Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Triatlonstart in Damme uur uitgesteld nadat hijskraan in het zwemwater valt
De gekantelde hijskraan in het zwemwater van de Viven kwarttriatlon in Damme (foto; 3athlon.be)
Nieuws

Triatlonstart in Damme uur uitgesteld nadat hijskraan in het zwemwater valt

Opschudding voor de start van de Viven kwarttriatlon aan de Siphon in Damme, waar de start van de wedstrijden met een uur moest worden uitgesteld door een hijskraan die in het water was beland. Om 13 u. zou afgelopen zondag in Damme de Zekerhuis duatlon starten met daarna ook de Viven triatlon en aquabike. Terwijl de atleten hun fiets in de eerste wisselzone aan de Siphon in Damme wilden wegzetten, kregen ze wat extra spektakel. Er was een kraan van de organisatie deels in het water beland.

“We wilden voor onze vijfde editie, een klein jubileum, iets speciaal doen,” gaf organisator Peter Foré mee. “Het was de bedoeling om het startschot te laten geven vanuit een bakje dat boven het water werd gehesen.” De mobiele kraan werd in de vroege voormiddag neergepoot en getest. Maar daar ging het mis. “Terwijl één van de medewerkers de kraan aan het testen was, en zelf in het bakje zat dat bedoeld was voor de start te geven, begon de kraanwagen stabiliteit te verliezen. Eén van de poten zakte weg in de aarde. De kraanwagen begon vervolgens te kantelen richting het water.”

Het wegzakken gebeurde vrij traag. Het bakje waar de medewerker in zat, maakte wel een rustige duik in het water. De medewerker hield er niets meer dan natte kleren aan over. Niemand geraakt gewond. Al was het wel even bibberen. De kraanwagen was tegen een elektriciteitscabine gekanteld. Van daaruit hing een elektriciteitskabel over het water. De nodige diensten, zoals Fluvius, kwamen ter plaatse alsook een grotere kraan om de gekantelde kraan uit het water te krijgen. De organisatie panikeerde niet en leidde alles in goede banen. De veiligheid van de atleten stond altijd op één.

De zon bleef gelukkig enthousiast verder schijnen. Alsook de supporters en atleten die er een gratis spectaculaire reddingsactie hadden bij gekregen. De organisatie had tijdens het wachten ook extra water voorzien voor de in de zon wachtende atleten. Een uur na de voorzien start konden de triatleten alsnog te water. Eind goed, al goed. Dat het een fantastisch zwem-, fiets- en loop-dagje werd, lees je elders op 3athlon.be in ons wedstrijdverslag.