Subscribe Now

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Toppers blikken vooruit : Loïc Hélin
Uncategorized

Toppers blikken vooruit : Loïc Hélin

loichelin.jpg
Hoe kijk je terug op 2005?
Sportief gezien was 2005 een heus rampjaar. Tot begin februari ging het goed, maar vanaf dan sukkelde ik van het ene kuchje in het andere probleempje. Ongeveer 6 maanden lang kampte ik met een ontsteking op het weefsel rond mijn achillespezen. De oorzaak is niet bekend. Mede daardoor liep ik 6 maanden rond met kuiten als betonblokken.
De motor was meer dan in orde, zo bleek uit de fietstesten, maar de carrosserie vertoonde wat corrosie…
Ondanks die problemen slaagde ik er toch nog in een aantal wedstrijden tot een goed einde te brengen. In extremis deed ik de BvB in Wachtebeke mee (ik had weken niet of nauwelijks getraind) en daar wonnen we. Vanaf dan ging het beter, maar moest ik heel hard opletten, de ontsteking was immers nog niet verdwenen. Op het BK LD in Geel had ik dan opnieuw het goede gevoel, maar daar werd ik overmand door de hitte, waardoor ik opnieuw twee weken aan de kant moest. Op de SP in Kortrijk viel ik dan in de start, reed ik samen met Nico Huyberechts verkeerd door de onkunde van een agent en van een overdosis adrenaline reed ik nog eens verkeerd… toch werd ik nog 12e. Zofingen was ongeveer de enige wedstrijd op niveau: ik deed er de korte afstand mee en werd na een goede fietsproef 5e. De indoor duathlon in Lommel was eveneens leuk en ik was aangenaam verrast door mijn resultaat.

Ben je tevreden over 2005? Zijn er dingen die je anders/beter wil doen?
Uiteraard ben ik niet tevreden. Van 2002 tot 2004 combineerde ik duathlon met triathlon, maar omdat het beroepsmatig niet mogelijk was om in 2005 veel te trainen besloot ik even alles op het kortere werk in de duathlon te zetten. De ideale recuperatietrainingen die zwemsessies toch zijn, vielen weg en dat had ik nooit mogen doen. Nu heb ik na 15 maanden de zwemtrainingen hervat en meteen voel je het verschil: goed doorzwemmen is nog steeds recup voor de benen. De pezen worden minder belast. Ik weet nu ook dat mijn toekomst niet op de korte afstand ligt. De experimenten die ik deed op de lange wedstrijden zijn hoopgevend voor de toekomst, nu ik me volledig op het ‘lange adem’-werk ga storten. Terug aanpikken op het prestatieniveau van 2003-2004 is een begin voor 2006.

Hoe ben je tot nu toe de winter doorgekomen? Heb je lang stil gelegen na het vorige seizoen?
Omdat ik tijdens het seizoen 2005 al heel wat had stilgele gen heb ik na de laatste wedstrijd begin oktober ongeveer één week niets gedaan. Daarna begon het al te kriebelen en ging ik zwemmen en fietste ik opnieuw twee keer per week naar het werk in Gent. De crossen lokten mij uit mijn loopslaap en al gauw was ik opnieuw aan het opbouwen. Ik werk opnieuw nauwer samen met een trainer: Jon Wiggins staat twee maal per week aan de rand van het zwembad en geeft me ook de richtlijnen voor het fietsen. Voor het lopen heb ik de oude recepten van Walter Vanrensbergen opnieuw boven gehaald. Vanaf half december is het terug echt menens en staat alles opnieuw in het teken van de sport: ik stelde een meerjarenplan op met heel duidelijke doelen (wat ik vroeger wel eens vergat te doen). En zoals je weet werken duidelijk omschreven doelen die uitdagend doch haalbaar zijn heel motiverend! De komende drie jaar ga ik op zoek naar de grenzen die ik op een gezonde en verantwoorde manier kan bereiken in deze sport, rekening houdend met een voltijdse job.

Doe je in de winter aan een ander soort wedstrijden mee? Winterduathlon, MTB wedstrijden, Crossen?
De aard van het beestje zal je nooit veranderen: veldlopen was mijn eerste duursport en die liefde blijft onvoorwaardelijk! Deze winter staan/stonden er een tiental wedstrijden geprogrammeerd, waarvan de helft in het veld. Al deze wedstrijden zijn opgevat als intensieve duurtrainingen.

