Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Katrien Verstuyft wint voor tweede keer, eerste zege voor thuisfavoriet Tom Defoort in Viven kwarttriatlon Damme
Katrien Verstuyft met Marie Luyckx en So,nja Skevin op het podium in de Viven kwarttriatlon in Damme (foto: 3athlon.be)
Nieuws

Katrien Verstuyft wint voor tweede keer, eerste zege voor thuisfavoriet Tom Defoort in Viven kwarttriatlon Damme

Afgelopen zondag stond de vijfde editie van de Viven Triatlon in Damme op de agenda. Dit jaar was er, ondanks het Belgisch Kampioenschap sprinttriatlon dat op dezelfde dag viel, een heel sterk deelnemersveld. Een lichtjes verrassende, maar reuzesterke Tom Defoort won bij de mannen. Katrien Verstuyft won na een lastige strijd bij de vrouwen. De start werd met een uur uitgesteld door een gekantelde kraan in het zwemwater, maar uiteindelijk kon er toch gezwommen worden in bijna letterlijk ‘kraanwater’. 🙂

Traditiegetrouw pakt de organisatie de start goed aan in Damme. Een aparte wave voor de sterkste 60 vrouwen en mannen die startten met gun-time. De rest van het veld ging door middel van het rolling-start-principe te water. Met iets meer dan 600 triatleten was Damme één van de grotere wedstrijden van België. Dit is daarom een ideaal format om de start vlot te laten verlopen en geen verwarring te krijgen aan de finish.

Tweede keer voor Katrien Verstuyft

Elf sterke vrouwen startten tijdens de pro-wave bij de dames. Twee oud-winnaars, Lore Vanclooster en Katrien Verstuyft, gingen concurrentie krijgen van enkele atleten die aan een goed seizoen bezig zijn. Sonja Škevin, vorige week nog tweede in de kwarttriatlon van Izegem, kwam als eerste uit het water. Ze werd kort gevolgd door Amber Rombaut en Marie Luyckx. Anderhalve minuut verder volgde een achtervolgend trio met Lore Vanclooster, Katrien Verstuyft en haar 3MD-ploegmate Lindsay Droesbeke.

Vooraan werd er niet getwijfeld. Kersvers Belgisch kampioene Aquabike, Marie Luyckx, wist dat haar beste onderdeel eraan kwam. De gaskraan werd op het vlakke parcours stevig opengedraaid door de Bornemse. Enkel Škevin kon volgen, al was het soms moeilijk om op het drukke parcours de verplichte tien meter tussenafstand aan te houden. Amber Rombaut moest laten begaan. Ook in de achtervolging werd er afscheiding gemaakt op het sneller fietsparcours. Katrien Verstuyft liet Vanclooster en Droesbeke achter zich en maakte alleen jacht op het leidersduo.

In de tweede wisselzone aan het Kasteeldomein van Oostkerke had het leidersduo nog een halve minuut voorsprong op achtervolgster Verstuyft. Marie Luyckx liet medevluchter Škevin al snel achter en ging aan de leiding. In het tweede deel van de eerste ronde zag ze de oprukkende Verstruyft passeren. Bij de passage aan de streep was het gat een vijftiental seconden.

Niets lag de Dendermondse Katrien Verstuyft nog in de weg. Na haar overwinning in 2021 mocht ze voor de tweede keer de handen in de lucht steken in Oostkerke. “Al hebben de andere dames mij het knap lastig gemaakt”, gaf ze achteraf mee. Marie Luyckx was hier één van de oorzaken van en pakte na een knappe wedstrijd de tweede plaats. De 3PT-Staalbouw Coppens-atlete is aan een stevige comeback bezig na haar triatlonpauze van twee jaar. Snelste zwemster Sonja Škevin vervolledigde het podium.

Marlies De Nul kwam met de snelste looptijd uit de achtergrond terug en pakte de vierde plaats. Lore Vanclooster werd, na haar overwinning vorig jaar, vijfde voor Amber Rombaut en Helle Detavernier.

