Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
IronManagers op stage in Lanzarote
Uncategorized

IronManagers op stage in Lanzarote

im

Vorige week waren een 28-tal ironmanagers op trainingsstage in Lanzarote. Ik sprak met Tim De Vilder, de kinesist/trainer van deze groep triatleten

im2Kan je nog eens kort het concept van de Ironmanagers uitleggen?
Het Ironmanagers-2008 project werd in december 2005 uit de grond gestampt. De bedoeling was om een aantal managers, of toch mensen met een bepaalde verantwoordelijke functie, in 3 jaar klaar te stomen om, ondanks hun drukke job, een volledige Ironman te laten uitdoen. Vorig jaar deden ze voor het eerst mee aan een 1/4 triathlon, dit jaar een 1/2e en dan volgend jaar de Ironman van Florida.

Werden er bepaalde sportieve voorwaarden vooropgesteld om Ironmanager te worden?
Niet echt. Toch zijn er maar héél weinig die echt vanaf 0 moesten beginnen. Er zijn mensen bij die toch al een behoorlijk niveau hadden in één van de 3 sporten. Er zijn ook mensen bij die vroeger vaak en veel sportten, maar door omstandigheden en hun job, de sport aan de kant moesten schuiven. Zij pikken nu de draad weer op.

Wat is jouw rol binnen dit project?
Ik probeer om die mensen zo persoonlijk mogelijk te begeleiden. Iedereen is anders, iedereen heeft zo zijn eigen aanpak nodig. Ik stel dus de schema's op. En op stages zoals deze, ga ik mee om hen ook wat te begeleiden. Daarnaast is er ook nog een sportarts die lactaattesten afneemt, zodat we de atleten nog beter en precieser kunnen opvolgen

Gaan jullie vaak op stage?
We doen dat 2 keer per jaar. Uiteraard is het onmogelijk om iedereen op die stage mee te krijgen.

Telkens naar Club La Santa?
Ja. Lanzarote is een prachtig eiland om te trainen en Club La Santa biedt gewoon alle trainingsfaciliteiten. We komen ook steeds in de periode van de Ironman. Zo kunnen ze die sfeer al eens opsnuiven. Luc Van Lierde, de peter van de Ironmanagers, deed afgelopen zaterdag mee aan de Ironman. Na de wedstrijd blijft hij hier dan nog enkele dagen. In zijn normale trainingsweken kan Luc onmogelijk tijd vrijmaken om met de Ironmanagers op te trekken. Hier heeft hij een paar dagen tijd om al eens een training te geven en zijn kennis en ervaring te delen met deze Ironmans-in-spé.

im3Ik zie dat de bende goed aan elkaar hangt?
Het komt vooral omdat het allemaal mensen zijn met het zelfde doel. Ze zijn erg gedreven en gemotiveerd. Het zijn één voor één mensen die bewezen hebben dat ze, mits voldoende doorzettingsvermogen, ergens kunnen geraken.

Dit jaar staat een 1/2e triathlon op het programma. Welke wordt het?
Het merendeel kiest voor de Antwerp Ironman 70.3, beter bekend als de Marc Herremans Classic. Marc was hier zelf een weekje op stage. Ze hebben hier met hem kunnen babbelen en zelfs trainen. Marc is voor iedereen een toonbeeld van wat je met doorzettingsvermogen kan bereiken. Er zijn natuurlijk mensen voor wie 5 augustus niet uitkomt. Er zijn er enkelen die op 3 juni in Leuven al gaan meedoen, enkele anderen starten op 26 juni in Brasschaat.

En volgend jaar Florida. Waarom precies die IM?
Het is een vrij vlak parcours. Een "gemakkelijke" Ironman bestaat uiteraard niet, maar een loodzwaar parcours als dat van Lanzarote zou voor heel wat mensen té zwaar zijn. En Florida is toch al een min-of-meer een relaxte, exotische bestemming.

Krijgen jullie niet te veel kritiek?
Er zijn uiteraard vooroordelen. Daar kan je niet om heen. Er wordt vaak over dat "elite-clubje" gepraat. Toch zijn dat allemaal gewone mensen die heel sympathiek overkomen en gedreven met hun sport bezig zijn, zoals alle andere triatleten. Het is uiteraard aan hen om zich te bewijzen en de vooroordelen van tafel te vegen.