Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Penalty nekt sterke Jelle Geens in triatlon op olympisch testevent in Parijs, Alex Yee pakt duidelijke overwinning
Jelle Geens loopt sterk in het olympisch testevent in Parijs (foto: Olivier Cloet)
Nieuws

Penalty nekt sterke Jelle Geens in triatlon op olympisch testevent in Parijs, Alex Yee pakt duidelijke overwinning

Het olympisch testevent triatlon in Parijs heeft een mooie strijd opgeleverd, met vice-olympisch kampioen Alex Yee als duidelijke winnaar na een sterk loopnummer van de Brit. Jelle Geens en Noah Servais waren na opnieuw een pittig zwemnummer zonder wetsuit in de Seine op achtervolgen aangewezen, maar halfweg sloten ze aan en kregen we 1 grote kopgroep. Helaas keek Jelle Geens tegen een penalty aan en hij viel ondanks een sterke start in het lopen ver terug na het uitzitten van 15 seconden straftijd. Hij pakt wel een goeie ervaring mee richting Parijs 2024.

Er was deze dagen wel wat te doen rond het zwemonderdeel in Parijs. Eerst ging de discussie over de waterkwaliteit van de Seine. World Triathlon gaf groen licht na metingen, maar volgens Jelle Geens zaten de waardes van E.coli heel dicht bij de maximaal toegestane cijfers. De laatste twee dagen ging het vooral over de temperatuur. Was het twee uur voor de start van de vrouwen nog 18 graden, dan werd een uur later 20 graden gemeten. En dus werd er beslist om zonder wetsuit te zwemmen, net zoals bij de mannen op vrijdag.

Zonder het extra drijfvermogen van een wetsuit en met de stroming in de Seine kregen we opnieuw grote verschillen in de 1.500 meter zwemmen. Vincent Luis kwam na 18’12 als leider uit het water voor eigen volk. Achter hem ontstond er een kopgroep van 23 triatleten. Onze Belgen misten de boot. Noah Servais kwam als 33ste uit het water op 48 seconden en Jelle Geens volgde iets verderop als 39ste op 57 seconden. Ook andere favorieten zoals de Nieuw-Zeelander Hayden Wilde (1’07) en de Noor Kristian Blummenfelt (1’04) werden op grote achterstand gezet.

Penalty voor ‘swim behaviour’

Jelle Geens naast Kristian Blummenfelt in de grote kopgroep in het olympisch testevent in Parijs (foto; 3athlon.be)
Jelle Geens naast Kristian Blummenfelt in de grote kopgroep in het olympisch testevent in Parijs (foto; 3athlon.be)

Halfweg de 40 km fietsen kwam de grote achtervolgende groep met Geens en Servais aansluiten bij de 23 leiders en zo kregen we 1 groot peloton van 55 triatleten op de Champs Elysees. De enige opvallende afwezige was de enige Nederlander, Richard Murray, onlangs nog brons op het EK sprinttriatlon. Jelle Geens kreeg in de slotfase van het fietsen te horen dat hij een straf kreeg voor ‘Swim Behaviour’, waardoor hij een penalty van 15 seconden zou moeten uitzitten in de penalty box op het loopparcours.

De grote groep snelde samen naar de wisselzone. Jelle Geens positoneerde zich goed vooraan en begon achter usual suspect Jonas Schomburg als tweede aan de 10 km lopen. Vlak na de wissel kwam Hayden Wilde ten val na een blessure. Hij bleef nog wel even door joggen. Vooraan nam de Amerikaan Morgan Pearson de leiding over. Jelle Geens bleef lang in tweede positie lopen en gaf een goeie indruk, maar zakte na het nemen van zijn penalty ver terug. Hij kan echter terugkijken op een goeie generale repetitie voor de Olympische Spelen volgend jaar.

Alex Yee was duidelijk de sterkste loper en ging vanaf de tweede ronde alleen aan de leiding. De Brit pakte een verdiende overwinning en liet zien dat hij klaar is om volgend jaar van zilver (in Tokio) nu olympisch goud te maken. Alex Yee won het testevent in 1u41’02 met 13 seconden voorsprong op de Portugees Vasco Vilaca en de Fransman Dorian Coninx. Kristian Blummenfelt werd slechts negende. Jelle Geens liep nog naar een 18de plaats op 1’30 van Yee. Noah Servais, die de plaats innam van de geblesseerde Marten Van Riel, werd 33ste op 2’29.

Voorlopige uitslag testevent Parijs 2023