Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Getest: PowerCranks
Gear

Getest: PowerCranks

powercranks
Bij het fietsen, maken de voeten een cirkelvormige beweging. De meeste kracht wordt geleverd in de neerwaardse, “duwende” beweging van de voet. Toch zal een efficiënte fietser meer rendement en vermogen produceren, wanneer hij “cirkels” trapt. M.a.w. wanneer hij de volledige omwenteling van de pedalen gaat benutten om vermogen te leveren. Een toestel efficiënt trappen te trainen, is de PowerCranks. Peter Maximus testte deze speciale pedalen uit. 

 
Meer dan een jaar geleden ben ik beginnen sukkelen met een chronische knie-irritatie. Alles werd aangepast aan fiets en schoenen. Ik heb dokters hun deuren plat gelopen tot het wanhopige toe. Misschien herken je jezelf hierin?
Bij een isokinetische test zag men uiteindelijk dat mijn hamstrings in vergelijking met de quadriceps te zwak waren. Hierdoor trokken de quadriceps te veel aan mijn knieschijven, met irritatie als gevolg.
Specifieke hamstringoefeningen brachten geen soelaas en zijn saai. Na advies van mijn sportarts heb ik me PowerCranks aangeschaft. Niet echt goedkoop maar om pijnloos te sporten zou je er bijna alles voor over hebben.

De eerste trainingen hiermee waren niet van de poes. 15 minuten op de rollen en van de fiets stappen werd een probleem. Ik kreeg de pedalen bijna niet rond en had bij het afstappen geen gevoel meer in mijn bovenbenen. Overduidelijk dat ik bij het fietsen enkel duwde. Ondertussen heb ik ettelijke trainingen achter de rug. Mijn hamstrings en quadriceps zijn in evenwicht gekomen en mijn knieproblemen zijn volledig van de baan.
Leuk extraatje is dat volgens PowerCranks (en mijn sportarts), ik meer wattage zowel bij het lopen als fietsen zal kunnen ontwikkelen.
Hiervoor is het nog te vroeg om oordeel te vellen. Toch kijk ik volop uit naar volgend jaar. Nu eerst een winter eraan werken en vooral genieten van pijnloze trainingen.

Hierbij enige toelichting van powercranks zelf
Als je atleet bent en je bent afhankelijk van snelheid en kracht in de benen dan zullen PowerCranks een wezelijke verbetering in prestaties opleveren. PowerCranks is het eerste (en enige) beschikbare hulpmiddel dat werkelijk de belangrijke heup- en kuitspieren traint om aerobe kracht machines te worden. PowerCranks forceert het gebruik van bepaalde spieren en bewegingen op een manier die vals spelen niet toelaat.Je fietscoach wil dat je “rondjes trapt” of je looptrainer dat je “je knieën optilt” en PowerCranks zorgen ervoor dat dit gebeurt. Met PowerCranks kunnen deze belangrijke spiergroepen eenvoudig getraind worden zonder dat het extra tijd kost, zodat je meer resultaat uit een zelfde trainings tijd haalt. Een gemiddelde fietser / triatleet kan zijn vermogen op de fiets 40% vergroten in 6 maanden en de hardloper loopt de marathon 20 minuten sneller in minder dan 3 maanden. De verbetering in het tweede jaar is hieraan gelijk, zo niet beter. PowerCranks zullen je training voor altijd veranderen.

Wat zijn PowerCranks?

PowerCranks is een geheel nieuw type van trainingshulpmiddel. Er is nog niets vergelijkbaars – cranks die onafhankelijk van elkaar bewegen. We noemen ze trainings cranks omdat ze atleten helpen om spieren en coordinatie te training zoals nog niet eerder mogelijk was.
Al sinds het begin van de sport, proberen atleten een maximale persoonlijke prestatie te leveren. PowerCranks helpen bij het oplossen van twee belangrijke problemen tijdens de training: Hoe de heupspieren aerobe energie te laten leveren om het vermogen en snelheid te vergroten terwijl tegelijkertijd het linker en rechter been gelijk getraind worden. Alles wat je hiervoor nu moet doen is fietsen.

