Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Getest : Polar RS800sd
Gear

Getest : Polar RS800sd

rs800_v2Er is een nieuwe rubriek “getest” op de site. In deze rubriek zullen arikels verschijnen van nieuw materiaal dat in de praktijk wordt uitgetest.

Ik mocht van Polar de nieuwste Polar RS800sd testen. Ik trok vorige week met deze nieuw loop-horloge naar de halve marathon van Eindhoven.

Uiterlijk
De nieuwe RS800sd ziet er heel flashy uit. Hij is een pak kleiner, eleganter en lichter dan mijn vertrouwde S625X. Wat ook direct opvalt, is de nieuwe foodpod. De nieuwe pod is maar half zo groot dan zijn voorganger. Deze pod weegt amper 30gr. De pod wordt boven je schoen bevestigd. Maar er is in samenwerking met Adidas ook een pod ontwikkeld die in de zool van de schoen past.

Nieuwe codering (W.I.N.D. wearlink)

Deze nieuwe generatie sporthorloges werkt volledig digitaal gecodeerd. De vorige reeks was ook wel al digitaal gecodeerd, maar toen ging de horloge bij het starten van een sessie op zoek naar een hartslag- en snelheidssensor in de buurt. Dit wou al eens problemen geven aan de start van een wedstrijd of groepstraining waar 10-tallen andere hartslagmeters in de buurt waren.
Met deze nieuwe digitale codering, worden horloge en sensoren in de fabriek aan elkaar gelinkt. Je kan dus om het even waar, je sessie starten. Ook storingen van spoorleidingen en hoogspannings-cabines behoren tot het verleden. Je kan zelfs de nieuwe Polar in de wagen gebruiken (ideaal voor rally- en andere piloten).
Het enige nadeel van deze digitale coderingstechniek, is dat het niet werkt onder water. De Polar is wel waterdicht, maar de hartslag meten tijdens het zwemmen lukt niet.

De foodpod
Zoals reeds gezegd, is de foodpod maar half zo groot als zijn voorganger. Het batterijtje is nu een platte knopcel die zelf kan worden vervangen. Volgens de specificaties zou die makkelijk 50 uren moeten meegaan.
De nieuwe pod hoef je niet meer aan en uit te zetten. De pod wordt automatisch geactiveerd wanneer de sessie op de horloge wordt gestart, en schakelt uiteraard ook vanzelf weer uit.
Hoewel de pod een vrij goed snelheid/afstand beeld geeft zonder calibratie, is het toch aan te raden een calibratie te doen. Dit kan door een exact gekende afstand te lopen (bvb op een piste).
Wat nieuw is, is dat je nu achteraf de calibratie kan doen. Zo had ik voor de 1/2e marathon te Eindhoven geen calibratie meer kunnen doen. Bij de aankomst gaf de horloge 22,2km aan. Vermits het parcours officiëel was afgemeten op 21,1km, heb ik deze “echte” afstand ingegeven. Alle opgeslagen gegevens van die sessie werden automatisch herberekend volgens de nieuwe calibratie

Mogelijkheden en functies.

Paslengte en pasfrequentie
Zo geeft de horloge nu ook paslengte en pasfrequentie aan. Een interessante meting als het gaat over het bijschaven van de looptechniek. Proefondervindelijk kan je vaststellen dat je pasfrequentie min-of-meer vast ligt. Wanneer je sneller loopt, vergroot vooral je paslengte.
Running-index
Een andere nieuwe meting is de running-index. Tijdens de inspanning zal de horloge alle snelheid en hartslag metingen bijhouden en daaruit een running-index bepalen. Deze running-index geeft een vrij nauwkeurige benadering van de VO2max waarde.
R-R interval
Ook wel beat-to-beat registratie. Hier wordt de hartslag niet als een aantal slagen per minuut opgeslagen, maar de tijd tussen elke hartslag wordt bijgehouden. De zogenaamde hartslag variantie. Om een lang, wetenschappelijk verhaal kort te maken, kan je stellen dat het hart onregelmatig klopt. Zo zal bij een hartslag van 60BPM, je hart niet perfect elke seconde slaan, maar daar zit een variatie op. Door dit in rust te meten, kan de conditie en herstel van een atleet worden bepaald. Hoe onregelmatiger de rustpols, hoe beter de conditie.
In vorige modellen zaten al testen ingebouwd om conditie en recuparatie te testen. Nu kan dit ook in beeld worden gebracht in een scatterogram.
Meet-interval
Voor trainingen die héél nauwkeurig moeten worden geanalyseerd, kan nu gekozen worden om de meetwaarden elke seconde op te slaan. Uiteraard is dan de hoeveelheid beschikbaar geheugen beperkt (4u). Voor minder gedetailleerde trainingen kies je nog steeds voor een registratie per 5, 15 of 60 seconden.
Automatische ronde-tijden
De RS800sd kan automatisch een samenvatting maken per vooraf ingestelde “ronde” afstand. Met een ronde tijd ingesteld op 1km, kan je na een training of wedstrijd je gegevens kilometer per kilometer gaan analyseren.
Hoogtemeter
De horloge bevat een barometrische hoogtemeter, dus gebaseerd op luchtdruk. Het is dus nodig een gekende referentie-hoogte in te stellen.
Planning en trainingen
In samenwerking met de nieuwe Pro Trainer 5 software (review komt later), zijn mogelijkheden tot planning en programmeren van trainingen enorm uitgebreid. Zo kan je een volledig trainingsschema van 2 weken opstellen op de PC en via de InfraRood interface naar de horloge uploaden.

Besluit.
De RS800sd is een prachtige opvolger in de reeks van loop-computers. Een horloge voor wie zijn looptraining heel nauwkeurig wil opvolgen.
Helaas is de horloge niet voorzien om ook met een fiets-sensor te werken, wat voor een multisporter toch wel een minpunt is.

Verkoopprijs : Polar RS800sd   € 479,90 / Polar RS800 (zonder voetpod) :   € 379,90

www.polarbelgium.be