Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Tom Vander Hoogerstraete van start tot finish in halve triatlon Willebroek, Nederlandse winst bij dames
Tom Vander Hoogerstraete wint de halve triatlon in Willebroek (foto: Stijn Vandecapelle)
Nieuws

Tom Vander Hoogerstraete van start tot finish in halve triatlon Willebroek, Nederlandse winst bij dames

Ter hoogte van de hoofdzetel van Triatlon Vlaanderen werd zondag stevig geracet over de halve triatlon afstand. Vooraf werd één favoriet naar voor geschoven door elke triatlonkenner. Als het niet zou zijn omdat hij zijn goede vorm al  liet zien in de triatlon van Brugge, dan wel omdat hij revanche wou nemen na zijn lekke band van vorig jaar: Tom Vander Hoogerstraete was ‘the-one-to-watch’.

Tijdens het zwemmen in de roeibaan van Willebroek kon Vander Hoogerstraete reeds een kloofje van slaan van 20” op de grote challengers Vince Van de Poel, Merten Breye en Jeroen Vandael. Joris Aerden  en Job Téblick volgden dan al op 2’30”. Vander Hoogerstraete reed vooraan verder weg terwijl Aerden de schade kon beperken terwijl de hemelsluizen volledig openstonden. Téblick kreeg ondertussen het gezelschap van Jelle De Wisplaere van WTT, weliswaar op ruim 8’ van de leider.

Eens Vander Hoogerstraete de tweede wissel binnenvloog verdwenen ook de wolken en konden de atleten weer in volle inspanning van de zon genieten. Tijdens de afsluitende halve marathon kon niemand meer de triatleet van SMO-Scott bedreigen en kon hij de overwinning op zijn naam schrijven met een bonus van 7’30” op Aerden. De Wispelaere bleek de beste loopbenenen te hebben en kon daarmee de jonge Van de Poel van het podium houden. Téblick vervolledigde uiteindelijk de top-5.

Nederlandse winst bij de vrouwen

Het podium van de dames in Willebroek met Annemarie Rustenburg op het hoogste schavotje (foto: Stijn Vandecapelle)
Het podium van de dames in Willebroek met Annemarie Rustenburg op het hoogste schavotje (foto: Stijn Vandecapelle)

Bij de dames keken we vooral naar een strijd tussen de Nederlandse Annemarie Rustenburg en Kaya Balliu. Rustenburg werkte een stevig zwemnummer af, maar moest wel virtueel in de achtervolging op Bieke Trenson die in een latere wave gestart was. Balliu viel uit nadat haar zadel van haar fiets helemaal gezakt was. Rustenburg bleek de sterkste op de fiets te zijn en trok met een voorsprong van 6’30” haar loopschoenen aan. Trenson kon tijdens de 4 ronden lopen wel een beetje van die achterstand wegknabbelen, maar moest wel bijna vijf minuten toegeven op de verdiende winnares Rustenburg. Op ruim 20’ werd de Nederlandse Ilona Benneker derde.

Uitslag triatlon Willebroek 2023