Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Opmerkelijke samenwerking PTO en World Triathlon: PTO Tour wordt World Championship Long Distance Tour
Triatleet Jan Frodeno wint de PTO US Open in Milwaukee (foto: PTO)
Nieuws

Opmerkelijke samenwerking PTO en World Triathlon: PTO Tour wordt World Championship Long Distance Tour

Opvallend nieuws vanuit PTO, de Professional Triathletes Organization, en World Triathlon, de internationale triatlon federatie, die de handen in elkaar gaan slaan. De PTO en World Triathlon kondigen op zeer korte termijn een samenwerking aan waarbij de PTO Tour wordt omgetoverd tot ‘Official World Championship Long Distance Tour’. Deze Tour kan worden vergeleken met de WTCS-series, maar dan dus voor de ‘lange afstand’.

Die lange afstand betreft in dit geval de PTO Distance, waarbij atleten 2 kilometer zwemmen, 80 kilometer fietsen en 18 kilometer hardlopen. Feitelijk is de ‘Long Distance’ daarmee dus veranderd in een afstand die zelfs nog iets korterer is dan een reguliere Middle Distance, ook wel halve triatlon genaamd.

Interessant is de ontwikkeling in ieder geval wel, want ook al is nog onduidelijk hoeveel PTO-races volgend jaar onderdeel uitmaken van deze World Championship Tour, is het wel een interessant gegeven dat ook ‘Long Distance atleten’ gedurende een jaar punten verzamelen tijdens vastgestelde wedstrijden, waaruit een ranglijst voortvloeit die op zijn beurt weer tot wereldkampioenen leidt. De wedstrijden zullen verspreid zijn over Europa, Amerika, Afrika, Azië en Oceanië. World Triathlon neemt het jureren van de wedstrijden op zich, inclusief de dopingcontroles.

Er zullen volgend jaar minimaal zes PTO-races worden georganiseerd, maar het doel is om dat uit te breiden naar tien races. De PTO Tour bevatte nu al de European Open in Ibiza, dat al parallel verliep met het WK long distance van World Triathlon, de Canadian Open in Edmonton, de US Open in Milwaukee en de Asian Open die dit weekend in Singapore wordt gegeven. Wellicht zal daar sowieso het Australische Townsville bij komen, want die stad is gastheer voor het Multisport WK van World Triathlon in augustus 2024.