Tom Defoort wint vanuit achtergrond

Tom Defoort met Sven Vandenbroucke en Camiel Vandenbussche op het podium van de Viven kwarttriatlon van Damme (foto: 3athlon.be)
Tom Defoort met Sven Vandenbroucke en Camiel Vandenbussche op het podium van de Viven kwarttriatlon van Damme (foto: 3athlon.be)

Ook bij de mannen beloofde het een spannende strijd te worden. Een enorm sterk deelnemersveld met een stevig Leie Triatlon Team Deinze (LTTD)-blok ging naar oude gewoonte in Damme een titanenstrijd uitvechten. Alexis Krug ging in de Leopoldsvaart als een kraan te keer. Met een tiental seconden voorsprong op een achtervolgende groep kwam hij de trappen op aan een overvolle Sifonbrug.

In de grote groep zaten de favorieten verzameld. Het LTTD-blok met Dries Demeulenare, Tom Mets, Sybren Baelde en Sven Vandenbroucke had de boot niet gemist. Zij kregen het gezelschap van youngsters Robbe Voorhof, Camiel Vandenbuscche en Victor Desender. Familie Cornu, Sam en Bert, volgden samen met het Izegems duo Hannes Cool en Milan Verschaeve op een dikke halve minuut. De tweede van vorig jaar, Tom Defoort, verloor meer dan een minuut op de leiders en was op achtervolgen aangewezen.

In het fietsen ging het snoeihard. Het LTTD-blok zag de achtervolgers niet graag terugkomen en werkte goed samen, op de respectabele afstand. Alles bleef goed samen, al kon Sybren Baelde in de laatste ronde geniepig wegglippen. Baelde reed een knappe 40 seconden bijeen en kon zo met wat voorsprong aan de afsluitende tien kilometer lopen beginnen. Tom Defoort was ondanks een sterk fietsnummer net niet bij de kop van de wedstrijd geraakt en deed de loopschoenen tien seconden na de gekende grote groep aan. Hij vertrok samen met het Izegems duo Cool-Verschaeve.

Bij de passage halverwege waren er nog vier triatleten in de strijd voor drie podiumplaatsen. Sven Vandenbroucke leidde de volksdans aan het Kasteeldomein van Oostkerke voor LTTD-ploegmaat Tom Mets en de lokale helden Camiel Vandenbussche en Tom Defoort. Zij zouden gaan uitmaken wie als vijfde op de erelijst van de Viven Triatlon Damme zou pronken.
Tot op het stukje aan het Leopoldskanaal bleef Sven Vandenbroucke naar eigen zeggen à bloc lopen. In het stukje richting Oostkerke centrum had hij zijn beste cartouche verschoten en zag Defoort met een indrukwekkend tempo nog voorbij komen. Met het lastig stukje door de wei langs de wisselzone werd het nog spannend tot de laatste bocht.

Na zijn tweede plaats vorig jaar, toonde Tom Defoort zich de sterkste en won voor eigen volk na een heel knappe inhaalrace. Sven Vandenbroucke moest de duimen leggen en werd na een stevige loopstrijd tweede. Camiel Vandenbussche kan in Damme voor eigen volk altijd wat meer en veroverde voor het vierde jaar op rij een podiumplekje. Al was het dit jaar onverhoopt. In dit enorm sterke deelnemersveld mikte hij zelf op een top 8. Tom Mets belandde, net als zijn vrouw Lore Vanclooster, na de overwinning vorig jaar naast het podium. De LTTD’er werd na een sterke wedstrijd knap vierde.

Het Izegemse duo Milan Verschaeve en Hannes Cool bleven een hele dag gezellig samen en werden vijfde en zesde. De oprukkende duartleet Michiel Stockman werd met een snelste fiets- en tweede looptijd knap zevende. De top tien werd vervolledigd door Alexis Krug, Sybren Baelde en Dries Demeulenare. In Damme sprong de organisatie ook mee op de kar van het populaire aquabike. De overwinning ging bij de mannen naar Simon Coorevits voor Jano Vanparrys en Frederik De Vreese. Isabel Geerardyn won bij de dames voor Sarah Crabeels en Hanne Havegeer.

Uitslag Viven kwarttriatlon Damme 2024