wie wil uitslapen, volgt er uiteraard een ruim verslag op 3athlon.be.

Zaterdag is er ook de Europe Triathlon Cup in het Italiaanse Caorle. Daar staat een sprinttriatlon op het programma met Jolien Vermeylen en Nele Dequae bij de vrouwen en Thomas Guilmot, Raf De Dobbelaere en Adrien Deharre bij de mannen. De vrouwen starten om 16 u., de mannen om 18 u. Om 13u30 en 14u40 zijn er ook de finales van de Junior European Cup die op vrijdag hun kwalificaties hebben. Bij de meisjes komen Eline Debecker, Lotte Minnebo en Hasse Fleerackers in actie. Bij de jongens proberen vier Belgische triatleten de finales te bereiken: Jens Smolders, Louis Uyttenhove, Wout Van Nuffelen en Jasper Devos. Je zou de wedstrijden in Caorle moeten kunnen volgen op de livestream van de organisatie op Youtube of via triathlonlive.tv.

Grootste 70.3 Ironman in Mallorca of Challenge Frejus

Met meer dan 3.000 deelnemers is de 70.3 Ironman Mallorca één van de grootste halve triatlons ter wereld binnen het Ironman circuit. De wedstrijd gaat op zaterdag 13 mei door in Alcudia en er komen maar liefst 80 Belgische triatleten aan de start van de halve triatlon. In Frankrijk staat de gloednieuwe Challenge Frejus op het programma met daar op de verschillende afstanden meer dan 2.000 deelnemers en ook veel Belgen aan de start. Iets verder weg zijn er ook nog de 70.3 Ironman Desaru Coast, in Maleisie, en de 70.3 Ironman Gulf Coast in Panama City in Florida.