Hoe ziet de voorbereiding er voor de rest nog uit? Stages? Testwedstrijden?
Dit jaar richt ik me helemaal op de lange afstand. Tel daarbij nog dat het dit jaar een heel lang seizoen gaat worden, dan kan je concluderen dat de basis van essentieel belang is. De volumes die ik nu in december-maart train zijn behoorlijk, maar dit is nodig om de specifieke trainingsperiodes tijdens het jaar aan te kunnen. Ik werk in mesocycli van 4 weken met de vierde week telkens een rustige week.
Dit jaar staan er in de voorbereiding geen buitenlandse stages geprogrammeerd, wel heb ik in de loop van het voorjaar hier en daar enkele dagen vrijaf. Die dagen vat ik dan op als stage, met dat verschil dat ik de trainingen in mijn vertrouwde omgeving kan afwerken. Het is hier in België misschien niet altijd even schitterend weer, maar de faciliteiten om te trainen worden heel hard onderschat!! Ik heb een viertal plaatsen waar ik mijn looptrainingen in ideale omstandigheden kan afwerken ( Oordegem, Geraardsbergen, Gent en Brussel), voor het fietsen heb je op de grens van het Pajottenland, de Vlaamse Ardennen en het Dender- en Scheldeland eindeloos veel mogelijkheden en de Ardennen zijn nu ook niet zo veraf. Zwemmen doe ik in Zottegem waar ik kan rekenen op de technische assistentie van Jon, en in Ninove, een nieuw 25-meter bad waar je altijd in banen kan zwemmen en dat reeds opent om 7h! Ik bestel dus goed weer voor het krokus- en het paasverlof!
Het seizoen begint reeds heel vroeg, maar de eerste wedstrijden vat ik op als testwedstrijden. Op 12 maart is er eerst nog het BK veldlopen in Oostende. De week erna maak ik de verplaatsing naar Tinqueux, nabij Reims, voor de eerste duathlon van het jaar. Het belooft wel spektakel te worden: 2 heats van 2-10-2 dienen afgewerkt te worden… Op 2 en 16 april volgen dan de eerste Grand Prix-wedstrijden in Frankrijk (Meaux en Les Herbiers). Dit zijn wedstrijden van heel hoog niveau over de korte afstand. Voor mij zijn dit ideale momenten om de snelheid wat aan te scherpen en diensten te bewijzen voor mijn Frans Team, Chaumont. We krijgen dit jaar versterking van ene Kris Coddens, naar het schijnt een degelijk atleet. Neen, serieus: Kris gaat ons team dit jaar naar een hoger niveau tillen en het is de bedoeling om in de teamranking post te vatten in de top 10. De wedstrijden daar zullen trouwens zeer Belgisch getint worden: de Vansteelant-brothers en die halve belg Armand Vandersmissen zijn er reeds langer vaste klant en sinds vorig jaar is ook Jurgen Dereere er een vaste waarde (hij won twee wedstrijden). Dit jaar komen daar nog Bart Aernouts, Rob Woestenborghs, Johan Schoors en Wim Nieuwkerk (nog zo’n halve belg) bij. Ook Bart Dierynck is verknokt aan de Franse wedstrijden.

Wat staat er op de kalender 2006, en wat zijn de ambities?
Dit jaar staat volledig in het teken van mijn eerste ironman. Ik heb Zurich uitgekozen voor mijn debuut. Deze wedstrijd is mijn eerste grote piek dit jaar. Vooraf staan nog een aantal andere wedstrijden geprogrammeerd met de labels ‘belangrijk’ en ‘zou leuk zijn als ik goed ben’: de LD-duathlon in het Franse Cambrai, de eerste SP van het jaar in Weiswampach (eveneens Powerman) en de halve triathlon in Lusigny een maand voor de Ironman. Het BK in Brasschaat moet nog worden bekeken. Dit valt maar twee weken voor Zurich, wat toch maar nipt is…
Als ik me kwalificeer voor Hawaii, zal ik deze kans met twee handen grijpen! Daarmee ken je ook mijn tweede doel van het jaar.
De SP-triathlon van Eupen, de Powerman in Geel en de 3/4-triathlon in Gerardmer zijn eveneens te klasseren onder ‘belangrijk’. Mijn volledige wedstrijdkalender (en wedstrijdverslagen) vind je op http://sporter.topsporters.net/hlinl.