Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Titelverdediger wint bloedhete Cave triatlon in Kanne, spannende loopfinale bij de vrouwen
Tom Vaelen wint opnieuw de Cave triatlon in Kanne (foto: 3athlon.be)
Nieuws

Titelverdediger wint bloedhete Cave triatlon in Kanne, spannende loopfinale bij de vrouwen

Titelverdediger Tom Vaelen en seizoensrevelatie Friedel Cuypers hebben de Cave triatlon in Kanne gewonnen, de vroegere 111-triatlon die nu over een afstand van 90 km werd gehouden, met 1.000 meter zwemmen, 75 km fietsen en 14 km lopen. Door de hitte werd het een bijzonder lastige wedstrijd, maar dat deerde de twee youngsters niet. Cuypers is nog maar 20, Tom Vaelen is 22. Friedel Cuypers ging in een spannend loopduel voorbij aan leidster Sarah Verjans. De jonge Luikse triatleet Tom Vaelen ging van start tot finish aan de leiding.

Met een watertemperatuur van 24,6 graden werd het een zwemonderdeel zonder wetsuit. Tom Vaelen had in de 1.000 meter zwemmen meteen een mooi gaatje op Julian Nicolaes en al een minuut op andere favorieten als Rob Carmans en Joris Aerden. “Ik wou niet het risico lopen om in een groepje te moeten fietsen en dus besloot ik om alleen vol door te gaan,” vertelde winnaar Tom Vaelen achteraf. “Ik voelde me sterk op de fiets en merkte dat ik verder uitliep. In het lopen heb ik af en toe het tempo even laten zakken, want het was lastig in de warmte,” aldus Vaelen.

De Luikenaar pakte na 75 km fietsen en drie beklimmingen van de Slingerberg een voorsprong van vijf minuten op een groepje achtervolgers met Rob Carmans, een sterke Julian Nicolaes en Joris Aerden, die door een probleem met zijn derailleur twee keer aan de kant stond. In de 14 km lopen kwamen de achtervolgers niet meer dichterbij. Tom Vaelen liep onbedreigd naar zijn tweede overwinning op rij in Kanne in 3u07’17. Thuisatleet Julian Nicolaes werd heel knap tweede op 4’42. De strijd om het brons werd nog spannend met Joris Aerden die in de slotronde voorbij ging aan een uitgeputte Rob Carmans. Joris Aerden werd op 8’48 derde en Rob Carmans finishte als vierde op 10’36 voor Glen Laurens, die op Julian Nicolaes na de snelste looptijd van de dag neerzette.

Friedel Cuypers in slotronde op en over Sarah Verjans

Friedel Cuypers pakt de zege in de Cave triatlon in Kanne (foto: 3athlon.be)
Friedel Cuypers pakt de zege in de Cave triatlon in Kanne (foto: 3athlon.be)

Bij de vrouwen ging de Nederlandse long distance pro-triatlete Marion Tuin aan de leiding in de 1.000 meter zwemmen, maar in de 75 km fietsen nam Sarah Verjans de leidersplaats over. Verjans wisselde de fiets voor de loopschoenen met net geen vijf minuten voorsprong op Friedel Cuypers. De jonge Leuvense begon in de 14 km lopen steeds meer terrein goed te maken op Sarah. Bij het ingaan van de laatste loopronde kreeg ze Verjans te pakken. Friedel Cuypers pakte haar grootste overwinning uit haar nog zeer prille triatloncarriere en won in 3u34’14 met 1’32 voorsprong op Verjans. Marion Tuin pakte de derde plaats in 3u50’45.

Uitslag Cave triatlon Kanne 2023