Een manier om als fietser je vermogen te vergroten is het “in cirkels trappen”. Het probleem met normale cranks is dat je geen terugkoppeling krijgt als je dit niet goed doet. De enige manier om zeker te zijn dat je goed “in cirkels trapt” is wanneer er een duidelijke positieve terugkoppeling is als je goed trapt en een negatieve terugkoppeling wanneer je dit niet doet. Normale cranks geven geen terugkoppeling. PowerCranks  is het enige hulpmiddel voor de fiets wat deze duidelijke terugkoppeing wel geeft. PowerCranks is het eerste (en enige) hulpmiddel wat je in staat stelt om efficienter te fietsen doordat PowerCranks een juiste trap-techniek forceren (in cirkels trappen) waarbij je tevens het aerobe gebruik van de benodigde spieren traint. Op deze manier kan je langer trainen.

Voorheen was de beste manier om juist te leren trappen een geisoleerde been taining. Maar bij een vergelijking met PowerCranks valt die methode te verwaarlozen. Bijvoorbeeld: Je traint nu 10 uur per week en je besteed 30 minuten aan geisoleerde been training (15 minuten voor elk been). Met PowerCranks train je nog steeds 10 uur maar nu met 10 uur geisoleerde been training (10 uur voor elk been).

Fietsen om sneller te lopen?

Als hardloper hangt je snelheid af van een juiste beenwissel en stapgrootte. Als de heupspieren aerobe getraind worden kunnen deze effectiever bij beide activiteiten worden ingezet. Door tijdens het lopen de heupspieren effectiever te gebruiken om het been vooruit te gooien, wordt de stap langer en de beenwissel beter met een duidelijke snelheidsverbetering als resultaat. Nu kan je fiets gebruikt worden als een effectief trainingshulpmiddel om harder te lopen. Je kan harder lopen zonder anaerobe effecten. Triatleten rapporteren over het algemeen al een verbetering na 2-3 weken na het gebruik van PowerCranks.
 
Bij andere atletieksporten zorgt een verbeterd heupspier gebruik voor een verbetering van de been coordinatie en een grotere lenigheid op natuurlijke wijze. Na letsel of ongeval kan je het slechte been niet compenseren met het goede, resulterend in een snellere revalidatie. Er zijn al sport teams die PowerCranks gebruiken voor zowel training als revalidatie.
 

Nadelen 

Toch is het niet allemaal rozengeur en maneschijn. Het systeem is héél erg duur. Zo betaal je voor het systeem tussen de €660  en €900. Wil je de crancks nog kunnen vast zetten om ze als gewone crancks te gebruiken, komt daar nog eens een €200 bij. Een goedkoper alternatief is beide “gewone” crancks in dezelfde richting plaatsen, zodat je met beide benen “gelijk” trapt. Zo ben je ook verplicht de crancks naar boven te trekken.

Een ander puntje dat niet te verwaarlozen is, is dat het een zeer zware, intensieve beweging is. Het kost even tijd om aan deze nieuwe manier van trappen te wennen. Let in het begin dus zeker op om overbelasting van je spieren en pezen te vermijden. 

Samengevat

Dus om samen te vatten: voor de serieuse atleet zijn er er twee dingen die niet gedaan kunnen worden zonder PowerCranks, voor fietsers en triatleten zelfs drie:

  1. PowerCranks is het eerste trainingshulpmiddel wat de heupspieren serieus traint als aerobe spiergroep. Het aerobe trainen van de heupspier (de iliopsoas) stelt de atleet in staat meer aerobe spiermassa in deze spieren te ontwikkelen en sneller te kunnen herstellen van anaerobe effecten.
  2.  PowerCranks isoleren de benen en voorkomen dat het sterke been kan compenseren voor het zwakke been. Zodoende zullen beide benen gelijk worden. Hierdoor kan letsel voorkomen worden en revalidatie worden versneld.
  3. Voor de fietser trainen PowerCranks ook om onbewust in cirkels te trappen. Door goed rond te trappen komt meer energie op het wiel. Met eenzelfde inspanning bereik je een hogere snelheid. Dus een efficienter gebruik van de reeds getrainde spieren en, zoals hierboven beschreven, de mogelijkheid om meer spiermassainte zetten in de nu ongebruikte delen van de pedaalslag.
Daarom zullen PowerCranks je prestaties verbeteren onafhankelijk van je sport. Alle atleten kunnen meer beenspiermassa aanspreken en fietsers kunnen deze vergrote spiergroepen efficienter gebruiken. Onafhankelijk van je port, als je afhankelijk bent van je benen voor snelheid, zullen PowerCranks zorgen dat je sneller gaat.