Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Haalt Seppe Odeyn de start van de Hel van Kasterlee? “Blij dat ik die tiende zege al binnen heb…”
Geen 11de zege voor Seppe Odeyn in de Hel van Kasterlee (foto: 3athlon.be)
Duathlon

Haalt Seppe Odeyn de start van de Hel van Kasterlee? “Blij dat ik die tiende zege al binnen heb…”

Seppe Odeyn, tienvoudig winnaar van de Hel van Kasterlee, is er nog niet zeker van of hij op zondag 17 december aan de start staat van de zwaarste cross-duatlon ter wereld. Dat heeft ondertussen niets meer te maken met zijn late beslissing om te starten, wel met een hardnekkige blessure. “Ik heb een spierscheurtje in mijn hamstring, wat vooral het lopen pijnlijk maakt. Misschien is het wel karma omdat ik zo lang geheimzinning deed of ik wel of niet zou starten. Ik hoop dat ik de start haal, allez, ik hoop vooral dat ik op de fiets kan kruipen en de eerste 15 km kan uitlopen. Ondertussen ben ik blij dat ik die tiende zege al binnen heb,” vertelt Seppe.

Na zijn tiende overwinning in de Hel van Kasterlee vorig jaar kreeg Seppe Odeyn heel veel vragen over hoe zijn toekomst er uit zou zien. Zou hij voor een elfde zege gaan of zou hij in schoonheid afsluiten in Kasterlee en het bij 10 zeges houden? Odeyn bleef er geheimzinnig over doen en stelde de beslissing lang uit. “Ik heb de afgelopen dagen en weken tientallen telefoontjes en berichtjes gehad met de vraag of ik in de Hel zou starten. Misschien is deze blessure wel karma omdat ik er zo lang geheimzinning over deed,” lacht Seppe.

“Maandag extra onderzoek”

Eind november ging de knop om en het doel was om er begin december op ludieke wijze over te communiceren, met persconferentie en al. “Ik was het aangepaste parcours gaan verkennen. Het lag er enorm zwaar bij en ik denk ook dat er niet veel meer aan gaat veranderen, zelfs al gaat het nog wat minder regenen. Het ziet er een plezante editie uit, een echte Hel! En dat wou ik toch graag nog eens een keer meemaken,” legt Seppe uit.

“Ik had dus mijn keuze al gemaakt om dit jaar opnieuw aan de start te verschijnen. Maar ik wou na al die tijd niet groots gaan verkondigen dat ik zou starten, terwijl ik ondertussen veel last heb van mijn hamstring blessure. Ik kan wel lopen, maar het doet pijn. Op een scan is een scheur van 4 centimeter te zien, maar het is niet duidelijk of dat een nieuwe blessure is of dat het littekenweefsel is van eerdere blessures. Maandag volgt nog een extra onderzoek en ondertussen probeer ik zoveel mogelijk te rusten.”

“Vorig jaar mooi om kerstkaartje van te maken, meer niet!”

“Het is een enorm vervelende periode om gekwetst te zijn, maar ik ben al lang blij dat ik die tiende zege al op zak heb. De druk is er wat vanaf nu. Als ik die blessure vorig jaar gehad zou hebben, dan was het een heel ander verhaal geweest. Nu had ik de beslissing genomen om dit jaar zonder druk aan de start te verschijnen, vooral om mij te amuseren. Het vernieuwde parcours is echt de moeite. Er zitten een paar mooie technische stukken in, maar ook een paar loodzware stukken door de slechte weersomstandigheden van de laatste maanden. Het zal dus een enorm zware editie worden en het lijkt me plezant om nog eens een echte Hel te doen. Vorig jaar was het mooi bij -8 graden. Maar het was vooral mooi om er een kerstkaartje van te maken en meer niet. Geef mij maar zo’n echte Hel.”

Wat er ook gebeurt, Seppe zal er sowieso bij zijn op zondag 17 december. “Ik hoop dat ik de start haal, allez, ik hoop vooral dat ik op de fiets kan kruipen en de eerste 15 km kan uitlopen. Dat zal wellicht niet aan een superhoog tempo zijn, terwijl ik verwacht dat de concurrentie scherp zal staan. Tim Van Hemel is goed bezig. We hebben samen de halve marathon van Kasterlee gelopen en zijn nadien nog een uurtje of drie samen gaan fietsen. Ik hoorde dat hij in de Ardennen vorige week na zijn 32 km trail ook nog veel op de mountainbike heeft gezeten. Die was al Belgisch kampioen cross-duatlon toen ik mijn eerste cross-duatlon nog moest doen, he! En hij heeft twee heel goeie Ironmans gedaan dit seizoen, dat is volgens mij de ideale aanloop naar de Hel.”

“Als ik het 1 atleet gun, dan is het Geert”

“Verder reken ik ook op Sebastien Carabin, al zag ik dat die ook nog stevig doorgegaan is in de Olne-Spa-Olne trailrun. Stef Verachten reken ik ook tot de favorieten en ik ben zeer benieuwd naar de jonge gasten zoals Ward Van Laer, Yves Coolen en Arno Brouwers. Maar als ik zelf niet kan winnen, dan is er toch 1 atleet die ik het vooral gun om de winst te pakken. Geert Lauryssen bewees met zijn tiende zege in Wuustwezel dat hij er klaar voor is. Hij heeft al zoveel pech gehad in de Hel en hij kwam er vorig jaar opnieuw dichtbij. Het was, geloof ik, het kleinste verschil van al mijn overwinningen in 2022.”

“Er staat overigens opnieuw een heel sterk veld aan de start. Ik herinner me van mijn eerste jaren dat er toen een man of drie absoluut voor de zege ging en nog een paar de top-10 ambieerden. Nu hoor ik veel atleten op de Hel-trainingen bezig dat ze voor de top-50 gaan,” aldus Seppe Odeyn.

“Rol van Jacques Borlee op EK veldlopen”

Rusten is iets wat nauwelijks of niet in het woordenboek van Seppe Odeyn staat, maar deze keer meent hij het toch. “Ik zou normaal zaterdag het BK veldlopen bij de masters lopen in Brussel, op het parcours van het EK waar ik zondag zeker Pieter-Jan Hannes zal gaan aanmoedigen. We hadden ook het plan om een Mixed Relay ploeg te vormen met mijn zussen, maar dat gaat nu helaas niet door. Als wij de Borleetjes zouden geweest zijn, dan is mijn rol dit weekend helaas die van Jacques Borlee, om ze te coachen langs de zijlijn. Maar dat is ook een mooie rol,” besluit Odeyn al lachend.

Wij wensen de tienvoudige winnaar van de Hel alvast veel beterschap toe en duimen mee dat hij zondag 17 december alsnog de start haalt én op de mountainbike kan kruipen.