Lisa Norden zet snelle tijd neer in Ironman Kalmar, age group zilver voor Lotte De Vet
Lisa Norden wint de Ironman Kalmar voor eigen volk (foto: Ironman/Getty Images/Nigel Roddis)

De Zweedse triatlete Lisa Norden, in 2012 nog vice-olympisch kampioene triatlon in Londen in een beklijvende eindspurt met Nicola Spirig, heeft in eigen land de Ironman Kalmar gewonnen. Hoewel door de concurrentie van de PTO Singapore zaterdag geen absoluut topveld aan de start stond, maakte Norden toch indruk, vooral met een snelle race en een sub-9 finish. Bij de age groupers pakte Lotte De Vet een knappe zesde plaats overall, wat haar zilver opleverde in haar F25 leeftijdscategorie.

Lotte De Vet 6de age grouper overall

In de voorbereiding op het WK Ironman in Hawaii in oktober pakte Lotte, vorig weekend nog medewerkster bij de Sterke Peer triatlon in eigen Wuustwezel, de Ironman van Kalmar nog mee. De wereldrecordhoudster marathon met een rolstoel lopen streed de hele dag mee in de voorste linies en pakte een mooie zesde plaats in 10u02’49. Daarmee werd ze tweede in de F25 age group. Silke Baumer werd 4de in de F30 categorie in 10u34’50, haar ploeggenote Nele Paardekam pakte in dezelfde categorie de 7de plaats.

Tweede Ironman zege voor Lisa Norden

Dat gebeurde allemaal op ruime achterstand van winnares Lisa Norden. Zij zorgde voor een Zweeds feestje in Kalmar met een knappe overwinning in een bijzonder snelle 8u47’03. Op minder dan twee maanden van het WK Ironman in Kona, dat dit jaar alleen voor de vrouwen voorbehouden is, geeft ze een stevig visitekaartje af. Vorig jaar werd Lisa Norden nog vijfde in Kona. Het was wel nog maar haar tweede volledige Ironman-zege, nadat ze in 2021 ook Ironman Lake Placid won. Eerder won ze wel al eens de 70.3 Ironman in Kalmar in 2018. Norden haalde het met 7’18 voorsprong op de Franse Justine Mathieux. De Britse Susie Cheetham werd derde op 9 minuten achterstand. Maar liefst vijf triatletes finishten onder de 9 uur.

Simon Van Langenhove snelste zwemmer en beste Belg

Kalmar was alleen een pro-Ironman race bij de vrouwen. Bij de mannen was het age group only, met onze landgenoot Simon Van Langenhove die de snelste zwemtijd realiseerde. Hij finishte uiteindelijk 10de in 9u02’58 op 24’35 van de Zweedse winnaar Erik Olsson. In de M30 age group werd Simon vierde, vlak voor Tim Mercy en Niels Martinsen, die vijfde en zesde werden. Kristof Van Gemert werd vijfde in de M35 categorie en Lieven Breemeersch pakte de zesde plaats in de M40 age group.