Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Triatleet Lukas Bosmans wint Scott Xtrails tweedaagse in de Ardense sneeuw
Lukas Bosmans wint de Xtrails in Houffalize (foto: 3athlon.be)
Multisports

Triatleet Lukas Bosmans wint Scott Xtrails tweedaagse in de Ardense sneeuw

De Leuvense triatleet Lukas Bosmans heeft de Scott Xtrails tweedaagse in Houffalize gewonnen. Op een besneeuwd en glad parcours was hij zaterdag de beste in de technische Kamikaze trail van 4 km en hij won ook de Night Trail van 20 km. Zondag finishte hij als tweede in de 34 km Houffatrail, ruim voldoende voor de eindzege in de sterkbezette XTrails competitie. Heel wat triatleten deden het uitstekend in de Ardennen, met als absolute uitblinker de Nederlandse pro-triatleet Marijn Markusse die zaterdag de ultratrail van 65 km op zijn naam schreef.

Nederlandse pro-triatleet wint ultratrail van 65 km

Marijn Markusse op het podium van de Houffatrail (foto: 3athlon.be)
Marijn Markusse op het podium van de Houffatrail (foto: 3athlon.be)

Het Scott Xtrails weekend in Houffalize vond plaats onder een dik sneeuwtapijt, zaterdag bij temperaturen van -12 graden. De Nederlandse triatleet Marijn Markusse liet het niet aan zijn hart komen. Markusse werd in september 2023 nog 16de op het EK volledige triatlon in Almere. “Mijn coach had me uitgedaagd om eens een andere sport uit te proberen, maar ik denk dat hij eerder de 50 km dan de ultratrail van 65 km had verkozen voor mij. Maar ik vond het leuk om te doen, om te zien waar ik zou uitkomen op zo’n ultratrail. Ik bereid me ondertussen al voor op het triatlonseizoen. Mijn eerste wedstrijd wordt de Frenchman triatlon in Carcans, in de buurt van Bordeaux in mei,” aldus Marijn Markusse. De Nederlandse triatleet won de 65 km ultratrail in 5u43’27. Hij was de enige die onder de zes uur bleef. De Nederlander Kenny Van Gaalen werd tweede op 27 minuten voor de Belg Ernest Pattijn.

Lukas Bosmans domineert Xtrails klassement

Lukas Bosmans op het podium van de Xtrails in Houffalize (foto: 3athlon.be)
Lukas Bosmans op het podium van de Xtrails in Houffalize (foto: 3athlon.be)

De Xtrails competitie was voor het eerst verdeeld over twee klassementen, telkens de erg technische én gladde Kamikazetrail van 4 km en de Night Trail van 10 km voor de korte afstand en de 20 km voor de lange afstand. Op zondag moesten de atleten van de lange afstand nog de 34 km lopen, die van de korte afstand moesten 19 km doen. Beide klassementen waren sterkbezet.

Lukas Bosmans was de beste op de lange afstand. Hij nam zaterdag met winst in de Kamikaze Trail en de Night Trail een stevige optie op de eindzege. Zondag moest hij alleen de sterke Franse trailloper Bastien Cordier voor zich dulden. Lukas Bosmans werd tweede en pakte daarmee meer dan verdiend de eindzege in de Xtrails competitie in 4u20’49 met 5’30 voorsprong op Sebastiaan Valkiers. De Nederlandse triatleet Vincent Uytdewilligen pakte de derde plaats in het eindklassement. Tim Van Hemel werd zesde in de eindrangschikking. Sofie Neyens werd de verrassende winnares bij de vrouwen.

Kleine verschillen op korte afstand

Op de korte afstand deed duatleet Vic Vandendaele een gooi naar de zege in het eindklassement. Hij won de 19 km op zondag maar had op zaterdag in de Kamikazetrail en de Night Trail net een halve minuut te veel achterstand opgelopen op de Nederlander Bart Van Trigt. Bart Van Trigt won de Scott Xtrails short distance competitie met 30 seconden voorsprong op Vic Vandendaele. Pepijn Greeven werd derde in het eindklassement op 59 seconden. De Nederlandse triatleet Bart Cooymans werd vierde. Bij de vrouwen ging de winst naar de Zwitserse Celin Scherrer voor Sabine Spreen en Scott-atlete Maud Desouter.

Alle uitslagen Xtrails 2024